Από το φθινόπωρο, οι περισσότεροι πάροχοι ρεύματος ετοιμάζονται να εφαρμόσουν δυναμικά τιμολόγια, αλλά η αγορά φαίνεται να δείχνει μικρό ενδιαφέρον για το διζωνικό τιμολόγιο, το οποίο προσφέρεται από την 1η Φεβρουαρίου. Η ΔΕΗ αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, καθώς παραμένει ο κύριος πάροχος με τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση.
Το διζωνικό τιμολόγιο αφορά κυρίως καταναλωτές που διαθέτουν νυχτερινό ή έξυπνο μετρητή, προσφέροντάς τους δύο χρονικές ζώνες χαμηλότερης χρέωσης. Οι νέες ώρες είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά κατά τις μεσημεριανές ώρες και τη ζήτηση που κορυφώνεται τα βράδια λόγω κλιματιστικών και θέρμανσης.
Οι περίοδοι χαμηλής χρέωσης ανά εποχή έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
Χειμερινό Ωράριο (Νοέμβριος – Μάρτιος)
- Μεσημέρι: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
- Νύχτα: 2 π.μ. – 5 π.μ.
Θερινό Ωράριο (Απρίλιος – Οκτώβριος)
- Μεσημέρι: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
- Νύχτα: 2 π.μ. – 4 π.μ.
Δυναμικά Τιμολόγια: Το Μέλλον στις Χρεώσεις Ρεύματος
Το επόμενο βήμα είναι τα δυναμικά τιμολόγια, που θα διαμορφώνονται ανά ώρα, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις της τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να είναι τεράστιες κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του ρεύματος κυμάνθηκε από 15 ευρώ/MWh το μεσημέρι της Τετάρτης, μέχρι 243 ευρώ/MWh το πρωί της Δευτέρας.
Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν αυτά τα τιμολόγια θα έχουν ισχυρό κίνητρο να μεταφέρουν την κατανάλωσή τους σε ώρες χαμηλής ζήτησης, επωφελούμενοι από τις χαμηλότερες χρεώσεις.
Πώς θα Λειτουργούν τα Δυναμικά Τιμολόγια
Οι τιμές θα ανακοινώνονται στους καταναλωτές μέχρι τις 8 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, ώστε να προγραμματίζουν τη χρήση τους. Οι πάροχοι θα έχουν επίσης την υποχρέωση να ειδοποιούν τους καταναλωτές με SMS όταν η τιμή ξεπερνά τα 150 ευρώ/MWh και να στέλνουν επιπλέον προειδοποίηση όταν η τιμή αγγίζει τα 200 ευρώ/MWh.
Από την 1η Οκτωβρίου, οι πάροχοι που εξυπηρετούν περισσότερους από 200.000 μετρητές – όπως η ΔΕΗ, η Metlen, η ΗΡΩΝ, η NRG, η ELPEDISON και η Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας – θα πρέπει να διαθέτουν δυναμικά τιμολόγια στους πελάτες τους.
Η Ανάγκη για «Έξυπνους Μετρητές»
Κομβικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία των δυναμικών τιμολογίων είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει να εγκαταστήσει 550.000 μετρητές μέσα στο 2025 και από το 2026 έως το 2030 να τοποθετούνται 1,2 εκατομμύρια κάθε χρόνο, ώστε όλοι οι καταναλωτές να αποκτήσουν έξυπνο μετρητή μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Το μεγάλο ερώτημα, όμως, παραμένει: Θα είναι οι χρεώσεις αρκετά ελκυστικές στις ώρες μη αιχμής για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών; Οι εξελίξεις στην αγορά θα δείξουν αν οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ενέργειας.