Σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ – Ποια αυτοκίνητα κινδυνεύουν με κατάσχεση

Μεγάλη επιχείρηση ελέγχων δρομολογεί η ΑΑΔΕ, βάζοντας στο στόχαστρο πολυτελή αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με βουλγαρικές πινακίδες, έπειτα από τη συνεργασία που εγκαινίασε με τη φορολογική αρχή της Βουλγαρίας. Η νέα αυτή κίνηση στοχεύει στο να ανακόψει τη μαζική έξοδο οχημάτων προς τη γειτονική χώρα, που γίνεται με μοναδικό σκοπό την αποφυγή φόρων και τελών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 9.500 οχήματα με ελληνικές πινακίδες διαγράφηκαν από τα μητρώα του ελληνικού υπουργείου Μεταφορών και καταχωρήθηκαν εκ νέου στη Βουλγαρία. Τώρα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να κάνει εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων και στοχευμένους ελέγχους, με απώτερο στόχο να κλείσει τα παραθυράκια που εκμεταλλεύονται επιτήδειοι.

Τα «κόλπα» των επιτήδειων με τις βουλγαρικές πινακίδες

Ένα από τα πιο συνηθισμένα τρικ είναι η ίδρυση εταιρειών-«φαντάσματα» στη Βουλγαρία από Έλληνες ιδιοκτήτες πολυτελών οχημάτων, μόνο και μόνο για να αλλάξουν πινακίδες κυκλοφορίας. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουν τα ελληνικά τέλη κυκλοφορίας και τους αυστηρούς περιορισμούς, όπως την κίνηση εντός του δακτυλίου.

Η πρακτική αυτή δεν είναι νέα. Πριν από λίγα χρόνια, η ΑΑΔΕ είχε εντοπίσει πλήθος περιπτώσεων, στις οποίες ιδιοκτήτες υπερπολυτελών οχημάτων μεγάλης ιπποδύναμης είχαν καταθέσει τις ελληνικές πινακίδες, καταχωρώντας τα αυτοκίνητά τους στη Βουλγαρία. Κάποιοι πληρώνουν συμβολικό ενοίκιο σε διευθύνσεις στη γειτονική χώρα για να εμφανίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο ελέγχους στα σύνορα.

Πιο πρόσφατα, εμφανίστηκε ακόμα ένα τέχνασμα: η μεταβίβαση οχήματος σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στη Βουλγαρία. Μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού, ο Έλληνας ιδιοκτήτης συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο του οχήματος, αποφεύγοντας όμως τις υποχρεώσεις που θα είχε στην Ελλάδα.

Οι εταιρείες με έδρα τη Βουλγαρία: Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στα οχήματα, καθώς πλήθος επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία και την ICAP Bulgaria, περίπου 18.136 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, με συνολικό κύκλο εργασιών που φτάνει τα 3,9 δισ. ευρώ.

Η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται κοντά στα σύνορα, κυρίως στην περιφέρεια του Μπλαγκόεβγκραντ, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις συγκεντρώνονται στη Σόφια και στις γύρω περιοχές.

Το μήνυμα της ΑΑΔΕ: Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί

Η ΑΑΔΕ είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στο φαινόμενο των εικονικών εταιρειών και της εκτεταμένης χρήσης βουλγαρικών πινακίδων, που στερεί πολύτιμους πόρους από το ελληνικό κράτος. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται κρίσιμοι, καθώς οι διασταυρώσεις στοιχείων θα γίνουν εντατικά και οι παραβάτες δεν θα γλιτώσουν εύκολα από τα πρόστιμα.