Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες: «Δίναμε 800 ευρώ ρεύμα και τώρα έφτασε 2.700 – Θα μιλάμε για πανδημία του εμπορίου»

Προς ολοκληρωτική αποτυχία οδεύει η κυβερνητική πολιτική παρά τα όσα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρουν καθώς τα μέτρα περιορισμού συνεχίζουν να απομυζούν τις επιχειρήσεις, και τις Βρυξέλλες να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.

Τελευταίο χτύπημα είναι οι λογαριασμοί ρεύματος που κάνουν τους επιχειρηματίες πραγματικά να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Τον κώδωνα του κινδύνου των λουκέτων και της χρεοκοπίας των εμπορικών επιχειρήσεων έκρουσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι «θα μιλάμε για την πανδημία του εμπορίου» σε λίγο καιρό αν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις στήριξης.

Μάλιστα, κάνοντας αναφορά και στο ασήκωτο κόστος της ενέργειας μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις και αυξήσεις, έφερε ως παράδειγμα ένα μαγαζί στη συμπρωτεύουσα, το οποίο από 800 ευρώ που πλήρωνε για το ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα καλείται να πληρώσει 2.700 ευρώ!

Επ’ αυτού, μια πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), διαπίστωσε ότι η ιδιαίτερα υψηλή αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων, αφού 6 στις 10 δήλωσαν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος αξιολογείται από πολύ έως πάρα πολύ ισχυρός.

Ο κ.Φιλιππίδης μίλησε στον «Τύπο της Θεσσαλονίκης» και για τις εκπτώσεις που έχουν ξεκινήσει, κάνοντας λόγο για «υποτονική κίνηση», αφού οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα για μη αναγκαία ψώνια.

«Τι να μείνει στον καταναλωτή να ψωνίσει; Εμείς δεν πουλάμε είδη πρώτης ανάγκης, οπότε δεν υπήρχε πιθανότητα να δουλέψουμε, το γνωρίζαμε εκ προοιμίου. Γι’ αυτό φώναζα από τον Σεπτέμβριο βοηθήστε στην αγορά γιατί θα πάθει ζημιά»», σχολιάζει.

Και όπως επεσήμανε, αν δεν υπάρξει πρόβλεψη ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία, «αν δεν προσέξουμε, θα ξεφύγουν τα νούμερα και θα μιλάμε μόνο για τα λουκέτα και όχι για την πανδημία. Θα μιλάμε για την ‘πανδημία του εμπορίου».

«Ένα μαγαζί πλήρωνε 800 ευρώ ρεύμα και τώρα καλείται να πληρώσει 2.700. Αν συνυπολογίσει κανείς αυτή τη διαφορά, την αναδουλειά που υπάρχει, το ότι αφαιρέθηκαν χρήματα από την τσέπη του καταναλωτή και εξαιτίας των τιμών στο σούπερ μάρκετ που είναι 20-40% επάνω αδικαιολόγητα, […] δυστυχώς δεν έχει λεφτά ο καταναλωτής και την πληρώνει και η αγορά καθώς όλα αυτά είναι χρήματα που κόπηκαν από εκεί», εξηγεί ο κ.Φιλιππίδης.

Οι επιχειρήσεις όπως λέει, δεν έκαναν σε αυξήσεις λόγω ενεργειακού κόστους, αλλά κάνουν συνεχείς μειώσεις: «Μιλάμε για δώδεκα χρόνια σχεδόν με εκπτώσεις. Όταν συνεχώς δουλεύεις και τα φέρνεις ίσα βάρκα, ίσα γιαλό όχι απλά δεν μπορείς να αναπτυχθείς, αλλά κάποτε δυστυχώς θα μπεις μέσα άσχημα. Τα 109 δισεκ. προς το δημόσιο και τα 25 δις. προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ποιος τα χρωστάει; Εμείς δεν τα χρωστάμε; Αυτά είναι τα μεγάλα και δυστυχώς δισεπίλυτα προβλήματα. Αν βάλεις το δημόσιο χρέος συν το ιδιωτικό συν τις οφειλές σε Ταμεία κλπ ξεπερνάμε το 1 τρις. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά. Υπάρχει περίπτωση να δοθούν ποτέ;», διερωτάται.

Όσο για τα μέτρα στήριξης στον εμπορικό κλάδο; Ο Πρόεδρος του ΕΣΘ ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζει: «Το 40% στον κλάδο μας ήταν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ οι έμποροι δεν πήραν τίποτα και για την επανεκκίνηση. Πού μας βοήθησαν, μόνο στα ενοίκια; Αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα όταν έτρεχαν τα έξοδα κάθε μήνα;»

Πηγή: pronews.gr