Συντάξεις Απριλίου 2024: Νέα ημερομηνία πληρωμής με μεγάλη αλλαγή

Πότε θα γίνουν τελικά οι πληρωμές για τις συντάξεις Απριλίου 2024; Τελικές ημερομηνίες.

Εκπλήξεις, καθυστερήσεις και χαρές φέρνει η καταβολή των συντάξεων του Απριλίου σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Κάποιοι θα πληρωθούν πριν το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, αλλά και κάποιοι θα πληρωθούν αναδρομικά ακόμα και έως 16.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ο Απρίλιος λοιπόν έχει εξελίξεις στο μέτωπο των συντάξεων, ενώ αυξήσεις θα δουν και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα λόγω λόγω του ενισχυμένου κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις Απριλίου, αρχικά η πληρωμή «σπάει» σε δύο ημερομηνίες και μάλιστα με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι η αργία της 25ης Μαρτίου και έτσι, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κλειστές για δύο εργάσιμες μέρες. Έτσι όπως πέφτουν οι ημερομηνίες, λοιπόν, η πρώτη πληρωμή θα γίνει την Παρασκευή 22 Μαρτίου και η δεύτερη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η ημερομηνία έχει οριστεί για την Πέμπτη 28 Μαρτίου, όμως τα χρήματα θα φανούν στα ΑΤΜ από το απόγευμα της Τετάρτης 27 Μαρτίου.

Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο:

ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, πληρώνονται το απόγευμα της Παρασκευής 22/3

ΙΚΑ, Δημοσίου, Τραπεζών, ΟΤΕ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ) θα πληρωθούν το απόγευμα της Τετάρτης 27/3

Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν αναδρομικά τον Απρίλιο

Περίπου 45.000 έως 50.000 συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά ποσά έως και 16.500 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως το τέλος του Μαρτίου, με τις πληρωμές των συντάξεων του Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά, όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών, οι οποίοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση».

Όπως είπε και η Υπουργός Εργασίας, η αναδρομική πληρωμή αυτή αποτελεί αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, όπως προβλέπεται από τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση.

Αυτός ο επανυπολογισμός αφορά συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πριν τις 30/9/2019 για τις νέες συντάξεις, και πριν τις 12/5/2016 για τις παλαιότερες συντάξεις.

Η αύξηση των συντάξεων προέρχεται είτε από τον νόμο Κατρούγκαλου για τις παλαιότερες συντάξεις είτε από τον νόμο Βρούτση για τις νεότερες.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι που αναμένουν αυξήσεις θα λάβουν τα αναδρομικά μετά τους επανυπολογισμούς, οι οποίοι ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά.

Η πρώτη ομάδα που έλαβε αναδρομικά ήταν 1.085 παλαιοί συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ, με τα ποσά να κυμαίνονται από 600 έως 63.705 ευρώ, με μέσο όρο στα 12.900 ευρώ.

Αντίστοιχα, αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες ομάδες συνταξιούχων, όπως οι παλαιοί συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής που θα τα πληρωθούν και αυτοί στο τέλος Μαρτίου.

Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν είναι υψηλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 50.000 ευρώ.

πηγή: fimes.gr