Τα 3 κλειδιά για το άνοιγμα των ξενοδοχείων

Ξετυλίγεται μέρα με την ημέρα το κουβάρι της επαναλειτουργίας από τις αρχές Ιουνίου για τα ξενοδοχεία 12μηνης και από τον Ιούλιο στα εποχικής λειτουργίας του ελληνικού τουρισμού το 2020.

Οι πινελιές στον καμβά διαμόρφωσης των υποδομών φιλοξενίας δεν έχουν μπει ακόμη δεδομένου ότι χιλιάδες ξενοδοχεία και χιλιάδες επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων δεν πρόκειται να ανοίξουν, φέτος εξ αιτίας της αβεβαιότητας, των χαμηλών πληροτήτων και του δυνητικά αυξημένου κόστους λειτουργίας. Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η πολιτεία (υπ. Εξωτερικών, φορείς) δε σχεδιάζει προς ώρας να δώσει ώθηση σε αγορές που δύναται να υπάρξει δυνητική έκρηξη τουριστών, όπως για παράδειγμα αυτήν της Ρωσίας -μέσα από ευέλικτα προγράμματα ταχείας έκδοσης βίζας (βελτιωμένη έκδοση αυτών που έγιναν το 2013), ή αραβικών χωρών- εκταμιεύοντας το success story διαχείρισης του Κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχει διαμορφωθεί μία πρώτη σαφής εικόνα των μέτρων με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν ξανά τα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια και οι οργανωμένες παραλίες την ερχόμενη τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής οι εισηγήσεις που έχουν φτάσει στον ΕΟΔΥ και φαίνεται ότι προς ώρας έχουν γίνει αποδεκτές είναι οι εξής :
1. Δεν θα κλείνουν τα ξενοδοχεία σε περίπτωση κρούσματος. Θα υπάρχει απολύμανση του δωματίου για την επαναχρησιμοποίηση του

2. Όλα τα δωμάτια των ξενοδοχείων θα χρησιμοποιούνται, θα υπάρχουν περιορισμοί στους κοινόχρηστους χώρους, με ειδική διαμόρφωση στη ρεσεψιόν, τηρώντας τις προδιαγραφείς – πρότυπα ασφαλείας στα εστιατόρια, μπαρ όπου τα τραπέζια ακόμη και στο πρωινό θα κλείνονται με ραντεβού, ενώ θα ενισχυθούν και οι υπηρεσίες room service.

3. Ξενοδοχείο Σημείο αναφοράς -όπου τα κρούσματα θα εισέρχονται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημέρων- σε νομούς και νησιά.

Την ίδια ώρα κομβικής σημασίας είναι το άνοιγμα των πτήσεων,Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής ζήτησε μεταξύ άλλων την έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ύπαρξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Μαΐου μίας συνολικής πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως εν όψει της τουριστικής περιόδου.

πηγή: tourismtoday.gr