Στο «μάτι» των θεσμών οι αντικειμενικές αξίες και ο «κρυμμένος» πλούτος στα ακίνητα

Στις αναπροσαρμογές και τις εναρμονίσεις των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές στα ακίνητα αναμένεται να εστιάσουν μεταξύ άλλων οι θεσμοί κατά την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που ήδη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τρέχει.

Την επόμενη εβδομάδα φτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων και σε συνέχεια προηγούμενων αξιολογήσεων αναμένεται να θέσουν το θέμα του σωστού προσδιορισμού των αξιών στα ακίνητα. Θεωρούν, σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί σε προηγούμενες δημόσιες εκθέσεις, ότι η άνοδος του τουρισμού, η επέλαση των funds με αγορές εκτάσεων έχουν δημιουργήσει αξίες που εκφεύγουν της φορολόγησης λόγω του ότι  οι τιμές ζώνης δεν έχουν ακολουθήσει το τι συμβαίνει στην αγορά, ειδικά για περιοχές εκτός σχεδίου που είναι εκτός των ζωνών προσδιορισμού.

Η Ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για τις αλλαγές, ωστόσο έχει κάνει «δειλά» βήματα στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι θεσμοί. Επί υπουργίας Αικ. Παπανάτσιου είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια χωρίς ωστόσο να γίνει πλήρης εναρμόνιση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες. Κύρια αιτία το ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε περιοχές «λαϊκής κατοικίας» σε αυξημένους φορολογικούς συντελεστές και άρα σε άνοδο των ποσών φόρου του ΕΝΦΙΑ κι όχι μόνο.

Τώρα εν όψει της προσπάθειας για γρήγορο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης και της συνδεόμενης βούλησης για κατάθεση αιτήματος για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων η κυβέρνηση επιδιώκει να τρέξει. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα περίπου 3000 περιοχές που σήμερα είναι εκτός συστήματος και φορολογούνται ως περιοχές με αγροτεμάχια θα μπουν στο σύστημα, καθώς συχνά σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν βίλλες και σημαντικά ακίνητα.

Ήδη έχει γίνει η προετοιμασία με την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης για την πρόσληψη πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων από την αγορά που θα αναλάβουν να προσδιορίσουν και να εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών νέες αξίες. Πέρα από τις πρώτες 3000 περιοχές, συνολικά θα υπάρξει παρέμβαση σε 10.000 τιμές ζώνης σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, «το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά δήμο και κοινότητα». Η ανάθεση του έργου θα γίνει με κλήρωση δύο κατ’ ανώτατο όριο εκτιμητών, ενώ ο μέγιστος αριθμός των ζωνών θα διαμορφωθεί από τη γεωγραφική κατανομή της επιλογής του.

Συγκεκριμένα:

– Αν επιλέξει μόνο περιφερειακή ενότητα μπορεί να αναλάβει μέχρι 100 ζώνες συνολικά.

– Αν επιλέξει και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις των περιφερειακών ενοτήτων μπορεί να αναλάβει μέχρι 200 ζώνες συνολικά.

– Αν επιλέξει ολόκληρη την επικράτεια μπορεί να αναλάβει μέχρι 300 ζώνες συνολικά.

Να σημειωθεί ότι οι προτιμήσεις των εκτιμητών δεν δεσμεύουν το υπουργείο Οικονομικών. Κίνητρο για τους εκτιμητές είναι και η υψηλότερη αμοιβή, σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2018.

Ειδικότερα, αυτές διαμορφώνονται σε:

• 75 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε περιφερειακή ενότητα.

• 80 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε αποκεντρωμένη διοίκηση,

• 85 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια.

Οι εκτιμητές θα πληρωθούν με την παράδοση του έργου τους το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του Μαρτίου.

Ωστόσο το 50% των εισηγήσεών τους θα πρέπει να έχει παραδοθεί εντός 25 ημερών.

Μετά τις εκτιμήσεις αυτές, που θα διασταυρωθούν με στοιχεία τραπεζών και συμβολαιογραφείων, θα υπάρξει και ο έλεγχος του Υπουργείου Οικονομικών καθώς οι νέες αξίες συμπαρασύρουν τον ΕΝΦΙΑ αλλά και  πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: aftodioikisi.gr