Σοκ για χιλιάδες – Ζητάνε να πληρώσετε νέες εισφορές μαμούθ

 Στην ανάρτηση των ποσών των εισφορών που αναλογούν στο έτος 2021 προχώρησε ο ΕΦΚΑ αφού έφτασε στο τέλος της εκκαθάρισης.

Διαβάστε παρακάτω πόσοι και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικές εισφορές για το έτος 2021;

Πώς ο ΕΦΚΑ έφτασε σε αυτά τα συμπεράσματα; Τι προέκυψε από τη διαδικασία της εκκαθάρισης και ποιοι είναι αυτοί οι ασφαλισμένοι οι οποίοι είτε θα δουν επιστροφή είτε έχουν μηδενικό ισοζύγιο καταβολής εισφορών.

Ακολουθούν αναλυτικές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα στο άρθρο που ακολουθεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποιοι και πόσοι θα πληρώσουν αναδρομικές εισφορές για το 2021; Με βάση τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από την εκκαθάριση του ΕΦΚΑ, μιλάμε για 200.000 μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση (το λεγόμενο) μπλοκάκι, οι οποίοι θα πληρώσουν αναδρομικές εισφορές για το 2021.

Ο συγκεκριμένος αριθμός του ποσού που αναλογεί σε κάθε ασφαλισμένο προκύπτει από τα νούμερα που έβγαλε η διαδικασία της πολύμηνης εκκαθάρισης που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Μάλιστα ο ΕΦΚΑ έχει ήδη προχωρήσει στην ανάρτηση στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων των ποσών των εισφορών που τους αναλογούν.

Και τώρα περνάμε στις πιο κρίσιμες και σημαντικές ερωτήσεις που απασχολούν άμεσα τους ασφαλισμένους που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικές εισφορές για το έτος 2021: Ας δούμε, λοιπόν,  παρακάτω πως προκύπτουν και πως διαμορφώνονται αυτά τα ποσά.

Ταυτόχρονα θα δούμε ποιοι ασφαλισμένοι θα έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν αυτά τα ποσά σε μηνιαίες δόσεις / και σε πόσες μηνιαίες δόσεις, ενώ θα απαντήσουμε και στα ερωτήματα που σχετίζονται με αυτούς που έχουν επιστροφή ποσών.

Εισφορές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι ασφαλισμένοι που έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, θα κληθούν να τα αποπληρώσουν σε 6 μηνιαίες δόσεις, ενώ οι έχοντες επιστροφή θα τους συμψηφιστούν ή θα τους επιστραφούν τα ποσά που προέκυψαν.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί εμπρόθεσμα έως 30 Δεκεμβρίου 2022. Όπως γνωστοποίησε ο ΕΦΚΑ από την εκκαθάριση των εισφορών που αφορούσε στο έτος 2021 προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 280.311.
  • Χρεωστική είναι η εκκαθάριση για 197.409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87, με το μέσο ποσό να ανέρχεται σε περίπου 718 ευρώ.
  • Πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 23.367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89 ευρ΄’ων ή 450 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Μηδενική εκκαθάριση εμφανίζεται για 59.535 ασφαλισμένους.

Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στο λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Εισφορές: Ποιους αφορά αυτή η διαδικασία

Η υπόθεση αφορά τους μισθωτούς οι οποίοι παράλληλα έχουν και μπλοκάκι, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Σύμφωνα με το προϊσχύον πλαίσιο, οι μισθωτοί που εργάζονταν παράλληλα και με μπλοκάκι, είχαν υποχρέωση να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, για τις αμοιβές που εισέπρατταν από το ελευθέριο επάγγελμα, πέραν των εισφορών που κατέβαλαν ως μισθωτοί.

Το πλαίσιο άλλαξε το 2019 και από την 1-1-2020 προβλέπεται πως, οι μισθωτοί, που έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι, θα απαλλάσσονταν από τις εισφορές από το παράλληλο ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον οι ελάχιστες εισφορές που πληρώνει ως μισθωτός να είναι τουλάχιστον 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στην εισφορά της 2ης κατηγορίας και περιλαμβάνουν τα ποσά των 186 ευρώ για κύρια σύνταξη, των 66 ευρώ για υγεία και των εισφορών για επικουρική ασφάλιση.

Παράδειγμα, αν οι εισφορές ως μισθωτός είναι 190 ευρώ τον μήνα εφόσον έχει και μπλοκάκι, ανεξάρτητα από τα έσοδα που έχει, θα πρέπει να πληρώνει στον ΕΦΚΑ το ποσό των 62 ευρώ, για να συμπληρωθεί το ποσό των 252 ευρώ.

Αν οι εισφορές που πληρώνει ως μισθωτός είναι 150 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει επιπλέον είναι 102 ευρώ κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό εμπίπτουν στην τσιμπίδα του ΕΦΚΑ, οι χαμηλόμισθοι που, ως μισθωτοί, λαμβάνουν μισθό μέχρι 930 ευρώ, που είναι η πλειοψηφία.

Επίσης, αν η απασχόληση με μπλοκάκι είναι στον ίδιο εργοδότη, στον οποίο απασχολείται ως μισθωτός, δεν ισχύει η απαλλαγή και πληρώνει εισφορές και για τα εισοδήματα από το μπλοκάκι.

Για νέους μεεπαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 210 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό κοντά στα 780 ευρώ τον μήνα.

Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία κερδίζουν για πέντε χρόνια οι νέοι επαγγελματίες, «δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται».

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πώς θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης  στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο συζήτησης με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο, «η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας θα ενταχθεί στο πεδίο του ΕΦΚΑ περισσότερη ασφαλιστική ύλη.

Έτσι, πέρα από τη μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες που έχει ήδη γίνει, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους συνεπείς εργοδότες που θα επιβραβευθούν πληρώνοντας χαμηλότερες εισφορές».

«Προφανώς δεν πάμε να εφαρμόσουμε την Κάρτα με τον ίδιο τρόπο παντού, ούτε έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος του εγχειρήματος», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Γι’ αυτό προχωρούμε σταδιακά και συναινετικά. Εφαρμόζουμε το μοντέλο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και με βάση τις προτάσεις που θα προκύψουν από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους». Όπως είπε, ο διάλογος θα ξεκινήσει αμέσως με τις εταιρείες security και τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα ακολουθήσουν οι ΔΕΚΟ και η βιομηχανία και κατόπιν ο τουρισμός και η εστίαση.

«Η Ψηφιακή Κάρτα θεωρείται πρωτοποριακό μέτρο ακόμη και για τα δεδομένα της ΕΕ και σίγουρα θα βοηθήσει να έχουμε εγγύηση για το ωράριο και τις υπερωρίες των εργαζομένων καθώς και δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Το 2021 ελέγχθηκαν από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης 38.000 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 8.000 εκτός δηλωμένου ωραρίου εργασίας. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, σχεδόν όλα τα κόμματα το ψήφισαν στη Βουλή. Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω, ζητάμε απλά την εφαρμογή του νόμου», σημείωσε.

Όλα όσα τόνισε για τις συντάξεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Χατζηδάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

Ο ΕΦΚΑ μπαίνει σε ρυθμούς κανονικότητας. Για τις νέες αιτήσεις οι συντάξεις απονέμονται μεσοσταθμικά σε 60 ημέρες έναντι 74 στη Γερμανία. Μετά την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την εκκαθάριση των επικουρικών. Είναι θέμα λίγων μηνών να ολοκληρωθεί και αυτή.

Τι είπε για το ΤΕΚΑ:

Στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης για τους νέους (ΤΕΚΑ) έχουν ενταχθεί πολύ περισσότεροι από όσους υπολόγιζε ακόμη και το ίδιο το υπουργείο, καθώς λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας μπήκαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας πολύ περισσότεροι.

«Στις αρχές του χρόνου υπολογίζαμε ότι θα έμπαιναν 60.000, το καλοκαίρι περιμέναμε 80.000 και τώρα φαίνεται ότι πάμε για πάνω από 140.000. Αυτό είναι αποτέλεσμα των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην οικονομία και δεν περιορίζεται μόνο στους νέους καθώς η ανεργία μειώθηκε συνολικά από το 17,5 στο 11,6 %», ανέφερε ο υπουργός.

Οι δηλώσεις Χατζηδάκη

«Η αύξηση 7,75 % στις συντάξεις που θα δοθεί τον Ιανουάριο προκύπτει από μαθηματικό τύπο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και είναι το ανώτερο ποσοστό που μπορεί να δοθεί. Ένας στους δύο συνταξιούχους θα δει του χρόνου μια επιπλέον σύνταξη τουλάχιστον».

Είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την υπογραφή και νέων διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας, οι οποίες εξυπηρετούν τόσο τους Έλληνες στο εξωτερικό όσο και αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας.

Ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση για το ατομικό εργατικό δίκαιο, ακολουθεί το συλλογικό ενώ προχωρά και η κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι.

Πηγή: newsme.gr