Jumbo: Ενώ μετράμε πλέον αντίστροφα το χρόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων φαίνεται πως θα έχουμε μια ανέλπιστη, θετική προσθήκη στο περίφημο εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού!

Ο λόγος για τα παιχνίδια τα οποία όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσουν και αυτά μέρος του εορταστικού καλαθιού της νοικοκυρά

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω στο άρθρο πως ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτό το «καλάθι των παιχνιδιών». Ποιες αλυσίδες αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του; Από πότε θα ισχύει και μέχρι ποια ημερομηνία; Πότε αναμένουμε τις τελικές και οριστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης που θα δίνουν πλήρως τις λεπτομέρειες που μας αφορούν όλους; Όλες οι απαντήσεις στο κείμενο που ακολουθεί.

Είναι γνωστό ότι το καλάθι του νοικοκυριού αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τις ζωές μας τον τελευταίο περίπου ένα μήνα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση προχώρησαν σε αυτό το μέτρο με κύριο και βασικό σκοπό να δοθεί το περιθώριο στα νοικοκυριά να ανασάνουν – έστω λίγο – σε μια περίοδο όπου οι τιμές σε βασικά είδη ανάγκης είχαν φτάσει στο «Θεό» λόγω ακρίβειας και που η ενεργειακή κρίση στένευε ακόμα περισσότερο τα οικονομικά περιθώρια.

Το «καλάθι» βρίσκεται διαρκώς υπό επεξεργασία και αναθεωρήσεις από την κυβέρνηση με προσθήκες και τροποποιήσεις να γίνονται συνέχεια έτσι ώστε αφενός το αποτέλεσμα να είναι πιο ευδιάκριτο και εμφανές στους καταναλωτές, αφετέρου ώστε να ρυθμιστεί και ο ανταγωνισμός μέσα στην αγορά.

Μετά το καλάθι του νοικοκυριού, έρχεται το εορταστικό καλάθι με αφορμή τις γιορτές, ενώ όπως όλα δείχνουν σε αυτό θα προστεθεί κι ένα «καλάθι των παιχνιδιών» στο οποίο κύριο ρόλο θα παίζουν οι δύο πιο γνωστές αλυσίδες :ο Μουστάκας και τα JUMBO.

Ας δούμε τις σκέψεις και τα πρώτα σχέδια για τη διαμόρφωση του νέου “καλαθιού” το οποίο όπως είπαμε θα υπάγεται στο εορταστικό καλάθι!

Jumbo: Όσα πρέπει να ξέρετε για το «Καλάθι των παιχνιδιών» 

Τα παιχνίδια αναμένονται να προστεθούν στο εορταστικό καλάθι της νοικοκυράς ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο καταλαμβάνουν οι δύο αλυσίδες Jumbo και Μουστάκας

Με παιχνίδια θα γεμίσει το νέο «καλάθι» που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα ανακοινωθεί σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με το «εορταστικό καλάθι» στις 14 Δεκεμβρίου.

Αυτό αναμένεται θα περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα προϊόντων, μεταξύ αυτών μοσχάρι, την παραδοσιακή γαλοπούλα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ζάχαρη άχνη, αλεύρι για γλυκά, αναψυκτικά, τσουρέκια ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν αλκοολούχα ποτά ,ξηροί καρποί και κάποια τυριά. Φυσικά από το χριστουγεννιάτικο καλάθι δεν θα λείπει η βασιλόπιτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό θα προστεθούν προϊόντα για τους μικρούς μας φίλους προκειμένου να μπορούν να αγοράσουν παιχνίδια για τις γιορτές. Αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά και με συνεννόηση καθώς προϋπόθεση για τη νέα πρωτοβουλία είναι να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εφαρμογής, ώστε να μην υπάρξουν ενστάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο πρόκλησης στρεβλώσεων στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι η αγορά του παιχνιδιού έχει μεγάλη συγκέντρωση με τις δύο αλυσίδες Jumbo και Μουστάκας να έχουν τα υψηλότερα μερίδια αγοράς.

Στο «καλάθι παιχνιδιών» θα περιλαμβάνονται γενικές κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα διαδραστικά – εκπαιδευτικά, επιτραπέζια και παζλ, κατασκευές, φιγούρες δράσεις και κούκλες κ.λπ. και όχι συγκεκριμένα προϊόντα.

Jumbo: Αναλυτικά το σχέδιο για το καλάθι των παιχνιδιών

Το «καλάθι παιχνιδιών» θα είναι εντελώς διαφορετικό από το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα «εμπλουτιστεί» με γιορτινά εδέσματα και νέες επιλογές κρεάτων εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι διαφορές εστιάζονται στη διάρκεια και στην υποχρεωτικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «καλάθι παιχνιδιών» θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα συμμετοχής των επιχειρήσεων όσον αφορά τον τζίρο. Υπενθυμίζεται ότι στο «καλάθι του νοικοκυριού» υποχρεούνται να συμμετέχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σχετική ελευθερία θα υπάρχει και στο περιεχόμενο, αφού στο «καλάθι παιχνιδιών» θα περιλαμβάνονται κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα διαδραστικά – εκπαιδευτικά, επιτραπέζια και παζλ, κατασκευές, φιγούρες δράσεις και κούκλες κ.λπ. και όχι συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι διαπραγματεύσεις, τόσο με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς όσο και με τα σούπερ μάρκετ, συνεχίζονται και όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης «δεν είναι εύκολο το εγχείρημα», καθώς εάν δεν υπάρξει προσεκτικός σχεδιασμός μπορεί να υπάρξουν παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι η αγορά του παιχνιδιού έχει μεγάλη συγκέντρωση με τις δύο αλυσίδες Jumbo και Μουστάκας να έχουν τα υψηλότερα μερίδια αγοράς.

Παρεμβάσεις για να σωθούν οι γιορτές

Την ίδια ώρα, τα είδη διατροφής συνεχίζουν να «καίνε» τις τσέπες των καταναλωτών, κάτι που διαπιστώθηκε και από τη δημοσίευση των προκαταρκτικών στοιχείων της Eurostat για τον Νοέμβριο, με το φετινό εορταστικό τραπέζι να αναμένεται ακριβότερο κατά διψήφιο ποσοστό συγκριτικά με πέρσι.

Προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά την περίοδο των Χριστουγέννων, το «καλάθι του νοικοκυριού» θα «μεγαλώσει» με την προσθήκη παραδοσιακών γλυκισμάτων, όπως τσουρέκια και βασιλόπιτες, αλλά και ακόμη μιας επιλογής κρέατος και συγκεκριμένα μοσχαριού. Επίσης δεν αποκλείεται να προστεθούν και οι σοκολάτες. Πάντως η διεύρυνση του «καλαθιού» θα είναι πρόσκαιρη.

Πόσοι ψωνίζουν από το «καλάθι του νοικοκυριού» – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από έρευνα που παρουσίασε χθες ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης στο πλαίσιο του 13ου Συνέδριου ΙΕΛΚΑ – The agile retail Era: Doing business in extreme environment, ένας στους δύο καταναλωτές, το 50%, ψωνίζει προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού», έναντι 40% που έδειξε η προηγούμενη έρευνα του ΙΕΛΚΑ κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του καλαθιού.

Η αξία των αγορών για έναν στους πέντε καταναλωτές είναι πάνω από το 10% της αξίας των συνολικών αγορών τους στο σούπερ μάρκετ, αν και μόνο ο ένας στους τέσσερις καταναλωτές θεωρεί την εν λόγω πρωτοβουλία θετική.

Το στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό

Το ανησυχητικό ωστόσο είναι πως από την ίδια έρευνα προκύπτει πως το μηνιαίο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών ανέρχεται στο 125% των εισοδημάτων τους!

Σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, το επιπλέον 25% προέρχεται από τις αποταμιεύσεις, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ το 70 – 90% του εισοδήματος δαπανάται στην πληρωμή λογαριασμών, φόρων και ενοικίων.

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΣκάει επίδομα 250 ευρώ στους γιατρούς – Ποιοι το παίρνουν
Επόμενο άρθροΜε νεύρα η πρώτη εμφάνιση της πρεσβυτέρας στην Κιβωτό του Κόσμου μετά τις καταγγελίες – «Ρε άντε φύγετε από εδώ»