«Εκτός» επιδόματος ενοικίου θα βρεθούν, όπως φαίνεται, πολλοί δικαιούχοι που υπέβαλαν αιτήσεις με βάση τα εισοδήματα του 2018 και παρότι πληρούν τα όλα τα κριτήρια για να πάρουν το μηνιαίο ποσό που είναι από 70 ευρώ για ένα άτομο ως 210 ευρώ για πολυμελή οικογένεια.

Η υπουργική απόφαση για το επίδομα στέγασης λέει ότι για τη χορήγηση ή μη του επιδόματος λαμβάνεται, μεταξύ άλλων, υπόψη το «εισόδημα του τελευταίου εκκαθαρισμένου έτους», δηλαδή το εισόδημα του 2018. Επειδή όμως όταν άνοιξαν οι αιτήσεις δεν είχαν αρχίσει να υποβάλλονται οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2018, οι αρμόδιες υπηρεσίες όρισαν ως κριτήριο το εισόδημα του 2017.

Μετά την έναρξη υποβολής των νέων δηλώσεων όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα και πληρούν τα κριτήρια με το εισόδημα του 2018, πετάγονται έξω και η αίτησή τους απορρίπτεται επειδή οι υπηρεσίες δεν έχουν πάρει στο αρχείο τους το εισόδημα του 2018, αλλά «βλέπουν» αυτό του 2017, το οποίο για πολλούς είναι διαφορετικό.

Κύκλοι του υπουργείου λένε ότι το «ζήτημα» θα αποκατασταθεί σύντομα.

Δείτε ωστόσο, μια καταγγελία αναγνώστη στην aftodioikisi.gr:

«Θα ήθελα αν γίνεται να αναφερθείτε στα τραγικά λάθη της αίτησης επιδόματος ενοικίου εξ αιτίας των οποίων μένουν εκτός χιλιάδες δικαιούχοι ή κινδυνεύουν να χάσουν τα αναδρομικά. Βασική προϋπόθεση της υποβολής αίτησης θα έπρεπε να είναι η υποβολή των τωρινών φορολογικών δηλώσεων και όχι να ξεκινήσουν οι αιτήσεις με βάση τα εισοδήματα του 2017. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αρκετοί από όσους εγκρίθηκε η αίτηση να βρεθούν προ εκπλήξεως και να τους ζητηθεί να επιστραφούν χρήματα, ενώ χιλιάδες άτομα χάνουν τα αναδρομικά γιατί το σύστημα βλέπει τα   εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του 2017 με φιλοξενούμενους που δεν μένουν πλέον στην ίδια κατοικία και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από την αίτηση, ενώ έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση με διαφορετικό τόπο κατοικίας! Όλα αυτά δεν τα διασταυρώνει το σύστημα και συνεχίζει να βλέπει τις παλιές φορολογικές δηλώσεις. Η υπουργική απόφαση αναφέρει ξεκάθαρα ότι για τη χορήγηση ή μη του επιδόματος λαμβάνεται, μεταξύ άλλων, υπόψη το «εισόδημα του τελευταίου εκκαθαρισμένου έτους», δηλαδή το εισόδημα του 2018»

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr