Σε αναμμένα κάρβουνα οι ξενοδόχοι – Ποιες χώρες ψηφίζουν Ελλάδα και σε ποιες στοχεύουμε

Rear view of woman reclining on folding chair outdoors

Αμφίσημα αλλά με θετική αύρα ήταν τα μηνύματα που εξέλαβε η τουριστική βιομηχανία από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Η ξενοδοχειακή αγορά, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της αγοράς, βλέποντας άδεια τα συστήματα κρατήσεων -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- είναι αλήθεια ότι ανέμενε μείωση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, έστω και προσωρινή, ενώ, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, διείδε αρκετά θολά σημεία που μένει να διευκρινιστούν εν αναμονή και της ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων με βάση τα οποία θα επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ομόφωνα Αραβες και Ισραηλινοί, σε μια πρωτοφανή… συνεργασία, ψηφίζουν Ελλάδα για τις διακοπές τους, οι Ρώσοι πιέζουν για διευκόλυνση στη βίζα για να ταξιδέψουν από τα τέλη Ιουλίου, Βαλκάνιοι και Πολωνοί προετοιμάζουν κάθοδο στη χώρα μας, οι Φινλανδοί και οι Δανοί αλλάζουν τους προορισμούς που θα στείλουν τουρίστες στη χώρα μας, ενώ οι Αυστριακοί εν πρώτοις και οι Γερμανοί κατά δεύτερον από τα μέσα Ιουλίου έχουν βάλει ως στόχο την ταξιδιωτική προσέγγιση στην Ελλάδα. Η βρετανική αγορά θέλει αλλά μάλλον δεν μπορεί, ενώ μεγαλύτερες ελπίδες να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα έχουν οι Γάλλοι.

Την ίδια ώρα, αρκετοί ξενοδόχοι θεωρούν πρόωρο το άνοιγμα των ξενοδοχείων πριν από την 1η Ιουλίου, ενώ κοινός τόπος είναι ότι χιλιάδες ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων φέτος θα μείνουν κλειστές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΒΥΝΟΥ: «Εχουμε ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή»

Ως μια φιλότιμη προσπάθεια στην κατεύθυνση στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, τα μέτρα της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, παρά το γεγονός, όπως επισημαίνει, ότι υπάρχουν ακόμη κάποια θολά σημεία σχετικά με το κομμάτι των εργασιακών. Αναφερόμενη στη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, η ίδια τόνισε ότι πρόκειται για μια αμελητέα διαφορά. «Εμείς έχουμε ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 13% στο 6% και τη μείωση στο κομμάτι της εστίασης από το 24% στο 13%. Εμείς περιμέναμε γενναίες αποφάσεις», λέει χαρακτηριστικά, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στις μεταφορές είναι ένα θετικό και σημαντικό στοιχείο για την τόνωση της ζήτησης.

«Αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι και το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιούνται τεστ στους ταξιδιώτες και θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, χωρίς να διασφαλίζουμε ότι ένας επισκέπτης είναι υγιής και μπορεί να ταξιδέψει», συμπλήρωσε η Κωνσταντίνα Σβύνου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που περιμένουν τώρα οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα πρέπει να είναι εύκολα, ευέλικτα και να μην είναι αποτρεπτικά ώστε να μπορέσουν να τα εφαρμόσουν ακόμη και οι μικρότερες επιχειρήσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ: «Να χαράξουμε από κοινού τον δρόμο…»

«Οι εξαγγελίες του υπουργού Τουρισμού δεν προσέθεσαν νεότερα και σημαντικά στοιχεία και μας κρατούν δέσμιους των επιδημιολογικών κριτηρίων τα οποία μπορεί να μας θωράκισαν ως λαό από την πανδημία, δεν μας άφησαν όμως περιθώρια να ανασάνουμε οικονομικά, αφού ο ορίζοντας εξακολουθεί να είναι θολός ως προς τα οικονομικά μέτρα στήριξης», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Καραλής. Και προσθέτει: «Η συνεχιζόμενη ασάφεια τόσο ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τελικά θα ισχύσουν για τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα όσο και για τους διαύλους που θα ανοίξουν με τις αεροπορικές συνδέσεις από το εξωτερικό προκαλούν έντονο προβληματισμό στον κλάδο των επιχειρήσεων φιλοξενίας. Σε ό,τι αφορά όμως την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων διαπιστώνουμε ότι, εν τέλει, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας χωρίς εγκεκριμένα πρωτόκολλα που να είναι συμβατά και αποδεκτά ώστε να αποτραπεί ο οιοσδήποτε κίνδυνος μεταθέτοντας τις ευθύνες στις επιχειρήσεις μας μαζί με τα οικονομικά βάρη που καλούμαστε να επωμιστούμε οδηγούμενοι σε νέους δανεισμούς από τις τράπεζες.

Και όλα αυτά, με μόνο στόχο την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και με όχημα τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Εμείς, από την πλευρά μας, αφού δεν έχουμε άλλη επιλογή, κάνουμε την ανάλογη προετοιμασία στα ξενοδοχεία μας και ζητάμε σε επίπεδο νομού και περιφέρειας από όλους τους αρμόδιους παράγοντες της Πολιτείας, τους θεσμικούς φορείς και επιχειρηματίες να χαράξουμε από κοινού τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε για την τρέχουσα περίοδο καθώς και για την προετοιμασία της επόμενης χρονιάς. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επιδεινώσει το ήδη βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις του τουρισμού».

ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ: «Η απελευθέρωση των πτήσεων θα κρίνει τη σεζόν»

Την εκτίμησή του ότι η απελευθέρωση των πτήσεων θα παίξει σημαντικό ρόλο εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης. «Ο προορισμός θέλει να ανοίξει αρχές Ιουλίου και η πλειονότητα των ξενοδόχων εκτιμάμε ότι θα λειτουργήσει τα καταλύματα. Οσο πιο ελεύθεροι είναι οι όροι του ταξιδιού τόσο πιο καλή θα είναι η πορεία της σεζόν», επισημαίνει, ωστόσο χαρακτηρίζει το σύνολο των μέτρων ως «αντιφατικά», λέγοντας ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν ξεκινήσει πρώτα οι πτήσεις έτσι ώστε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. «Θα περιμέναμε επίσης περισσότερα στο κομμάτι του ΦΠΑ στα καταλύματα, ίσως γίνει κάτι αργότερα», τονίζει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΛΗΣ: «Προχωράμε βήμα βήμα, περιμένουμε ανακοινώσεις»

Τη χρυσή τομή στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αναζητεί ο κ. Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας. «Προχωράμε βήμα βήμα, ωστόσο είμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων έτσι ώστε να αποκτήσουμε μία ξεκάθαρη εικόνα. Τα σχέδια βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία και αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις», τονίζει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. «Υπάρχουν κάποια θολά σημεία που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, όπως για παράδειγμα οι συμβάσεις που θα πρέπει να συναφθούν μεταξύ των γιατρών και των ξενοδόχων».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΡΚΑΡΑΚΗΣ: «Στην Κρήτη εξαρτιόμαστε πλήρως από την αεροπορική διασύνδεση»

Τον προβληματισμό του για τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων κατά την απελευθέρωση των αεροπορικών πτήσεων επισήμανε ο κ. Μανώλης Βαρκαράκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λασιθίου. «Κάναμε μια αρχή, αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα δεν επαρκούν. Ολα έχουν να κάνουν πλέον και από την ανταπόκριση που θα υπάρξει από την αγορά. Εμείς στην Κρήτη εξαρτιόμαστε πλήρως από την αεροπορική διασύνδεση. Υπάρχει προβληματισμός σχετικά με τους ελέγχους στις πτήσεις, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε βήματα προς την απελευθέρωση, προκειμένου να στηρίξουμε τους εργαζομένους και το κράτος», επισημαίνει. Σχολιάζοντας τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ο κ. Βαρκαράκης σημείωσε ότι «δεν είναι τίποτα σπουδαίο» και εστίασε την προσοχή του στην αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στη διαμονή. «Περιμέναμε περισσότερα όσον αφορά τους φόρους, υπάρχει περιθώριο μείωσης ακόμη», τόνισε, ενώ στο κομμάτι των εργασιακών επεσήμανε ότι επί του παρόντος υπάρχουν αρκετές ασάφειες που μένει να διευκρινιστούν. «Η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα, καθώς, όπως αποδεικνύεται, οι μεταφορές είναι ο μεγάλος ασθενής», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λασιθίου.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ: «Προς τη θετική κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν»

«Αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε είναι εάν θα υπάρξει ζήτηση, η κατάσταση φέτος είναι αβέβαιη. Βεβαίως και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή για να αποκτήσουμε μια πιο πλήρη εικόνα», επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά. Τόνισε δε, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ότι η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ θα αποκτήσει νόημα εάν υπάρξει κίνηση, καθώς πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο. «Δεν ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Περιμένουμε περαιτέρω λεπτομέρειες», υπογραμμίζει.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ: «Υψηλό το ρίσκο, να είμαστε όλοι ασφαλείς…»

Την ανησυχία του για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας, κ. Κώστας Μαρινάκος. «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιούνται τεστ. Είναι πολύ υψηλό το ρίσκο, μετατοπίζεται το βάρος και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι τουρίστες που θα μας επισκεφθούν θα ταξιδέψουν υπό κάποιες συνθήκες έτσι ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς», λέει χαρακτηριστικά.

ΒΥΡΩΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΗΣ: «Ελκυστικά πακέτα για τον εσωτερικό τουρισμό»

Σε πακέτα για τον εσωτερικό τουρισμό και στους Βαλκάνιους γείτονες εστιάζουν οι τουριστικοί πράκτορες της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Βύρωνα Θεολόγη, πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης.

«Οι εντυπώσεις μας από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι θετικές, η Πολιτεία περνάει το μήνυμα ότι είναι δίπλα μας και δίνουν μια ελπίδα», δήλωσε ο κ. Θεολόγης, τονίζοντας ότι οι τουριστικοί πράκτορες καταστρώνουν τώρα σχέδια επί χάρτου για την επόμενη μέρα και περιμένουν τα δρομολόγια να ξεκινήσουν.

«Επικεντρωνόμαστε στον εσωτερικό τουρισμό δημιουργώντας ελκυστικά πακέτα, εκδρομές fly and drive στα νησιά και όχι μόνο, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει ενδιαφέρον και από τους Ελληνες να κάνουν διακοπές, το οποίο ενισχύεται και με την επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού», προσέθεσε ο κ. Θεολόγης.

Ενδιαφέρον και μάλιστα αυξανόμενο, όπως είπε, υπάρχει και από τους Βαλκάνιους: «Οι τουρίστες αυτοί προέρχονται από χώρες που διαχειρίστηκαν καλά την υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού, τους γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν χρόνια και αναμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για να έρθουν, στην πλειονότητά τους οδικώς και με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη προσδοκά τουρίστες από Κύπρο και Ισραήλ, που δείχνουν μεγάλη προτίμηση για την πόλη, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, ο οποίος τόνισε: «Τα ξενοδοχεία μας είναι σε ετοιμότητα και όλα θα πάνε καλά, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και ερωτήματα που μένει να διευκρινιστούν, αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι φέτος μιλάμε για μείωση περίπου 70% αλλά αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στην προσπάθεια επανεκκίνησης. Αν δουλέψουμε σωστά, θα έχουμε για τον τουρισμό ένα 2021 που θα ξεπεράσει το πολύ δυνατό σε οικονομικά αποτελέσματα 2019 που προηγήθηκε».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής