Mε βασική προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας, είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, θα εκδίδονται οι επικουρικές συντάξεις, καθώς διάταξη που αναμένεται να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπει ότι όλες οι επικουρικές θα εκδίδονται με «κανόνα ΙΚΑ», o οποίος θα εφαρμοστεί σε όλους τους ασφαλισμένους.
Ειδικότερα, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έρθει σύντομα στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ όπως υπολογίζεται αφορά περί τις 40.000 ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα βοηθήσει από την ημερομηνία έναρξής της και μετά στη δραστική μείωση του χρόνου απονομής των επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου. Και αυτό γιατί θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους του Δημοσίου να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με fast track διαδικασία, θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα), είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση. Στην πράξη, υπολογίζεται ότι με την ενεργοποίηση της διάταξης σχεδόν το σύνολο του στοκ των εκκρεμών επικουρικών του Δημοσίου (περίπου 13.000-14.000) θα εκκαθαριστεί μέσα σε 30 ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το στοκ των επικουρικών συντάξεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ξεπερνάει τις 100.000 εκκρεμείς συντάξεις. Βέβαια, από αυτές, ο ΕΦΚΑ θεωρεί ληξιπρόθεσμες τις περίπου 44.500 καθώς για τις υπόλοιπες δεν έχουν εκδοθεί οι κύριες συντάξεις. Αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ, οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις, με χρόνο αναμονής άνω των 90 ημερών, που μπορούν αλλά δεν έχουν εκδοθεί, ξεπερνούν τις 44.500. Από αυτές, περίπου 14.000 είναι εκκρεμότητες που αφορούν την έκδοση επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου.
Όσον αφορά στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σήμερα, προκειμένου να εκδοθεί η επικουρική σύνταξη, απαιτείται η θεμελίωση 25 ή και 35 ετών ασφάλισης. Μάλιστα, στην 25ετία ο ασφαλισμένος παίρνει την επικουρική στα 67 ακόμη και αν πήρε την κύρια σύνταξη πολύ νωρίτερα (π.χ. στα 55 με 25ετία και ανήλικο). Για να πάρει την επικουρική πριν από τα 67 θα πρέπει να έχει 35 έτη. Οι ίδιοι κανονισμοί ισχύουν και στις ΔΕΚΟ – τράπεζες καθώς απαιτείται η συμπλήρωση 25 και 35 ετών ασφάλισης για την έκδοση της επικουρικής.
Εντούτοις, με τη νέα διάταξη όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετία. Ο ασφαλιστικός χρόνος θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που «διαβάζει» το σύστημα. Αν τεκμηριώνεται ασφαλιστικός χρόνος 25 ετών, η επικουρική του ασφαλισμένου θα υπολογίζεται με βάση την 25ετία, αν διαπιστώνονται 20 έτη, με βάση την 20ετία κ.ο.κ. Αν το σύστημα δεν «διαβάσει» το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, το σίγουρο είναι ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα επικουρικής σύνταξης με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης 15 ετών.
πηγή: aftodioikisi.gr