Συντάξεις Μαΐου: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή τους

Σημαντικά χρηματικά ποσά θα καταβληθούν μέσα σε λίγες ημέρες σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το συνολικό ύψος των πληρωμών ανέρχεται στα 1.253.742.257,83 ευρώ και οι καταβολές θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 22 Απριλίου έως και την Πέμπτη 25 Απριλίου 2025.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

Καταβολές από τον e-ΕΦΚΑ

Ο e-ΕΦΚΑ θα καταβάλλει το συντριπτικό ποσοστό των ποσών, καλύπτοντας κυρίως τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις του. Ειδικότερα:

  • Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2025, αναμένεται να δοθούν 1.201.792.257,83 ευρώ σε 2.482.989 συνταξιούχους, που αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις για τον μήνα Απρίλιο.

  • Επιπλέον, από τη Δευτέρα 22 Απριλίου έως και την Πέμπτη 25 Απριλίου, θα καταβληθούν εφάπαξ ποσά ύψους 19.000.000 ευρώ σε 750 δικαιούχους, στο πλαίσιο της έκδοσης σχετικών αποφάσεων.

Πληρωμές από τη ΔΥΠΑ

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, από την πλευρά της, θα προχωρήσει σε πληρωμές διαφόρων κοινωνικών παροχών και επιδομάτων, συνολικού ύψους 32.950.000 ευρώ, που αφορούν τις εξής κατηγορίες:

  • 20.000.000 ευρώ θα διατεθούν σε 33.000 ανέργους, για την κάλυψη τακτικών επιδομάτων ανεργίας και άλλων συναφών ενισχύσεων.

  • 700.000 ευρώ θα λάβουν 1.000 εργαζόμενες μητέρες, στο πλαίσιο προγραμμάτων επιδοτούμενης άδειας μητρότητας.

  • 12.000.000 ευρώ θα διανεμηθούν σε 13.000 άτομα που συμμετέχουν σε ενεργά προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης.

  • Τέλος, 250.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 3 δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής στέγασης «Σπίτι μου».

Οι εν λόγω καταβολές αποσκοπούν στην οικονομική στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, μέσω της ομαλής εκτέλεσης των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων των αρμόδιων φορέων.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ