Για πρώτη φορά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας είναι στο τραπέζι ένα σενάριο με θέσπιση αρνητικών επιτοκίων (επιβολή «πέναλτι») για τις τραπεζικές καταθέσεις, με στόχο να… κινηθεί το χρήμα που «λιμνάζει».
Υπό την πίεση της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ και της ανάγκης για περαιτέρω βελτίωση της οργανικής κεδροφορίας των συστημικών ομίλων, εξετάζεται από τους μεγάλους του κλάδου το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα μοντέλο όπου οι καταθέτες θα πρέπει να καταβάλλον «τόκους» στα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να διατηρούν τη ρευστότητα σε τραπεζικό προϊόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής φυλάκτρων στις καταθέσεις των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν ένα ποσό, το οποίο λεγεται ότι μπορεί να διαμορφωθεί γύρω στις 100.000 ευρώ (κάτι που συμβαίνει ήδη στην Κύπρο).
Όσον αφορά τα νοικοκυριά, δεν προβλέπεται τέτοιου είδους επιβάρυνση. Πάντως, δεν αποκλείεται να φτάσει ο… λογαριασμός και στους πολίτες που έχουν καταθέσεις, μέσω άλλων προμηθειών.
Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη. Ωστόσο, τέτοιες πρακτικές δεν υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια με τη χρεοκοπία της χώρας και τα τρία μνημόνια που επιβλήθηκαν.
Σήμερα, οι λογαριασμοί καταθέσεων προσφέρουν ουσιαστικά μόνο ασφάλεια, αφού τα επιτόκια είναι μηδενικά. Για την υπερβάλλουσα αυτή ρευστότητα, οι τράπεζες καταθέτουν κεφάλαια στην ΕΚΤ για τα οποία πληρώνουν επιτόκιο 0,50% ετησίως (αν και μέχρι σήμερα, το κόστος αυτό «επιδοτείται» από δάνεια που τους παρέχει η ΕΚΤ- αλλά αυτό τείνει να καταργηθεί).
Πηγή: xristika.gr