Σχέδιο για αυξήσεις στις συντάξεις: Ποιοι θα ευνοηθούν (παραδείγματα)

Διαρθρωτικές παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης με το πιθανότερο σενάριο να οδηγεί στη βελτίωση της ανταποδοτικής σύνταξης, για όσους αποχωρούν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και κυρίως όσους συνταξιοδοτούνται με 40ετή ασφαλιστικό βίο ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τους εδικούς, ο ισχύον νόμος βγάζει σύνταξη που μπορεί να αντιστοιχεί ακόμη και στο 107% του μέσου μισθού κάποιου, αρκεί να πρόκειται για χαμηλόμισθο, με συντάξιμες αποδοχές κοντά στα 600 ευρώ και 20 χρόνια ασφάλισης. Στον αντίποδα, ασφαλισμένος με μισθό 5.860 ευρώ κατά τη διάρκεια των 40 ετών ασφάλισης θα λάβει σύνταξη κάτω και από το 50% των συντάξιμων αποδοχών του.

Στο υπουργείο Εργασίας αναζητούνται λύσεις ώστε το σύστημα να γίνει αναλογικότερο και δικαιότερο, ενώ ζητούμενο είναι και το να παρέχει κίνητρα στους ασφαλισμένους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των οποίων καθορίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

Στόχος είναι, η σωρευτική αύξηση τον ποσοστού αναπλήρωσης κατά 2,5 με 3 μονάδες, για τα έτη ασφάλισης από 30 και πάνω. Μάλιστα,δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη η αύξηση για όσους αποχωρούν μετά τα 40 με 42 έτη.

Βέβαια, η εξίσωση δεν είναι εύκολη, όπως αναφέρει η Καθημερινή, καθώς παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθεί εντός των συμπεφωνημένων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εκπροσώπους των δανειστών το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα πρέπει να αναμένονται μετά την έκδοση της κρίσιμης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά σειρά από κομβικές μεταρρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος της ανταποδοτικής σύνταξης.

Την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους απασχολούνται περισσότερα από 35 χρόνια ζητάει με επιστολή της προς την ηγεσία τον υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι μετά την πλήρη εφαρμογή του Ν. 4387/16 από την 1η Ιανουαρίου του 2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις, παρόλο πού η πλειοψηφία αυτών παραμένει στην αγορά εργασίας και πέραν των 40 ετών.

ΠαραδείγματαΈμπορος ασφαλισμένος στο πρώην ΤΕΒΕ σε μεσαίες κατηγορίες που συμπλήρωσε το 2012 με εξαγορά πλασματικών την απαραίτητη 35ετία και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2019 στα 61 έτη, θα λάβει κύρια σύνταξη 889 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης).

Με τον τρόπο υπολογισμού που ίσχυε πριν τον νόμος Κατρούγκαλου, ακόμη και μετά τις περικοπές, θα λάμβανε 1.009 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης).

Αντιστοίχως, έμπορος ασφαλισμένος στις ανώτατες υποχρεωτικές κατηγορίες του ΤΕΒΕ πού συμπλήρωσε 40ετία θα λάβει σύνταξη 1.117 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης). Με τον παλιό σύστημα η σύνταξή τον θα ήταν 1.771 ευρώ.

Πηγή: aftodioikisi.gr