Ρεύμα. Ή, καλύτερα, λογαριασμοί ρεύματος. Πονεμένη ιστορία. Ιστορία, για την ακρίβεια, που πονάει την τσέπη όλων μας λόγω… ακρίβειας.
Η ΔΕΗ (και οι υπόλοιποι πάροχοι ρεύματος στην Ελλάδα, φυσικά) έχει κατορθώσει κάτι που στα χαρτιά φάνταζε ακατόρθωτο: σε μια περίοδο με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και το φόβο της χρήσης πυρηνικών να είναι πιο «απτός» από ποτέ και με την πανδημία- παρά τα όσα λένε οι κυβερνώντες- να είναι εδώ και να στοιχίζει την ζωή σε περίπου 40-50 συνανθρώπους μας κάθε μέρα, η εκτός πάσης λογικής αύξηση στους λογαριασμούς είναι πρώτο θέμα συζήτησης σε ολόκληρη τη χώρα.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ύποπτα συστηματική προσπάθεια μετακύλισης, εξυπακούεται, της «ευθύνης» (έστω κι αν όχι στο βαθμό που γινόταν με τον κορωνοϊό) προς τις νοικοκυρές, οι οποίες ξοδεύουν αλόγιστα πολύ ρεύμα, καθώς χρησιμοποιούν χωρίς κανένα μέτρο τις συσκευές του σπιτιού τους.
Μάλιστα, έχουν κυκλοφορήσει και ουκ ολίγες λίστες, οι οποίες καταδεικνύουν των ισχυρισμών το αληθές: η χρήση του φούρνου μας στοιχίζει περίπου μισό ευρώ ανά ώρα, ο θερμοσίφωνας 40 λεπτά/ώρα, το θερμαντικό σώμα 30 λεπτά/ ώρα, πλυντήριο πιάτων και σκούπα 27 λεπτά για κάθε 60 λεπτά χρήσης και ούτω καθεξής, μέχρι να φτάσουμε στην… παράλογη χρήση του ερ κοντίσιον που στέλνει στην στρατόσφαιρα τα ποσά κάθε δίμηνο.
Να δείτε πώς το λένε κομψοεπώς όλο αυτό… Α, ναι: τρίχες κατσαρές.
Κάθε εχέφρων άνθρωπος που, λόγω διατροφής, δε θέλει να συμπεριλάβει τον σανό στο ημερήσιο πρόγραμμά του ξέρει πως η διαβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής»- την οποία για να την υπολογίσει επακριβώς κανείς πρέπει είτε να είναι ο Πυθαγόρας είτε να έχει καπνίσει όλη την παραγωγή των Ζωνιανών σε ένα απόγευμα- ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για το γεγονός πως οι πολίτες που μένουν σε γκαρσονιέρες των 60 τ.μ. πληρώνουν λογαριασμούς λες και μένουν στο ΟΑΚΑ.
Οι Ρυθμιζόμενες χρεώσεις και οι Συμπληρωματικές χρεώσεις, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, συν τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε για το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής, το ΕΤΜΕΑΡ, το ειδικό τέλος, το ΕΦΚ, οι χρεώσεις Δήμου, η ΕΡΤ και το αρκετά σαφές «λοιπές χρεώσεις» είναι όλα τους υπεύθυνα για τον διπλασιασμό, τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό των λογαριασμών.
Κι επειδή καλό είναι να εξηγεί κάποιος τ’ αυτονόητα, ας το πούμε ξανά: προφανέστατα και η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει σε έναν βαθμό αυτή την άνοδο. Όμως, η επαίσχυντη ρήτρα αναπροσαρμογής και πολλά από τα… γύρω-τριγύρω μετατρέπουν (για να μιλήσουμε με ρεαλιστικά, δικά μας παραδείγματα και όχι στον αέρα) με έναν μαγικό τρόπο τα 600 ευρώ κατανάλωσης ρεύματος σε πληρωτέο ποσό 2.365,12 ευρώ.
Για να το κάνουμε ακόμα πιο λιανά: όχι, το να «καίει» κανείς τις συσκευές του ακόμα και νυχθημερόν, δεν είναι ο βασικός λόγος που ο λογαριασμός του σε λίγο θ’ αναγράφει 8ψήφιο αριθμό κάτω από το «ποσό πληρωμής»- εκτός κι αν η τηλεόραση που μας κοστίζει 1 λεπτό την ώρα κάνει τη διαφορά (μην το γελάτε: αν την αφήσει κανείς σερί ανοιχτή περίπου όσο διήρκεσε ο εκατονταετής πόλεμος, είναι λεφτά όχι αστεία).
Ακόμα κι αν κλείσει κανείς για ένα ολόκληρο τετράμηνο τα πάντα στο σπίτι του και δεν ανοίξει ούτε για μισό λεπτό το οτιδήποτε, εκκαθαριστικό λογαριασμό πλέον κάτω από 200 ευρώ πολύ δύσκολα θα δει.
Το παράδειγμα της Έλενας Ακρίτα (και- να… απολογηθούμε προκαταβολικά γιατί είναι περίεργοι καιροί- να ξεκαθαρίσουμε πως χρησιμοποιούμε το όνομά της γιατί ήταν από τους λίγους «διάσημους» που μοιράστηκε με στοιχεία στα social media τον λογαριασό της) που κλήθηκε να πληρώσει ένα διακοσάρικο για σπίτι που ήταν κλειστό για μήνες, είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικό.
https://www.facebook.com/elenaakrita/posts/10159197271094177
Επομένως, ας μην παίζουν οι ιθύνοντες με τα νεύρα μας και ας σεβαστούν τις 1500 περίπου αιτήσεις ανά ημέρα που γίνονται για τη διακοπή του ρεύματος από ανθρώπους που δεν έχουν απλά να πληρώσουν την ΔΕΗ.
Αύριο Πέμπτη (5/4) έρχονται, λέει, ανακοινώσεις και ελαφρύνσεις για τον κόσμο σε ό,τι έχει να κάνει με το ρεύμα.
Αδημονούμε, κύριοι. Ειδάλλως θα επιστρέψουμε και επισήμως στους Dark Ages- κι όχι μόνο σε πνευματικό επίπεδο, αλλά και πρακτικά: τα πάντα θα καλυφθούν από ένα «υπέροχο» σκοτάδι…
Πηγή: menshouse.gr