Ο επανυπολογισμός των συντάξεων παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και πολύπλοκα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, επηρεάζοντας άμεσα χιλιάδες συνταξιούχους.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν επανυπολογιστεί σωστά ή έχουν υπολογιστεί με μειωμένα ποσά, προκαλώντας οικονομικές απώλειες στους δικαιούχους.
Προβλήματα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας
Ένα σημαντικό ζήτημα αφορά τις συντάξεις χηρείας που καταβάλλονται σε επιζώντες συζύγους συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Οι συγκεκριμένες συντάξεις, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, έχουν αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών προσφυγών, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει ότι ο επανυπολογισμός τους δεν ήταν σύμφωνος με τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογραμμίζει ότι οι συντάξεις χηρείας θα έπρεπε να βασίζονται στο αρχικό ποσό της σύνταξης του θανόντος και όχι στο επανυπολογισμένο, μειωμένο ποσό.
Παρά την απόφαση αυτή, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη προβεί σε σαφείς ενέργειες για την εφαρμογή της. Έτσι, πολλές χήρες παραμένουν σε αναμονή για πιθανές αυξήσεις ή αναδρομικές πληρωμές που δικαιούνται, εφόσον ο ΕΦΚΑ προχωρήσει σε διορθώσεις.
Νέος επανυπολογισμός για τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων
Οι διαδικασίες επανυπολογισμού επεκτείνονται και σε άλλες μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται νέος επανυπολογισμός για:
- Συνταξιούχους μετά το 2016 που συνεχίζουν να εργάζονται και δεν έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος επανυπολογισμός με βάση τις διατάξεις του νόμου Βρούτση.
- Συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή χηρείας, αλλά εκκρεμεί η προσαρμογή με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
- Συνταξιούχους με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, στους οποίους ο πρώτος επανυπολογισμός δεν έλαβε υπόψη όλα τα ασφαλιστικά τους έτη.
- Συνταξιούχους του ΕΤΑΑ (γιατρούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς), για τους οποίους ακυρώθηκε ο πρώτος επανυπολογισμός, καθώς είχε βασιστεί σε τεκμαρτές αποδοχές και όχι στις πραγματικές.
Η καθυστέρηση στις αποφάσεις του υπουργείου δημιουργεί ανησυχίες, καθώς οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους αυτούς δικαιούνται αναδρομικές αυξήσεις από τον Οκτώβριο του 2019, βάσει του νόμου 4670/2020.
Οι επιπτώσεις του επανυπολογισμού στις συντάξεις
Ο νέος επανυπολογισμός θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις όσων έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ενδεικτικά:
- Συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.450 ευρώ, θα δει αύξηση 58 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 3.634 ευρώ.
- Συνταξιούχος με 37 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.905 ευρώ, θα λάβει αύξηση 112 ευρώ και αναδρομικά 7.038 ευρώ.
- Συνταξιούχος με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 2.100 ευρώ, θα δει αύξηση 172 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 10.841 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από το 2019 και μετά δεν έχουν προσωπική διαφορά, γεγονός που σημαίνει ότι η σύνταξή τους θα προσαρμοστεί αποκλειστικά βάσει του επανυπολογισμού. Όσοι είχαν μεγάλες μειώσεις στις αρχικές τους συντάξεις θα είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ