Μια που είχε κακό καιρό, μια που ήταν Δευτέρα και έτσι τα «τραπεζάκια έξω» των εστιατορίων δεν γέμισαν την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους. Απολογισμός της πρώτης ημέρας.
Δραματικά τα νέα για την πρώτη μέρα λειτουργίας τους κλάδου της εστίασης, ενώ συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ιδιοκτήτες των καφέ. Αυτό, δηλώνει στο newsit.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ σημαντικό ρόλο στην εικόνα αυτή έπαιξαν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την χθεσινή πρώτη μέρα σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και το γεγονός πως η Δευτέρα παραδοσιακά δεν θεωρείται και η καλύτερη μέρα για έξοδο μετά φαγητού.
«Η αίσθηση μετά την πρώτη μέρα λειτουργίας του κλάδου της εστίασης είναι απαισιόδοξη. Μέτρια ως ικανοποιητικά κινήθηκαν τα καφέ, ενώ δραματικά είναι τα νέα για την αμιγή εστίαση. Σε ότι αφορά τον καφέ μπορούμε να μιλήσουμε ασφαλώς ότι ο κύκλος εργασιών είναι περίπου στο 50% μιας αντίστοιχης λειτουργίας των επιχειρήσεων προ κορονοϊού, ενώ στην εστίαση μιλάμε για μια μείωση της τάξεως του 95%».
Η δυστοκία στην αγορά, η Δευτέρα ως μέρα και ο κακός καιρός
«Εάν κάνουμε έναν συνδυασμό με τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που άνοιξαν πριν από 15 ημέρες και παρουσιάζουν μια σταθερή πορεία με μειωμένο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων τους, τότε θα διαπιστώσουμε πως σημαντικό ρόλο παίζουν η δυστοκία που υπάρχει στην αγορά γενικότερα, αλλά και η έλλειψη καταναλωτικής δύναμης που σχετίζεται με τον φόβο και τον δισταγμό που τρέφει ακόμα ο κόσμος. Από την άλλη η Δευτέρα ως μέρα ποτέ δεν ήταν καλή για την εστίαση, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν καθόλου την έξοδο».
Τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και οι κλειστές εξαιτίας των διατάξεων επιχειρήσεις
«Νομίζω πως στο επίπεδο των υγειονομικών μέτρων, ο κόσμος “αγριεύεται” με τα γάντια και τις μάσκες, που επιβάλλεται να φορά το προσωπικό. Κάποιοι δείχνουν εξοικειωμένοι οι πιο μεγάλες ηλικίες, ενώ στους νέους είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα», λέει ο κ. Καββαθάς.
Και συνεχίζει: «Κάποια καταστήματα δεν άνοιξαν γιατί απαγορεύεται από τις διατάξεις, καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο. Σε αυτή τη φάση, ήταν προαπαιτούμενο το κατάστημα να διαθέτει εξωτερικό χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ιδιόκτητο είτε κοινόχρηστο, για να μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση. Άλλο κομμάτι που δεν άνοιξε είναι το τμήμα εκείνο του κλάδου που βρίσκεται σε τουριστικούς προορισμούς, εξαιτίας της έλλειψης των επισκεπτών».
Και καταλήγει: «Καλύτερη εικόνα θα έχουμε προς το τέλος του μήνα, ενώ στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, τότε θα ξέρουμε ακριβώς πως κινήθηκε ο κλάδος, καθώς θα φανούν τα προβλήματα των επιχειρήσεων που θα είναι σε συνάρτηση με τον κύκλο των εργασιών και πόσο αυτός θα μειωθεί. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι υποχρεώσεις που θα συγκεντρωθούν με το τέλος της τουριστικής περιόδου, ώστε να δούμε αν τελικά θα είναι βιώσιμες ή μη βιώσιμες»
Πηγή: newsit.gr