Φανταστείτε να ανοίγετε το Taxisnet και να βρίσκετε τη φορολογική σας δήλωση… ήδη συμπληρωμένη. Χωρίς να χρειαστεί να ψάχνετε αποδείξεις, να υπολογίζετε εισοδήματα ή να γεμίζετε ατελείωτα κουτάκια. Από το 2026, αυτό το σενάριο θα είναι πραγματικότητα για σχεδόν τους μισούς φορολογούμενους στην Ελλάδα.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζει μια τεράστια αναβάθμιση στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Στόχος είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η ανάγκη για χειροκίνητη καταχώριση στοιχείων από τους πολίτες. Η δήλωση θα εμφανίζεται σχεδόν πλήρης, και το μόνο που θα μένει είναι ο έλεγχος και το κλικ στην υποβολή.
Ένα σύστημα που δουλεύει… πριν μπείτε στο Taxisnet
Σήμερα, αν έχετε μισθό ή σύνταξη και δεν υπάρχουν αλλαγές στην οικογενειακή ή περιουσιακή σας κατάσταση, η δήλωση εμφανίζεται ήδη αρκετά συμπληρωμένη. Όμως, η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ πάει το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο: θα συγκεντρώνει και θα ενσωματώνει περισσότερα δεδομένα αυτόματα, από περισσότερες πηγές.
Το 2025 ήδη καταγράφηκε μια σημαντική πρόοδος, καθώς πάνω από 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις ήταν «προεκκαθαρισμένες» — δηλαδή είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων. Για το 2026, ο στόχος ανεβαίνει στα 2 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, σχεδόν το 50% των φορολογουμένων θα βλέπουν τη δήλωσή τους έτοιμη, χωρίς να έχουν πληκτρολογήσει σχεδόν τίποτα.
Αυτόματη καταχώριση εισοδημάτων που μέχρι σήμερα βάζατε μόνοι σας
Μέχρι σήμερα, οι μισθοί και οι συντάξεις εμφανίζονται προσυμπληρωμένοι, καθώς οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία στέλνουν απευθείας τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Όμως, αν είχατε έσοδα από ενοίκια ή τόκους καταθέσεων, η διαδικασία γινόταν πιο περίπλοκη: έπρεπε να βρείτε τα ποσά και να τα εισάγετε χειροκίνητα.
Από το 2026, αυτά αλλάζουν ριζικά. Το ποσό των ενοικίων θα καταγράφεται αυτόματα στο έντυπο Ε2, το οποίο αφορά τα ακίνητα, και θα μεταφέρεται χωρίς παρέμβαση στο βασικό έντυπο Ε1. Μαζί θα εμφανίζεται και ο αριθμός του μισθωτηρίου, ενώ όλα αυτά θα είναι δυνατά χάρη στο νέο «Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων» που θα συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για κάθε ακίνητο και μίσθωση.
Το ίδιο θα ισχύει και για τους τόκους από καταθέσεις. Οι τράπεζες θα στέλνουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ, κι έτσι δεν θα χρειάζεται να τα αναζητείτε και να τα εισάγετε μόνοι σας.
Η μεγάλη ανακούφιση για τους επαγγελματίες: Προσυμπλήρωση του Ε3
Για όσους διατηρούν επαγγελματική δραστηριότητα, η πιο χρονοβόρα διαδικασία ήταν πάντα η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 — εκεί όπου καταγράφονται τα έσοδα και τα έξοδα. Από το 2026, το έντυπο αυτό θα εμφανίζεται σχεδόν ολοκληρωμένο, με στοιχεία που θα αντλούνται απευθείας από την πλατφόρμα myDATA και τα ηλεκτρονικά βιβλία.
Παράδειγμα: Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που εξέδωσε δέκα τιμολόγια μέσα στο έτος θα δει όλα τα σχετικά δεδομένα να έχουν ήδη περαστεί. Αν κάποιο έξοδο δεν έχει καταγραφεί σωστά, θα το βρει σε μια γενική κατηγορία και θα μπορεί να το διορθώσει. Ωστόσο, η βασική δουλειά θα έχει γίνει.
Από τη δυσκολία… στην ευκολία
Η μετάβαση σε αυτό το νέο μοντέλο δεν είναι απλώς μια τεχνική αναβάθμιση· είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας. Μέχρι τώρα, ο πολίτης έπρεπε να είναι ο βασικός «γραφέας» της δήλωσής του, με την ΑΑΔΕ να λειτουργεί περισσότερο σαν τελικός ελεγκτής. Από το 2026, η εικόνα αντιστρέφεται: η ΑΑΔΕ θα κάνει τη βαριά δουλειά, και ο πολίτης θα ελέγχει.
Αυτό σημαίνει λιγότερα λάθη, λιγότερη ταλαιπωρία και πιθανότατα πιο γρήγορη επιστροφή φόρου σε όσους δικαιούνται. Παράλληλα, οι φορολογικές αρχές θα έχουν πιο αξιόπιστα δεδομένα, μειώνοντας τον κίνδυνο φοροδιαφυγής.
Ποιοι θα επωφεληθούν περισσότερο
-
Μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς περιουσιακές αλλαγές, που ήδη απολαμβάνουν ένα σχεδόν πλήρως συμπληρωμένο έντυπο.
-
Ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους.
-
Καταθέτες που λαμβάνουν τόκους από τράπεζες.
-
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα περνούσαν ώρες καταχωρώντας στοιχεία στο Ε3.
Το μέλλον της φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα
Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, από το 2026 και μετά η εμπειρία υποβολής δήλωσης θα είναι πολύ πιο κοντά σε ένα απλό «κλικ» παρά σε μια διαδικασία που απαιτεί ολόκληρο απόγευμα. Σταδιακά, θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες κατηγορίες εισοδημάτων ή φορολογικών στοιχείων στην αυτόματη προσυμπλήρωση.
Ίσως σε λίγα χρόνια η φράση «κάνω φορολογική δήλωση» να μην προκαλεί άγχος, αλλά να σημαίνει απλώς ότι επιβεβαιώνω ότι όλα είναι σωστά και πατάω «υποβολή».
Το σίγουρο είναι ότι η ΑΑΔΕ φαίνεται αποφασισμένη να αφήσει πίσω της τη γραφειοκρατία του παρελθόντος και να περάσει σε μια εποχή όπου η τεχνολογία δουλεύει για τον πολίτη – και όχι το αντίστροφο.



