Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, καθώς βλέπουν τις τιμές πώλησης του ελαιόλαδου να υπολείπονται του κόστους παραγωγής, προκαλώντας σοβαρούς προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, η τιμή του λαδιού αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 4,00 έως 4,10 ευρώ ανά κιλό, την ώρα που το συνολικό κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 4,75 ευρώ. Δηλαδή, κάθε πώληση γίνεται… με ζημία!
Ο αγροτοσυνεταιριστής Μύρων Χιλετζάκης, μιλώντας στο Action, έστειλε ηχηρό μήνυμα στους παραγωγούς: «Καλύτερα να κρατήσουν το λάδι τους στις αποθήκες. Αν φέτος πουλήσουν κάτω του κόστους, του χρόνου δεν θα έχουν λόγο να καλλιεργήσουν».
Μάλιστα, δεν δίστασε να επισημάνει μια εντυπωσιακή – και εξοργιστική – διαφορά: ενώ στην Τουρκία το λάδι φτάνει να πωλείται μέχρι και 9 ευρώ, στην Ελλάδα δίνεται σχεδόν στη… μισή τιμή!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Ε.Ε. έχει ανοίξει τις πόρτες σε εισαγωγές ελαιολάδου από Τουρκία και Τυνησία, σε τεράστιες ποσότητες. Προϊόντα που, όπως λέει ο κ. Χιλετζάκης, δεν πληρούν τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας, καθώς προέρχονται από καλλιέργειες όπου ακόμα χρησιμοποιούνται επικίνδυνα φυτοφάρμακα και χημικά που έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, ενδέχεται να κρίνουν το μέλλον της ελληνικής ελαιοπαραγωγής.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ



