Στην “πράσινη” λίστα της γαλλικής κυβέρνησης η Ελλάδα|”Κόκκινη” η Τουρκία

Στην “πράσινη” λίστα της γαλλικής κυβέρνησης τοποθετείται η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και μία σειρά ακόμη από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην “κόκκινη” λίστα, στην οποία εντάσσονται χώρες οι οποίες παρουσιάζουν άσχημη επιδημιολογική εικόνα και στις οποίες απαγορεύονται τα ταξίδια, τοποθετείται η Τουρκία. Άξιο λόγου είναι η τοποθέτηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην “πορτοκαλί” λίστα, κάτι μάλλον αναμενόμενο.

Τον κατάλογο των χωρών που ταξινομούνται σε “πράσινο”, “πορτοκαλί” και “κόκκινο”, ένα πολυαναμενόμενο “εγχειρίδιο” για την οργάνωση των ταξιδιών στο εξωτερικό, από τη Γαλλία, και ο οποίος τίθεται σε ισχύ από τις 9 Ιουνίου, παρουσίασε σήμερα ο Γάλλος γραμματέας Τουρισμού, Jean-Baptiste Lemoyne.

Όπως ανακοινώθηκε, καταρτίστηκε ένας κατάλογος χωρών που ταξινομούνται σε τρεις ζώνες, προσδιορίζοντας τους τρόπους ταξιδιού από και προς το εξωτερικό. Αυτή η ταξινόμηση θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Ιουνίου, όπως είπε μιλώντας σήμερα στο BFMTV, ο Jean-Baptiste Lemoyne, δίνοντας λεπτομέρειες για τις τρεις ζώνες.

Η πράσινη ζώνη, αποτελείται από χώρες “στις οποίες δεν υπάρχει ενεργή κυκλοφορία του ιού και οι ανησυχητικές μεταλλάξεις”, εξήγησε ο Jean-Baptiste Lemoyne. Αυτή η ζώνη περιλαμβάνει χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία (πορτοκαλί), την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τον Λίβανο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.

Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ PCR κατά την άφιξή τους στη Γαλλία, ενώ, αντίθετα, οι ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR τεστ ή τεστ αντιγόνου εντός 72 ωρών.

Στην “κόκκινη” λίστα η Τουρκία, στην “πορτοκαλί” Ην. Βασίλειο και ΗΠΑ

Η “πορτοκαλί” ζώνη, από την πλευρά της, συγκεντρώνει χώρες όπου η κυκλοφορία του ιού εξακολουθεί να υφίσταται αλλά είναι υπό έλεγχο, και στις οποίες δεν υπάρχουν ανησυχητικές μεταλλάξεις. “Στην πραγματικότητα αφορά την πλειονότητα των χωρών του κόσμου”, δήλωσε ο Jean-Baptiste Lemoyne. Στις χώρες αυτές ανήκουν, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να εισέλθουν στη Γαλλία οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR τεστ, σε διάστημα μικρότερο από 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους ή σε τεστ αντιγόνου, σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Η “κόκκινη” λίστα, τέλος, περιλαμβάνει, εκτός από την Τουρκία, χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Βραζιλία ή η Ινδία, όπου ο ιός παραμένει αρκετά ενεργός, ενώ συναντώνται και ανησυχητικές μεταλλάξεις. Επίσης, σε αυτήν τη λίστα είναι η Αργεντινή, το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, η Βολιβία, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Κολομβία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, το Σουρινάμ και η Ουρουγουάη. Για αυτές τις χώρες, είτε ο ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί, είτε όχι, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ταξιδιού αναψυχής. “Είναι μια υποτιθέμενη επιλογή”, είπε ο Jean-Baptiste Lemoyne. Για να συμπληρώσει: “Πρέπει να παραμείνουμε σε καλά υγειονομικά επίπεδα, γι΄αυτό πρέπει να αποφύγουμε την εισαγωγή μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Γάλλοι τους τελευταίους μήνες”.

Σύμφωνα με τον Jean-Baptiste Lemoyne, οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να πάνε στο εξωτερικό θα πρέπει πάντα να ρωτούν για τυχόν περιορισμούς που εφαρμόζει η χώρα προορισμού τους. Ενώ όσον αφορά τις λίστες των χωρών είναι πιθανό να τροποποιηθούν, σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιδημιολογικής κατάστασής τους. “Συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην ταξιδεύετε σε περιοχές της κόκκινης λίστας”, υπογραμμίζει ο Jean-Baptiste Lemoyne.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι για να ταξιδέψει κάποιος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο να αιτιολογήσει τον λόγο του ταξιδιού, αλλά ενδέχεται να ισχύουν υποχρεώσεις, πριν από τον έλεγχο, και καραντίνα. Ωστόσο, από την 1η Ιουλίου, το πιστοποιητικό υγείας θα αναγνωρίζεται για εσωτερικά ταξίδια εντός του ευρωπαϊκού χώρου, με τη μορφή ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.

Πηγή: https://money-tourism.gr/