Σερβία: Από τέλη Μαίου στην Ελλάδα με αυτοκίνητο; Οι δημοφιλείς προορισμοί

Η Πιερία, η Χαλκιδική, η Θάσος, η Ήπειρος, οι Σποράδες και τα Ιόνια Νησιά είναι οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα. Επισκέπτονται πολλά εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Πολλοί από αυτούς, που είναι κοντά στην Ελλάδα, έρχονται συχνά μόνο τα σαββατοκύριακα.

Ορισμένοι παράγοντες θα επηρεάσουν αυτήν την τουριστική περίοδο και ορισμένοι από αυτούς είναι εντελώς απρόβλεπτοι.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι οι κοντινότεροι γείτονες θα σώσουν αυτή τη σεζόν – τουρίστες από τα Βαλκάνια.

Η άφιξη τουριστών από τα Βαλκάνια εξαρτάται από το άνοιγμα των συνόρων, αλλά και από τη θέσπιση πρωτοκόλλων υγείας. Φέτος, οι παραλίες θα πρέπει να διατηρηθούν σε κοινωνική απόσταση και θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό των μονάδων διαμονής.

Σύμφωνα με την πύλη Olathessaloniki, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς, εκτός από την Ελλάδα, τα σύνορα έχουν κλείσει από γειτονικές χώρες. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι συνοριακές διαβάσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν να λειτουργούν στα τέλη Μαΐου.

Σε γραπτή πρόταση προς την κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράγλου πρότεινε το άνοιγμα 4 από τα 13 συνοριακά περάσματα: ένα από τα σύνορα με την Τουρκία, το μεθοριακό πέρασμα του Προμαxωνα, των Ευζώνων και της Κρισταλοπηγής στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Προτάθηκε επίσης ότι οι ομάδες υγείας διενεργούν έλεγχο εικοσιτεσσάρων ωρών για όσους εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα (μέτρηση θερμοκρασίας στην πρώτη φάση).Αναμένουμε ότι οι γείτονές μας στα Βαλκάνια θα πάνε διακοπές με τα αυτοκίνητά τους. Αλλά πρώτα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων και τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα λειτουργήσει η τουριστική βιομηχανία και οι επιθεωρήσεις υγείας – δήλωσε ο δήμαρχος της Χαλκιδικής, Στέλιος Βαλιανός. Πρόσθεσε ότι τα θερινά θέρετρα όπως η Ουρανούπολη, η Τζερίσος και η Αμουλιανή αναμένουν χιλιάδες προσκυνητές να κατευθυνθούν στο Άθως, καθώς και τη δυνατότητα ανοίγματος μιας δημοτικής κλινικής για την Κορώνα στην Αρναία, η οποία θα παρέχει επίσης ψυχολογική υποστήριξη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, δεν φαίνεται πολύ αισιόδοξος. Δηλώνει ότι αν και άνθρωποι από τα Βαλκάνια σκοπεύουν να έρθουν στην Ελλάδα, πρέπει να περιμένουν οδηγίες για το άνοιγμα των συνόρων και τον καθορισμό των τελικών πρωτοκόλλων υγείας. Πιστεύει ότι ακόμη και τότε, δεν θα είναι βέβαιο εάν θα μπορούν να έρθουν οι τουρίστες, καθώς μένει να δούμε αν τα προβλεπόμενα μέτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πράξη.

Το άνοιγμα των συνόρων δεν θα είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την είσοδο των τουριστών στη χώρα. “Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προτού επιτρέψουμε να εισέλθουν στη χώρα μεγάλος αριθμός ατόμων που έχουν πληγεί από τον ιό”, είπε.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ταξιδιωτικών πρακτορείων από τα Βαλκάνια έχουν ακυρώσει οργανωμένα ταξίδια. Εκτός από τους τουρίστες που έρχονται μέσω πρακτορείων, χιλιάδες Βούλγαροι, Σέρβοι, Βόρειοι Μακεδόνες, Ρουμάνοι και Τούρκοι αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα, καθώς ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς έχουν αγοράσει σπίτια την τελευταία περίοδο.

Upućen predlog o otvaranju granica – U Grčku bismo mogli automobilom od kraja maja?