•Ν. Τσουκαλάς, πρόεδρος Ένωσης Λογιστών Ζακύνθου: «Είναι ο τέταρτος προορισμός με τα μεγαλύτερα έσοδα»
•Συνολικά, στη χώρα προβλέπονται 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι, δηλαδή 2.000 παραπάνω από φέτος
•«Συγκροτούνται τα συνεργεία και εστιάζουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις με αποκλίσεις τιμολογίων, με διαφορές στο ΦΠΑ ή με απόκλιση εσόδων – δηλωθέντων στοιχείων»
Μάλιστα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ζακύνθου Νίκος Τσουκαλάς, η Ζάκυνθος θα είναι στην… πρώτη γραμμή ελέγχου, αφού τα έσοδα από τον τουρισμό είναι τεράστια.
Για το πλάνο των ελέγχων της ΑΑΔΕ, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή προβλέπονται συγκεκριμένοι φορολογικοί έλεγχοι, οι λεγόμενοι «στοχευμένοι». Συγκροτούνται τα συνεργεία και εστιάζουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις με αποκλίσεις τιμολογίων, με διαφορές στο ΦΠΑ ή με απόκλιση εσόδων – δηλωθέντων στοιχείων. Είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να το έχουν στο νου τους οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι συνάδελφοι που πρέπει να ασχοληθούν πλέον με τους φορολογικούς ελέγχους. Τα τιμολόγια, οι πληρωμές, ο διασταυρωτικός έλεγχος ανάμεσα στις τραπεζικές καταθέσεις και τα δηλωθέντα έσοδα τα προηγούμενα χρόνια, οι πληρωμές (ενοίκια, μισθοδοσίες κ.ά.) που είτε έχουν ανέβει και δεν έχουν δηλωθεί είτε υπάρχουν αποκλίσεις.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη λήψη των τιμολογίων, στην εξόφληση με ότι ορίζει ο ν. 4172/2013 για τις πληρωμές μισθοδοσίας και τιμολογίων και να διαβιβάζονται όλα τα στοιχεία. Θέλει τεράστια προσοχή να διαβιβάζονται σωστά. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική διαβίβασης και ενημέρωσης της βάσης του My Data».
Τέλος, εξήγησε ότι πλέον διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο φορολογικών ελέγχων και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πλήρης ενημέρωση των επιχειρηματιών. «Μπαίνουμε σε ένα καινούργιο τοπίο που χρειάζεται τεράστια προσοχή και κυρίως, ενημέρωση των επιχειρηματιών. Οι λογιστές κάνουμε πολύ καλή δουλειά στην ενημέρωση και έχουμε προγραμματίσει σεμινάριο μέσα στον Δεκέμβριο για φορολογικές διαδικασίες που πρέπει να γνωρίζουμε για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας. Αυτή τη στιγμή ο στόχος τους είναι να διασφαλιστούν τα έσοδα του Δημοσίου».
Οι έλεγχοι
Με βάση τον προγραμματισμό, προβλέπονται 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι.
Ειδικότερα στην πρώτη γραμμή είναι:
•Υποθέσεις που αφορούν επιστροφές φόρων.
•Υποθέσεις που αφορούν έλεγχο βάσει δείγματος σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις, όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.
•Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
•Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
•Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο ΟΠΣ Elenxis.
•Υποθέσεις που αφορούν εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
•Υποθέσεις που αφορούν πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
•Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.
•Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος