Μπορεί να είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν την βελτίωση της πάγιας ρύθμισης για οφειλές προς την εφορία, ωστόσο μόνο δεδομένο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό θα συμβεί και μάλιστα άμεσα.
Οι δανειστές είναι αρνητικοί σε επιπλέον ρυθμίσεις, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί μία κουλτούρα μη πληρωμών. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα ήθελε να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων, στις 24 για όλες τις οφειλές, από 12 που είναι σήμερα και σε 48 από 24 που είναι σήμερα για έκτακτες οφειλές.
Ωστόσο όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα πετύχει κάτι τέτοιο. Οι δανειστές για να ανάψουν το πράσινο φως στην αύξηση του αριθμού των δόσεων, ζητούν να επιβληθούν κριτήρια ένταξης στην πάγια ρύθμιση κάτι που σήμερα δεν υπάρχει. Ουσιαστικά, ζητούν για μερίδα οφειλετών με συγκεκριμένου ύψους εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, η πάγια ρύθμιση να γίνει χειρότερη από ότι είναι σήμερα.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να φτιάξουν ένα πιο ευέλικτο και πιο προσιτό σύστημα για την πάγια ρύθμιση, για αυτή που θα μπορεί να μπει ο καθένας χωρίς σοβαρά κριτήρια. Όπως όμως όλα δείχνουν αυτό δεν είναι εφικτό. Βέβαια μένει να δούμε τι θα συμβεί με την ρύθμιση των 120 δόσεων, που δείχνει παρά τις βελτιώσεις να μην… περπατάει.
Μία ενδεχόμενη λύση που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που θέλει η Ελλάδα και σε αυτά που επιθυμούν οι δανειστές, είναι η ρύθμιση να παραμείνει ως έχει για όσους θέλουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε έως και 12 δόσεις, και η χορήγηση περισσότερων δόσεων (18 ή 24) να γίνεται μόνο εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια τα οποία θα θεσπιστούν στα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Οι όποιες αλλαγές γίνουν –προς το ευνοϊκότερο- στην πάγια ρύθμιση, δεν θα αφορούν στα χρέη που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα ή θα βεβαιωθούν μέσα στο 2019. Θα αφορούν μόνο στα χρέη που θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1/1/2020 και μετά.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όταν τέθηκε επίσημα από την ελληνική πλευρά το θέμα βελτίωσης της πάγιας ρύθμισης, επικαλέστηκαν για μια ακόμη φορά το επιχείρημα ότι τέτοιου είδους διευκολύνσεις πλήττουν την «κουλτούρα» πληρωμών. Επίσης, επιμένουν στο να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και στην πάγια ρύθμιση καθώς εκτιμούν ότι ακόμη και σήμερα γίνεται «κατάχρηση».
Ουσιαστικά, σήμερα, μπορεί να τακτοποιηθεί μια οφειλή στην εφορία πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Και αυτό διότι δεν υπάρχει κριτήριο ένταξης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώνει κάποιος διαθέσιμο εισόδημα το οποίο να προκύπτει ότι είναι επαρκές για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων. Η μεγάλη ένσταση των δανειστών είναι ότι με την ισχύουσα μορφή της ρύθμισης, μπορεί κάποιος να μεταφέρει οφειλές του τρέχοντος έτους, στο επόμενο.
Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να εμφανιστεί ότι κάνει χειρότερη τη ρύθμιση των 12 δόσεων. Έτσι, ενώ ο κεντρικός στόχος είναι η συνολική αύξηση του αριθμού των δόσεων (ακόμη και ο διπλασιασμός τους ώστε από 12 να γίνουν 24 και από 24, 48) είναι πιθανό η ρύθμιση που θα ισχύσει από το νέο έτος, να δίνει έως και 12 δόσεις σε όλους και η διαφορά μέχρι τις 24 δόσεις να αφορά μόνο σε όσους θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ο υπολογισμός του μέγιστου αριθμού δόσεων, θα γίνεται αυτόματα με κριτήριο το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς.
Με βηματισμό χελώνας
Με χαμηλές ταχύτητες προχωράει η ρύθμιση των 120 δόσεων. Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως στις περίπου δύο εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την ενεργοποίηση των νέων διορθωτικών παρεμβάσεων στη ρύθμιση των 120 δόσεων (μειωμένο επιτόκιο στο 3%, 120 δόσεις και για τις επιχειρήσεις, εφεξής αποδέσμευση μπλοκαρισμένων τραπεζικών λογαριασμών) στο ταμείο έχουν μπει λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι μειωμένο με τα στοιχεία να δείχνουν:
- Οι επικυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 36.381. Το νούμερο αυτό αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.
- Το ποσό κεφαλαίου επικυρωμένων αιτήσεων ανέρχεται σε 308.453.395 ευρώ.
- Το ποσό Προσαυξήσεων Επικυρωμένων/Κλειστών Ρυθμίσεων φθάνει σε 131.816.893 ευρώ.
- Το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό Επικυρωμένων/Κλειστών Ρυθμίσεων ανέρχεται σε 440.270.289 ευρώ.
- Μέχρι στιγμής η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων έχει φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 28.793.582 ευρώ.
Πηγή: newsit.gr