Σάλος με παράνομες κατασχέσεις από Δήμους – Τι συμβαίνει με τους ακατάσχετους λογαριασμούς;

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόσφατη «επίθεση» των δήμων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών για την είσπραξη παλαιών οφειλών, με στόχο να αποφύγουν την παραγραφή χρεών του 2019. Το σκάνδαλο, όμως, αφορά την κατάσχεση χρημάτων ακόμα και από ακατάσχετους λογαριασμούς, κάτι που είναι νομικά απαγορευμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από οικονομικές υπηρεσίες δήμων, οι διευθυντές των οικονομικών τμημάτων έχουν τη νομική υποχρέωση να αναζητήσουν απλήρωτες οφειλές εφαρμόζοντας τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Το ζήτημα, ωστόσο, δεν οφείλεται αποκλειστικά στους δήμους, αλλά στις διαδικασίες που ακολουθούν οι τράπεζες.

Ποιος φταίει τελικά;

Όπως εξηγούν στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, οι δήμοι αποστέλλουν αιτήματα δέσμευσης λογαριασμών στα τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς να διαθέτουν πληροφορίες για την προσωπική κατάσταση του οφειλέτη – όπως αν είναι άνεργος, πολύτεκνος ή αν ο λογαριασμός του είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος. Η ευθύνη περνά στις τράπεζες, οι οποίες οφείλουν να ελέγχουν αν ο λογαριασμός ή τα δεσμευμένα ποσά προέρχονται από επιδόματα ή άλλες ακατάσχετες πηγές.

Η Λάθος Διαδικασία και οι Παράπλευρες Απώλειες

Η σωστή διαδικασία προβλέπει τα εξής βήματα:

  1. Δέσμευση ποσού και έλεγχος προέλευσης. Τα τραπεζικά ιδρύματα οφείλουν να διαπιστώσουν αν τα δεσμευμένα χρήματα βρίσκονται σε ακατάσχετο λογαριασμό ή προέρχονται από ακατάσχετη πηγή.
  2. Ενημέρωση του πελάτη. Αν τα χρήματα δεν είναι δεσμεύσιμα, η τράπεζα οφείλει να ενημερώσει τον πολίτη και να ζητήσει τη συγκατάθεσή του πριν αποστείλει το ποσό στον δήμο.

Όταν οι διαδικασίες αυτές παραβιάζονται, προκύπτουν αυθαιρεσίες που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες. Σε μια πρόσφατη περίπτωση, ένας μεγάλος δήμος της χώρας ζήτησε τη δέσμευση ποσού από λογαριασμό οφειλέτη. Η τράπεζα προχώρησε στην κατάσχεση και μετέφερε τα χρήματα στον δήμο. Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, διαπίστωσε το λάθος της – ο λογαριασμός ήταν ακατάσχετος!

Οι Αιτίες Πίσω από το Πρόβλημα

Η έλλειψη προσωπικού στις τράπεζες φαίνεται να είναι ένας βασικός λόγος για αυτές τις παραλείψεις. Η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού δυσκολεύει τη διεκπεραίωση ελέγχων σε χιλιάδες λογαριασμούς, κάτι που ενισχύει τον κίνδυνο λαθών.

Οι Πολίτες στο Έλεος της Αυθαιρεσίας

Στο τέλος της ημέρας, οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι πολίτες. Η ευθύνη για να προστατεύσουν τα χρήματά τους πέφτει στους ίδιους, καθώς οφείλουν να δηλώσουν τους λογαριασμούς τους ως ακατάσχετους τόσο για χρέη προς το Δημόσιο όσο και προς ιδιώτες. Ειδικά οι πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι, βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο αυτών των λαθών, πληρώνοντας το τίμημα της γραφειοκρατίας.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ