Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να αλλάζει, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε μεικτού τύπου «κίτρινα» τιμολόγια, εν μέσω της κατάργησης των «μπλε» σταθερών τιμολογίων με διάρκεια έξι μηνών. Η ανατροπή αυτή προκύπτει από την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία απαγορεύει στους προμηθευτές να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας από 12 μήνες. Η εν λόγω νομοθεσία τίθεται σε εφαρμογή από τις 17 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά και αναγκάζοντας τους καταναλωτές να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Τα μεικτά «κίτρινα» τιμολόγια, τα οποία συνδυάζουν σταθερές και κυμαινόμενες χρεώσεις, κερδίζουν έδαφος, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν μια πιο ευέλικτη και συμφέρουσα λύση. Αν και τα σταθερά προϊόντα έχουν μειωθεί σε αριθμό, οι επιλογές για τα «κίτρινα» τιμολόγια παραμένουν ισχυρές, με πολλές εταιρείες να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ τα «πράσινα» τιμολόγια παραμένουν δημοφιλή, η προσφορά τους είναι συχνά λιγότερο συμφέρουσα, καθώς οι τιμές τους είναι συχνά υψηλότερες σε σχέση με τα «κίτρινα» και «μπλε» τιμολόγια, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ για τον Ιανουάριο, πάνω από το 50% των 62 τιμολογίων που προσφέρονται στην αγορά είναι «κίτρινα», με τιμές που ξεκινούν από 8,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Από τα 32 «κίτρινα» τιμολόγια, οι τιμές των 20 προϊόντων θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, ενώ τα υπόλοιπα 4 είναι μεικτά προϊόντα, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές και προσφέρουν σταθερές χρεώσεις μέχρι ενός ορίου μηνιαίας κατανάλωσης.
Μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις των «κίτρινων» τιμολογίων είναι η ευελιξία τους. Οι καταναλωτές μπορούν να εγκαταλείψουν τη μεικτή σύμβαση οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και κατά την περίοδο της σταθερής χρέωσης, χωρίς να επιβαρυνθούν με ποινές. Αντίθετα, τα «μπλε» τιμολόγια, τα οποία προσφέρουν σταθερές τιμές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, επιβάλλουν ποινές σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης.
Όσον αφορά τα μεικτά τιμολόγια που προσφέρονται για τον Ιανουάριο, οι μεγάλες εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η Ζενίθ και η Protergia έχουν εισαγάγει προϊόντα με διάφορες τιμές και όρους. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ προσφέρει το MyHome 4All με τιμή 14,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, ενώ η Ζενίθ προσφέρει το Power Home Student με παρόμοιες τιμές για φοιτητές. Η Protergia, από την άλλη, προσφέρει το Value Student με τιμή 12,51 λεπτά για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες.
Αναφορικά με τα «πράσινα» τιμολόγια, η μεσοσταθμική τιμή τους για τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους στην αγορά Χαμηλής Τάσης ανέρχεται στα 14,03 λεπτά/kWh, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, παρά την επιδότηση του Ιανουαρίου, τα πράσινα τιμολόγια παραμένουν λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με τα «κίτρινα» και «μπλε» τιμολόγια, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να επιλέγουν τις πιο ευέλικτες και οικονομικές λύσεις.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ