Σε πλειστηριασμό βγαίνει το εργοστάσιο του άλλοτε επιτυχημένου «ελληνικού Zara»

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό το εργοστάσιο της «Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ», βασική μονάδα παραγωγής της Sprider στην Ξάνθη με τιμή πρώτης προσφοράς 2.580.000 ευρώ.

Από το 2010, όταν η εταιρεία παρά τα σύννεφα που υπήρχαν ξετύλιγε το business plan της με συνεχείς επεκτάσεις, μέχρι σήμερα μεσολάβησαν μια σειρά σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της. Οι οριστικοί τίτλοι τέλους πέφτουν σε λίγες ημέρες, με το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας να βγαίνει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,58 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Sprider Stores είχε φτάσει να διαθέτει δίκτυο 114 καταστημάτων εκ των οποίων 88 στην Ελλάδα και άλλα 26 στα Βαλκάνια. Σημειώνεται πως την αποκλειστική προώθηση του ακινήτου έχει αναλάβει η Άτρια Υπηρεσίες Ακινήτων ΑΕ, που ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών της CBRE.

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας «Χατζηιωάννου Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Καλσόν, Καλτσών, Εσωρούχων, Νημάτων, Υφασμάτων, Βαφείων, Φινιριστηρίων, Έτοιμων Ενδυμάτων-Συμμετοχών-Διαχείρισης Ακινήτων-Κτηματική», με την… μακρόσυρτη επωνυμία να προσπαθεί να χωρέσει τις πολυπλόκαμες επιχειρηματικές δραστηριότητες των δύο αδελφών.

Η εταιρεία «Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ», παρά το ναυάγιο παραμένει έως σήμερα «ενεργή» στα χαρτιά, με τους δύο αδελφούς να έχουν αποστασιοποιηθεί από τη διοίκηση εδώ και χρόνια και με την τελευταία εταιρική πράξη που αφορούσε την εκλογή νέου Δ.Σ. να χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2016.

Στις 8 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη, το οποίο είναι κλειστό και εγκαταλελειμμένο, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 2.580.000 ευρώ.

Πρόκειται για «αυτοτελές και ανεξάρτητο αγροτεμάχιο, που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Γενισέας, στην περιφέρεια της ∆ημοτικής Ενότητας Βιστωνίδος, του ∆ήμου Αβδήρων, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έκτασης αρχικά 64.900τ.μ., το οποίο πλέον και μετά τον αναδασμό των ετών 2003-2006 έχει έκταση 48.822,00τ.μ.».

Στο οικόπεδο υφίσταται βιομηχανικό κτίριο καλτσοποιϊας συνολικού εμβαδού 25.055,08 τ.μ., που περιλαμβάνει τους παρακάτω βοηθητικούς χώρους:

1) ένα φυλάκιο εισόδου, εμβαδού 18,00τ.μ.,
2) ένα χώρο γραφείων, εμβαδού 73,38τ.μ.,
3) μια ισόγεια αποθήκη δεξαμενής νερού, εμβαδού 206,85τ.μ.
4) ένα διώροφο βοηθητικό χώρο λεβητοστασίου (εγκατάσταση ατμολέβητα), εμβαδού 145,62τ.μ.,
5) μια κυλινδρική δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 12,39τ.μ.,
6) ένα οικίσκο, που αφορά τη δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 8,40τ.μ.,
7) μια υπαίθρια και υπόγεια δεξαμενή νερού, εμβαδού 99,27τ.μ.,
8) ένα οικίσκο, που αφορά τη δεξαμενή νερού, εμβαδού 15,10τ.μ.,
9) στέγαστρο στάθμευσης αυτοκινήτων, εμβαδού 4,66 τ.μ.

Το χρονικό της χρεοκοπίας

H -τέταρτη κατά σειρά- πυρκαγιά που κατέκαψε τον Φεβρουάριο του 2012 τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες της Sprider στην Ανθούσα, προξενώντας ζημιές 12 εκατ. ευρώ υπήρξε για πολλούς η αρχή του τέλους για την εταιρεία που αποκαλούνταν ως “ελληνική Zara”.

Ως αποτέλεσμα, το 2013, οπότε αποφασίστηκε η διακοπή δραστηριότητας της εταιρείας, 890 εργαζόμενοι -από τους πάνω από 2.000 που απασχολούνταν στον όμιλο μέχρι το 2009– οδηγήθηκαν στο ταμείο ανεργίας.

Το 2013 η μαύρη τρύπα των ιδίων κεφαλαίων της Sprider διαμορφωνόταν στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία είχε καταστεί ζημιογόνος από το 2009. Αυτό μετά από μια εξαιρετικά προσοδοφόρο πενταετία (2004-2008) όταν και η Sprider Stores κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της από τα 65 εκατ. ευρώ στα 163 εκατ. ευρώ και να παραγάγει προς όφελος των μετόχων της συνολικά κέρδη 55 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση της αλματώδους επέκτασης των δραστηριοτήτων εντός και εκτός Ελλάδος, τα ανοίγματα σε προμηθευτές και το υψηλό κόστος λειτουργίας είχε ως αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις του ομίλου να εκτιναχθούν από τα 48 εκατ. ευρώ το 2007, σε περίπου 97 εκατ. ευρώ σήμερα ενώ την ίδια περίοδο η αξία των παγίων της Sprider υποχωρούσε διαρκώς για να φτάσει από τα 75 εκατ. ευρώ στα 29,3 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία ρευστοποιούσε ή διέκοπτε δραστηριότητες για να επιβιώσει.

Πηγή: dikaiologitika.gr