Σας αφορά! Πρόβλημα ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας για τις συντάξεις

Συντάξεις: Από το πουθενά φαίνεται ότι προκύπτει πρόβλημα για όσους είναι διαχειριστές πολυκατοικίας και θέλουν να βγουν στη σύνταξη.

Μπουρλότο μπαίνει στις συντάξεις με τον ΑΦΜ στις πολυκατοικίες καθώς διαχειριστές που έλαβαν ΑΦΜ για την πολυκατοικία τους διαπιστώνουν τώρα ότι δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη αφού «κόβονται» αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.

Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση μηχανικού από την Κέρκυρα ο οποίος ενώ κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη και ζήτησε τη διαγραφή του από το ταμείο ασφάλισης ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ η αίτησή του απορρίφθηκε γιατί ο ΕΦΚΑ «βλέπει» στην ΑΑΔΕ ότι είναι ενεργός επαγγελματίας.

Δείτε αναλυτικά…

Συντάξεις: Τι συνέβη στο περιστατικό

Η μοναδική «δραστηριότητα» που έχει ο συγκεκριμένος μηχανικός είναι ότι είναι διαχειριστής στην πολυκατοικία του με «φορολογική ταυτότητα». Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ τού χρεώνει και ασφαλιστικές εισφορές.

Ο Δ.Α., με τον οποίο επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ», είναι σε απόγνωση καθώς το Ταμείο του δεν προχωρά σε διαγραφή ασφάλισης και έτσι συνεχίζει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει να εργάζεται τους τελευταίους έξι μήνες. Και όλα αυτά επειδή είναι διαχειριστής στην πολυκατοικία όπου διαμένει και για την οποία ο ίδιος φρόντισε να εκδοθεί ΑΦΜ για τεχνικούς λόγους, όπως πληρωμή δαπανών πολυκατοικίας, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

«Βρίσκομαι σε διαδικασία συνταξιοδότησης ως μηχανικός (έχω καταθέσει πλήρη φάκελο) και στην προσπάθεια να διαγραφώ από το ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ (διαγραφή ασφάλισης) επιστρέφεται η σήμανση από την πλατφόρμα «ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» και δεν προχωρά η διαγραφή», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο μηχανικός

Οπως μας εξηγεί, ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας έχει διασυνδεθεί για φορολογικούς λόγους με τον προσωπικό του ΑΦΜ και με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 68321101, ο οποίος είναι ο ίδιος με αυτόν που ισχύει για τις εταιρείες διαχείρισης κτιρίων πολυκατοικιών. Για τον λόγο αυτό εμφανίζεται στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ ως ενεργός επαγγελματίας.

«Σε όσους οργανισμούς και υπηρεσίες έχω αποταθεί (ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, 1555 κ.λπ.) το θεωρούν όλοι, αν μη τι άλλο, υπερβολικό, αν όχι λανθασμένο, αλλά κανείς δεν δίνει λύση. Μόνο εάν παραιτηθώ από διαχειριστής και παραδώσω σε άλλον τη διαχείριση θα μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ».

Συντάξεις: Δεν θα θέλει κανείς να γίνει διαχειριστής

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, «γιατί οδηγεί σε πραγματική ομηρεία τους ενδιαφερομένους και αποτελεί αντικίνητρο για την ανάληψη διαχειριστικών καθηκόντων».

Οπως σημειώνει, το πρόβλημα δημιουργείται «από το ότι σήμερα αφενός υπάρχει μόνον ένας επαγγελματικός ΚΑΔ των επιχειρήσεων διαχείρισης πολυκατοικιών με τίτλο «68321101 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ», ο οποίος αναγκαστικά πλην εσφαλμένα αποδίδεται και στους συνιδιοκτήτες – άμισθους διαχειριστές πολυκατοικιών, αφού δεν είναι επαγγελματίες που «προσφέρουν υπηρεσίες» επ΄ αμοιβή, και αφετέρου γιατί ο ΑΦΜ του συνιδιοκτήτη διαχειριστή «διασυνδέεται» φορολογικά με τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, χωρίς η συνιδιοκτησία να έχει αυτοτελή νομική προσωπικότητα, όπως π.χ. μια εταιρεία».
Η πρόταση

Σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος ΚΑΔ που θα αποδίδεται από την ΑΑΔΕ στους μη επαγγελματίες (συνιδιοκτήτες) διαχειριστές πολυκατοικιών χωρίς να διασυνδέονται με τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, ώστε να μη θεωρούνται πλέον από τον ΕΦΚΑ ότι δήθεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα. Ετσι η ιδιότητα του διαχειριστή πολυκατοικίας δεν θα αποτελεί κώλυμα συνταξιοδότησης, ούτε λόγο ενδεχόμενης απομείωσης μιας ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης.

«ΤΑ ΝΕΑ» έθεσαν το θέμα στην ΑΑΔΕ και, αφού διαπιστώθηκε το πρόβλημα που υπάρχει με τον ΕΦΚΑ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται να υπογράψει σήμερα ή αύριο απόφαση με την οποία θα δημιουργηθεί νέος ΚΑΔ για τους διαχειριστές πολυκατοικιών που δεν θα προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»

Πότε απαιτείται ο ΑΦΜ στις πολυκατοικίες

Ο ΑΦΜ είναι απαραίτητος για τις πολυκατοικίες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είχε ανοίξει από τις 8 Φεβρουαρίου και παρέμεινε ανοιχτή έως τις 28 Μαρτίου 2022.

Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας στο «Εξοικονομώ» θα πρέπει η πολυκατοικία να έχει σε ισχύ ΑΦΜ διαχείρισης πολυκατοικίας. Ύστερα από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση πολυκατοικίας από τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθέναν από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας διευκολύνει τους διαχειριστές και για το επίδομα θέρμανσης. Με βάση τον ΑΦΜ εκδίδονται τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και υποβάλλεται η αίτηση, με την ΑΑΔΕ να διευκρινίζει ότι ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει ούτε να διαγραφεί κατά την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Η ΑΑΔΕ με πρόσφατη απόφασή της απλοποίησε τη διαδικασία έκδοσης του ΑΦΜ για τις πολυκατοικίες καθώς:

  1. Δεν προβλέπεται προθεσμία απόκτηση του ΑΦΜ, μετά την οποία επιβάλλεται πρόστιμο εκπροθέσμου.
  2. Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κανονισμού, αρκεί να υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίριο.
  3. Όπου υπάρχει σύσταση οροφοκτησίας και κανονισμός δεν απαιτείται παμψηφία για την ανωτέρω διαδικασία, αλλά αρκεί η πλειοψηφία που ορίζει ο κανονισμός του κάθε κτιρίου για την ύπαρξη απαρτίας και έγκυρης απόφασης.
  4. Δεν είναι απαραίτητο να έχει εκλεγεί διαχειριστής, αρκεί και ο ορισμός του προσώπου, συνιδιοκτήτη ή και μη (που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση μαζί με τα παραπάνω δύο δικαιολογητικά).

Ποια τα βήματα

Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή:

1. Η άτυπη ένωση συνιδιοκτητών κτιρίου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί οροφοκτησίας (ν.3741/1929) θα πρέπει να υποβάλει:

  • Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή κανονισμό του κτιρίου που λογικά θα έχουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες του κτιρίου.
  • Πρακτικό γενικής συνέλευσης της εκλογής του διαχειριστή, όταν η αίτηση για την απόδοση ΑΦΜ υποβάλλεται από τον διαχειριστή.

2. Αν δεν υπάρχει διαχειριστής, πρακτικό γενικής συνέλευσης με το οποίο ορίζεται απλώς το πρόσωπο που θα υποβάλει την αίτηση για λογαριασμό της άτυπης ένωσης και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την απόδοση ΑΦΜ, υπογεγραμμένο σε κάθε περίπτωση από την απαιτούμενη πλειοψηφία επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών, ως αυτή ορίζεται στον κανονισμό του κτιρίου.

3. Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτιρίου, αρκεί η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίριο.

4. Μόλις οριστεί από την ένωση των ιδιοκτητών ως υπεύθυνος είτε κάποιος εκ των ιδιοκτητών είτε κάποιος διαχειριστής, αυτός θα πρέπει να υποβάλει το έντυπο Δ211.  Το έντυπο Δ211 είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην ενότητα του καταλόγου των εντύπων (https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikesypire sies/katalogosentypon).  Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε ψηφιακά είτε σε έντυπη μορφή.

5. Ως ημερομηνία απόδοσης του ΑΦΜ θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του εντύπου Δ211, εφόσον οι ως άνω ενώσεις ιδιοκτητών δεν διενεργούν πράξεις φορολογικού ενδιαφέροντος, δηλαδή δεν έχουν έσοδα από τη διαχείριση της πολυκατοικίας, κατηγορία στην οποία εμπίπτει σχεδόν το σύνολο των πολυκατοικιών της χώρας.

Πηγή: newsme.gr