Κλείνουν οι τράπεζες τα ΑΤΜ, τα λεγόμενα sell of μηχανήματα τα οποία βρίσκονται εκτός των υποκαταστημάτων τους , δηλαδή σε σούπερ μάρκετ , mall και τα λοιπά λόγω κόστους.

Περικοπές παντού είναι το μότο τους, ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά τους έξοδα , ταυτόχρονα, όμως, δυσκολεύει και εξοργίζει τους πελάτες τους.

Να μειώσουν τα ΑΤΜ σκέφτονται οι τράπεζες, τουλάχιστον σε σημεία όπου τα έξοδα συντήρησης είναι αυξημένα, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι τράπεζες εξετάζουν να πουλήσουν τα λεγόμενα sell off μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που είναι τοποθετημένα -για παράδειγμα- έξω από σούπερ μάρκετ ή σε πολυκαταστήματα και αλλού.

ΑΤΜ τράπεζες: Σε ποια σημεία οι τράπεζες θα κλείσουν τα μηχανήματα

Επίσης, δεν αποκλείεται να «εξαφανιστούν» ΑΤΜ σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, αλλά όχι σε πολυσύχναστα ή εμπορικά σημεία και μέρη με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως για μέρη όπως νοσοκομεία, απομακρυσμένα δημοτικά σημεία ή απομακρυσμένα νησιά, που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετούν τους πολίτες.

Το συγκεκριμένο δίκτυο φαίνεται πως ζημιώνει τις τράπεζες λόγω του αυξημένου κόστους.

Εκτός από την έλλειψη όμως, ένα ακόμα πρόβλημα που θα προκύψει είναι το αυξημένο κόστος από τις διατραπεζικές συναλλαγές για αναλήψεις μετρητών ή άλλων αυτόματων συναλλαγών. Προς το παρόν, την αρχή αναμένεται να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, όμως σε ίδιες συζητήσεις φέρονται να βρίσκονται όλες οι τράπεζες.

ΑΤΜ τράπεζες: Οργή των πολιτών

Εκτός από αυτά που βρίσκονται σε πολυσύχναστα, κυρίως εμπορικά σημεία ή σε περιοχές μεγάλης τουριστικής κίνησης – ξενοδοχεία, σταθμούς μετρό, και τα οποία είναι κερδοφόρα, σημαντικός είναι ο αριθμός των off site ATM που βρίσκονται, Π.Χ., σε νοσοκομεία, δημοτικά σημεία και αλλού, που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά και περιοχές της χώρας και η συντήρησή τους είναι ζημιογόνος για τις τράπεζες.

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η πώλησή τους θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχιση λειτουργίας τους προκειμένου να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών, κάτι που δεν μπορεί να προεξοφλεί.

Ένα δεύτερο βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», είναι ότι η πώλησή τους θα οδηγήσει πιθανότατα σε αύξηση των χρεώσεων που πληρώνουν για διατραπεζικές συναλλαγές οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και έτσι το δίκτυο των ATM θα πάψει να αποτελεί ένα σημείο για φθηνές συναλλαγές, ειδικά για τις περιοχές αυτές που αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες ως ειδικές περιπτώσεις και απαλλάσσονται σήμερα από χρεώσεις.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που n πώληση των off site ATM, παρά το γεγονός ότι αποτελεί σκέψη που απασχολεί αρκετά χρόνια τις τράπεζες, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Αλώστε, τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες είχαν δώσει το βάρος στο κλείσιμο των φυσικών κατάστημά των και στη μείωση του προσωπικού, και γι’ αυτό το δίκτυο των ATM αυξανόταν ή παρέμενε σταθερό.

Από πού θα γίνει η αρχή

Την αρχή αναμένεται να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς που εξετάζει την πώληση του off site δικτύου των ΑΤΜ, αλλά σε ανάλογες σκέψεις ή συζητήσεις βρίσκονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συνολικά το δίκτυο των off site ATM αριθμεί 3.346 σημεία, από τα οποία τα 3.279 είναι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ο αριθμός των off site ATM υπερβαίνει τον αριθμό αυτών που βρίσκονται στα τραπεζικά καταστήματα, ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΕΤ στο μεγαλύτερο μέρος τους, δηλαδή 2.046 από τα 3.346, είναι εγκατεστημένα εκτός των δύο μεγάλων νομών της χώρας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, n συντήρηση αυτού του δικτύου των ΑΤΜ, δηλαδή η εκμίσθωση, ο ανεφοδιασμός τους και η ασφάλειά τους, αποτελεί ένα σημαντικό κόστος για τις τράπεζες, ενώ πρόσθετο παράγοντα κόστους συνιστούν τα αυξανόμενα φαινόμενα κλοπών που διαπιστώνονται κυρίως στα ΑΤΜ που είναι εκτός των τραπεζικών καταστημάτων αλλά και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις ασφάλειας που θα πρέπει να πληρούν, καθιστώντας τη λειτουργία τους εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση.

Eνας επίσης βασικός λόγος για τον οποίο η συζήτηση για την πώλησή τους έχει επανέλθει στο προσκήνιο είναι η μεγάλη αύξηση που σημειώνουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κυρίως μέσω Internet και mobile banking που έρχονται να υποκαταστήσουν όχι μόνο τις συναλλαγές στο φυσικό κατάστημα, αλλά και αυτές μέσω ΑΤΜ, που πάντως συνεχίζουν να εξυπηρετούν το 45%-48% των εγχρήματων συναλλαγών στη χώρα.

Τέλος τα μετρητά – Επιδόματα με Pass

Μια ακόμα είδηση που δείχνει ότι πλέον τα μετρητά θα είναι… σπάνια, είναι οι προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες θα μοιράζουν οι τράπεζες από το 2023 σε εκατομμύρια δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, αντί να πιστώνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν στα επιδόματα.

Το μοντέλο της προπληρωμένης κάρτας θα εφαρμοστεί από το 2023, οπότε και πλέον δεν θα μπαίνουν χρήματα απευθείας στην τράπεζα, τα οποία ο εκάστοτε δικαιούχους μπορεί μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιεί όπου τα χρειάζεται περισσότερο, αλλά θα κάνει τα ψώνια του με ένα ακόμα… Pass.

Οι αλλαγές από το 2023 είναι οι εξής:

Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το επίδομα γέννησης.

Με κάρτες θα πληρώνονται επίσης τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Θα υπάρχουν όρια ανάληψης μετρητών και το ποσό που θα απομένει πέραν του ορίου που θα τεθεί, θα μπορεί να δαπανάται μόνο μέσω POS ή ebanking.

Θα υπάρχουν κίνητρα για χρήση των καρτών σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, ενώ θα απαγορευθεί ο τζόγος.

Τουρκία: Ουρές στα ATM καθώς μπλοκάρεται η χρήση ρωσικών τραπεζικών καρτών

Ουρές παρατηρούνται σε ΑΤΜ στην Κωνσταντινούπολη και άλλα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας τις τελευταίες ώρες καθώς δύο μεγάλες τράπεζες ανακοίνωσαν πως μπλοκάρουν τη χρήση των ρωσικών καρτών.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την είδηση με εικόνες από την Τουρκία όπου δείχνει κατόχους ρωσικών καρτών να στέκονται έξω από τράπεζες προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων, όπως αναφέρουν.

Σύμφωνα με το «Bloomberg» και τους «Financial Times» δύο τουρκικές τράπεζες η Isbank και η Denizbank τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την λειτουργία ενός συστήματος πληρωμής που είναι δημοφιλές μεταξύ των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, το Mir.

Εκπρόσωπος της Isbank υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει παύσει προσωρινά τη χρήση του συστήματος πληρωμών, ενώ αξιολογεί τις νέες οδηγίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από τη μεριά της η Denizbank υποστήριξε αργά το βράδυ της Δευτέρας (19/9) ότι η τράπεζα «επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες».

Άλλες τρεις τουρκικές τράπεζες λειτουργούν το σύστημα Mir, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ σημαντικό αφού διευκολύνει τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών και δη τη φιλοξενία Ρώσων τουριστών στα θέρετρα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΤο “θρίλλερ” με το νησί του Ιονίου που βγαίνει στο σφυρί (εικόνες)
Επόμενο άρθροΈρχονται αυξήσεις εισφορών έως και 51 ευρώ τον μήνα – Ποιοι θα πληρώσουν, πόσο θα αυξηθεί η σύνταξη