Ασφαλιστικές εισφορές: Έρχεται μεγάλη αύξηση από το 2023. Δείτε τι ανακοινώθηκε με βάση την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Άσχημα είναι τα νέα για τους Έλληνες πολίτες, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές από το 2023 θα είναι μεγαλύτερες.

Με την ίδια εγκύκλιο, γνωστοποιείται η διαδικασία μείωσης των εισφορών από την 1η Ιουνίου κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, για εκατομμύρια μισθωτούς και 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο, η μικρή μείωση των εισφορών από τον Ιούνιο, προηγείται της μεγάλης αύξησης που θα υπάρξει το 2023, εξαιτίας του πληθωρισμού.

Εφόσον παραμείνει η σχετική διάταξη του νόμου ως έχει, και δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού που θα προκύψει φέτος, από τον προσεχή Ιανουάριο θα προκύψει σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, ότι ο μέσος πληθωρισμός θα φτάσει φέτος στο 5,5% ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί υψηλότερα, στο 6,3%, παρασύροντας ανοδικά το ύψος των εισφορών.

Ασφαλιστικές εισφορές: Αρχικά έρχονται μειώσεις

Ειδικότερα, τη διαδικασία μείωσης των εισφορών για εκατομμύρια μισθωτούς περίπου 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες, από την 1η Ιουνίου 2022, καθορίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ενώ υπενθυμίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι εισφορές θα αυξηθούν με βάση τον πληθωρισμό του 2022.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ (Αρ. Πρωτ. 226245/17.05.2022), από 01.06.2022 επέρχεται μείωση στις εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης για μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ως εξής:

Α. Μισθωτοί (Παλαιοί και Νέοι – ν.2084/1992) ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΙΔΑΧ-ΙΔΟΧ):
Το συνολικό ποσοστό εισφορών διαμορφώνεται/μειώνεται σε 6% (από 6,50%), επιμεριζόμενο εξίσου (από 3%) σε ασφαλισμένο και εργοδότη. Η εν λόγω μεταβολή αφορά και τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.

Β. Μη Μισθωτοί (Αυτοαπασχολούμενοι, Ελεύθεροι Επαγγελματίες & Αγρότες). Τα ποσά εισφορών Κλάδου Επικουρικής ασφάλισης για :

α) Αυτοαπασχολούμενους & Ελ. Επαγγελματίες,
β) Ασφαλισμένους στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) και
γ) Μη μισθωτούς ασφαλισμένους (Υγειονομικούς – Αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ) που υπάγονται προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής από 1/1/2021.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 4670/2020, μειώνονται και ισχύουν από 01.06.2022, ανά ασφαλιστική κατηγορία, ως εξής :

Για την 1η Ασφαλιστική κατηγορία οι εισφορές μειώνονται από 42 σε 39 ευρώ.
Για την 2η Ασφαλιστική κατηγορία οι εισφορές μειώνονται από 51 σε 47 ευρώ.
Για την 3η Ασφαλιστική κατηγορία οι εισφορές μειώνονται από 61 σε 56 ευρώ.

Η μείωση αφορά κυρίως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, καθώς από τους συνολικά 1,2 εκατ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι περίπου 220.000 έχουν επικουρική ασφάλιση. Επίσης, τα ανωτέρω ποσά ανά ασφαλιστική κατηγορία, ισχύουν και για τους έμμισθους δικηγόρους και μισθωτούς μηχανικούς.

Ασφαλιστικές εισφορές: Αυξάνονται από το 2023

Παράλληλα η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ περιέχει και την ακόλουθη ψυχρολουσία, καθώς προαναγγέλλει τα ακόλουθα:

Από 01.01.2023 έως 31.12.2024 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού, το ποσό της εισφοράς θα παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Από την 01.01.2025 και εφεξής τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Αν δεν αλλάξει κάτι και παραμείνει ως έχει η σχετική διάταξη του νόμου, από τον προσεχή Ιανουάριο θα προκύψει σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά το ύψος του πληθωρισμού, που θα είναι πάνω από το 5,5%.

ΕΦΚΑ: Πότε σταματάει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Στις 31 Μαΐου 2022 λήγει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες), όπως αναφέρει η διοίκηση του φορέα σε σχετική ανακοίνωση.

Από την 1η Ιουνίου, ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν όλοι οι μη μισθωτοί που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ και όλοι οι μη μισθωτοί που, παρόλο που έχουν οφειλές, τις έχουν ρυθμίσει.

Υπενθυμίζεται πως κατ’ εξαίρεση για φέτος δίνεται η δυνατότητα παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς χρωστούν, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022 -αναδρομικά για το έτος 2021- το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Τέλος, από την 1η Ιουνίου 2022, όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Ένα ομιχλώδες πρωινό στον Θηράμωνα….. με τα άγρια άλογα [εικόνες]
Επόμενο άρθροΛηξούρι: Οι Δ’ , Ε’ και Στ’ τάξεις του 2ου Δημοτικού σχολείου μας συμμετείχαν στο πρόγραμμα του « Όλοι μαζί μπορούμε» (εικόνες)