Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην αγορά του ρούχου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού ήταν τεράστια μέχρι και το άνοιγμα των καταστημάτων πριν λίγες ημέρες. Το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκαν στην αγορά σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς είναι τεράστιο.
Δυσοίωνες όμως είναι και οι προβλέψεις για το τι έρχεται καθώς ούτε το καλοκαίρι θα μπορέσουν να επανέλθουν, αλλά ούτε και το φθινόπωρο με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Ο Δημήτρης Καρασαβίδης ιδιοκτήτης δύο καταστημάτων στην αγορά της Πρέβεζας μιλάει στο newsit.gr και τη Μάγδα Τσέγκου για την κρίση στο εμπόριο ρούχων την ανασφάλεια για το φθινόπωρο που έρχεται αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης για την χρήση του aircondition στα καταστήματα.
Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του ρούχου και την έλλειψη που θα υπάρξει το Φθινόπωρο, καθώς οι εταιρείες παραγωγής ενδυμάτων έχουν σταματήσει εδώ και για τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να βάλουν στα ράφια ρούχα περυσινά.
Το χάος με τις επιταγές στην αγορά και η απόγνωση για τον Σεπτέμβριο που έρχεται
«Εμείς κλείσαμε γύρω στις 15 Μάρτη, ήμασταν πάνω στη σεζόν στην οποία αλλάζαμε τα ρούχα, παίρναμε τα πρώτα ανοιξιάτικα – καλοκαιρινά, δειγματιζόμασταν για τον επόμενο χειμώνα και βάζαμε και κάποιες παραγγελίες που θα έχουμε για τον χειμώνα και προσπαθούσαμε να ρευστοποιήσουμε τα τελευταία ρούχα του χειμώνα. Εκεί πολλές εταιρείες κλείσανε, δεν προλάβανε να κάνουν αποστολές στα ρούχα, τα καλοκαιρινά, οπότε δημιουργήθηκε ένας πανικός στην αγορά, όταν ανοίξαμε πριν 3-4 μέρες, για το λόγο ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πλέον προς τα μαγαζιά, αν θα μπορέσουν να δουλέψουν, τι δουλειά θα έχουν και πώς θα μπορέσουν να προπληρωθούν οι εταιρείες με τα ρούχα. Γιατί αυτές πρέπει να πάρουν τα λεφτά από εμάς, δηλαδή για αυτό το εμπόρευμα που βλέπετε μέσα στο μαγαζί, να πληρωθούνε για μπορέσω και εγώ αργότερα να αγοράσω τα χειμωνιάτικα. Είτε με μετρητά, είτε με τις επιταγές. Με αυτή την παύση των επιταγών που έγινε, δημιουργήθηκαν άλλα προβλήματα, γιατί όσοι δουλεύουν με εισαγωγικές εταιρείες φέρνουν από έξω, προπληρώνουν με τις επιταγές, οι οποίες θα έρθουν Σεπτέμβρη, Δηλαδή και το Σεπτέμβρη θα είναι και οι καλοκαιρινές επιταγές και οι χειμωνιάτικες. Και δεν θα μπορέσει να γίνει και η εισαγωγή. Οπότε κάποιες εταιρείες δεν θα μπορέσουν να εισάγουν και να φέρουν τα προϊόντα προς την Ελλάδα. Μετά υπάρχουν οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες είτε κατασκευάζουν εδώ, είτε έχουν φασόν σε τρίτες χώρες, Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία κλπ. Εκεί πάλι δημιουργείται ένα πρόβλημα, γιατί αυτές τουλάχιστον που έχουν φασόν προς τα έξω, αν έχουν πουλήσει κάποια προϊόντα που έχουν, που φέρνουν ανά μία βδομάδα – 10 μέρες, αυτές δεν μπορούν τώρα, αν πουλήσουν τα πρώτα τους ρούχα δεν μπορούν να εισάγουν για να φέρουν τα επόμενα. Δηλαδή θα υπάρχει μία στενότητα. Ούτε αυτοί θα μπορέσουν να πληρώσουν».
Με στοκ εμπόρευμα θα δουλέψει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων το Φθινόπωρο
«Το καλοκαίρι κουτσά στραβά θα βρούμε. Το χειμώνα όμως, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Σας λέω ότι πολλές εισαγωγικές εταιρείες δεν θα μπορούν να τα φέρουν, γιατί δεν θα ανταποκριθούν οι επιταγές, δεν θα πληρωθούν και πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν ή εδώ ή φέρνουν το ύφασμα απ’έξω, είτε το παίρνουν από εδώ, δεν θα έχουν πληρωθεί από πολλά μαγαζιά. Και πολλές παραγγελίες έχουν ακυρωθεί. Δηλαδή ρούχα που ήταν να έρθουν, δεν ήρθαν. Υπάρχουν και οι εταιρείες που έχουν πει ότι σκέφτονται να μην βγάλουν παραγωγή και ότι μπορεί να δουλέψουν με κάποια μαγαζιά που θα μπορούν να πληρώσουν μετρητοίς, με το στοκ εμπόρευμα, γιατί φοβούνται το τι θα γίνει και τον Οκτώβρη. Αν θα ξανακλείσουμε, αν θα είμαστε ανοιχτοί, το τι θα γίνει. Η αγορά έχει έρθει σε έναν πανικό. Το καλοκαίρι κάπως θα κυλήσει. Ο χειμώνας πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Γιατί αν ο τουρισμός δεν πάει καλά, θα υπάρχει και πολύ μεγάλη ανεργία. Φανταστείτε ότι όλες οι καφετέριες, όλα τα delivery, όλα αυτά τα παιδιά δεν δουλεύουν. Να πάρουν ένα μπλουζάκι, ένα παντελόνι, μία βερμούδα. Αυτοί τον χειμώνα τι θα πάρουν; Και εμείς το χειμώνα δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε.»
Οι κινέζοι δεν έστειλαν υφάσματα στους Ιταλούς και εκείνοι με την σειρά τους ρούχα σε εμάς
«Στην Ιταλία εγώ αν ήθελα να πάω τώρα ταξίδια δεν θα πάω να πάω να πάρω. Ακόμα και οι εταιρείες που είναι εκεί και έχουν κάποιο αντιπρόσωπο εδώ, προφανώς έχουν κάποιο θέμα. Γιατί δεν θα μπορέσουν να κάνουν την εισαγωγή. Δεν θα μπορέσουν να πάρουν υφάσματα από την Κίνα. Και υφάσματα και έτοιμα προϊόντα. Υπάρχουν εργοστάσια τα οποία ράβουν εκεί. Δηλαδή, όλα τα ρούχα, τα περισσότερα, γίνονται σε τέτοιες χώρες. Οπότε σε αυτά τα ρούχα έχει μειωθεί η παραγωγή. Δουλεύουν στο 60% της παραγωγής. Άρα δεν θα μπορεί να καλυφθεί όλος ο κόσμος. Γιατί αυτοί δίνουν ρούχα και προϊόντα σε όλο τον κόσμο.Εγώ δεν έχω άμεση εξάρτηση από αυτούς, γιατί ποντάρω πιο πολύ στις ελληνικές εταιρείες, αλλά αυτές όμως όταν θα πρέπει να πάνε να αγοράσουν ύφασμα στην Τουρκία, είτε σε αυτές τις εταιρείες στις δικές μας, δεν θα έχουν την πρώτη ύλη. Θα υπάρχει πρόβλημα. Όταν δεν θα έχουν την πρώτη ύλη, δεν θα έχει προϊόντα. Αυτό θα είναι το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εταιρείες που μου έχουν πει, έχουν δηλώσει, ότι η παραγγελίες που δειγματίσαμε εκείνη την εποχή, δηλαδή τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, εγώ δειγμάτισα για το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, για να πάρω τα ρούχα που θα έρθουν. Τώρα αυτή τη στιγμή μου λένε ότι δεν θα βγάλουν τις παραγγελίες. Τουλάχιστον θα πάμε στο 50%. Την άλλη ημέρα, έρχονται και μου λένε ότι θα πάμε στο 30%. Την άλλη ημέρα έρχονται και μου λένε, ότι σκέπτονται να δουλέψουν το στοκ. Και δεν ξέρουν και τι θα κάνουν. Και εγώ δεν ξέρω πού θα βρω ρούχα. Προσπαθούν να μειώσουν το ρίσκο. Αυτό είναι. Δεν ξέρουν τι θα γίνει. Δεν έχουν μία εικόνα του τι θα γίνει το χειμώνα, οπότε και εμείς, δηλαδή εγώ συνήθως τα πρώτα μου τα ταξίδια που τα κάνω τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη για να φέρω κάποια προϊόντα εκτός από τις προγραμματισμένες παραγγελίες, δεν ξέρω από τις προγραμματισμένες παραγγελίες τι θα παραλάβω και από τις άλλες, αν εγώ θα φύγω τον Σεπτέμβριο να πάω να φέρω ρούχα».
Τι θα συμβεί σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας;
«Εκεί δεν θα αντέξουν και τα υπόλοιπα μαγαζιά που θα μείνουν ανοιχτά. Εγώ θεωρώ ότι ο αντίκτυπος θα έρθει τον Σεπτέμβρη με Οκτώβρη, που θα πρέπει να πληρώσουμε τις εφορίες και όλα τα πράγματα και εκεί μετά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε είτε εισαγωγή είτε να πάρουμε τα ρούχα από την Ελλάδα. Είτε τα εσώρουχα που έχω για το άλλο το μαγαζί. Μεγάλες εταιρείες γνωστές που δουλεύουν στο εσώρουχο, που μου παραδώσανε το 30% ήδη για το καλοκαίρι. Το χειμώνα; Είναι απλά τα πράγματα. Δεν σας λέω το πώς θα το δοκιμάσουν. Έχουμε τα ατμοσίδερά μας, έχουμε τις μάσκες. Έχουμε προβλέψει για τα πάντα. Αλλά ο κόσμος και φοβάται. Κάποιοι δεν φοβούνται, τι θα γίνει με τους ξένους, όλα αυτά. Και περιμένουμε την τουριστική άνοδο για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλο το κενό που έχει δημιουργηθεί τους επόμενους δύο μήνες. Και περιμένουμε να δούμε και η Κυβέρνηση αν θα μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά γιατί όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα».
Και με 10€ να μου πουλήσουν γαμπριάτικο κοστούμι δεν θα το πάρω γιατί δεν θα το πουλήσω
«Κοίταξε, με το κοστούμι υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, δεν γίνονται γάμοι, δεν γίνονται βαφτίσεις, οπότε δεν πουλάμε καν. Ότι δηλαδή βλέπεις εδώ, από ότι φαίνεται θα μείνει μέσα στοκ. Και τα μαγαζιά που είναι δομημένα επάνω στο κοστούμι και στο καλό ντύσιμο για γάμους και βαφτίσια, αυτή τη στιγμή θα αντιμετωπίσουν πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δηλαδή και οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν. Και μία εταιρεία αυτή τη στιγμή να έρθει να μου δώσει ένα κοστούμι, 10€ και να το πάρω, δεν θα το πουλήσω. Δεν θα μπορέσει να έχει αποτέλεσμα αυτό και σε μία πάρα πολύ τιμή που θέλει να μου το προσφέρει».
https://youtu.be/6SO2eKZ0X90
Υπάρχει ακόμη έλλειψη ενημέρωσης για την χρήση του air condition στα καταστήματα
«Και εδώ έχουμε ένα αντίστοιχο πρόβλημα. Έχουμε 37 με 38 βαθμούς έξω και δεν ξέρουμε και δεν έχουμε ενημέρωση αν πρέπει να τα ανοίξουμε και τι προβλέπεται να κάνουμε για να μπορέσουμε να τα ανοίξουμε. Είτε ανεμιστήρες είτε air condition. Εγώ έχω ένα σώμα εδώ, ένα στο βάθος. Δηλαδή ακόμη και οι ειδικοί που θα έρθουν να κάνουν το service δεν έχουν απάντηση. Δεν ξέρουν. Δεν έχουμε εικόνα του τι θα γίνει. Δεν έχουμε απάντηση ούτε από το Επιμελητήριο για αυτό. Κάθε μέρα αλλάζουν τα δεδομένα.»
Πηγή: newsit.gr