Θησαυρός μέσα στην κρίση: Τα ελληνικά Zara που κατέκτησαν τον κόσμο χάρη στο απλό «τρικ» του ιδιοκτήτη τους

Μια ιστορία επιτυχίας και θριάμβου στην καρδιά της κρίσης

Προσεχτικά σχεδιασμένες κινήσεις, μελέτη και έρευνα του ανταγωνισμού, περιορισμός του κόστους, αλλά όχι σε βάρος της ποιότητας και αποφυγή τραπεζικού δανεισμού. Αυτοί είναι μερικοί (οι κυριότεροι) λόγοι της μεγάλης επιτυχίας των καταστημάτων Pink Woman. Της ελληνικής εταιρείας που ανταγωνίζεται στα ίσια διεθνείς ομίλους και τους… βγάζει από τα ρούχα τους!

Πλέον η Pink Woman είναι εύκολα αναγνωρίσιμο brand, το οποίο στοχεύει σε συγκεκριμένο νεανικό κοινό, κατορθώνοντας να πετύχει αυτό το πολυπόθητο συναίσθημα ταύτισης που αναζητούν όλοι οι οίκοι μόδας –και όχι μόνο- ανά τον κόσμο. Να δημιουργήσουν, δηλαδή, πάθος για τα προϊόντα τους και πιστούς πελάτες που ταυτίζονται με αυτά που φοράνε.

Κι όμως, αυτή η ιδέα του Παύλου Χατζηπαυλίδη είχε ξεκινήσει πολύ διαφορετικά πριν από περίπου 20 χρόνια στην Καβάλα. Ήταν τότε που ο Έλληνας επιχειρηματίας αποφάσισε να αφήσει οριστικά πίσω του τον τομέα των fast foods και έχοντας την βοήθεια δικών του προσώπων άνοιξε το πρώτο κατάστημα ένδυσης στην συγκεκριμένη πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

Βέβαια, τότε το target group ήταν το ανδρικό κοινό, όμως, σύντομα ο κ. Χατζηπαυλίδης αντιλήφθηκε το παρόν και προέβλεψε το μέλλον, κάνοντας μια δυναμική στροφή προς το γυναικείο κοινό, το οποίο θεώρησε ότι του έδινε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης.

Στο δικό του μυαλό υπήρχε ένα ήδη επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο είχε επικρατήσει σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα καταστήματα Zara, στα οποία –ιδιαίτερα το νεανικό κοινό- συνωστιζόταν και στριμωχνόταν, κάνοντας ουρές κάθε φορά που άλλαζε η σεζόν και λανσαρόταν η επόμενη κολεξιόν ρούχων, με βασικό χαρακτηριστικό τους τις χαμηλές τιμές, προσιτές σε κάθε πορτοφόλι.

Έτσι για σχεδόν μία ολόκληρη πενταετία ο Παύλος Χατζηπαυλίδης έμπαινε και ο ίδιος σε κάποιο από τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας, αλλά με διαφορετικό σκοπό από τους υπόλοιπους. Ήθελε να παρακολουθήσει από μέσα τον τρόπο λειτουργίας τους σε κάθε επίπεδο, να αξιολογήσει τις μεθόδους παραγωγής και πώλησης και να κρατήσει τις καλύτερες ιδέες συνδυάζοντάς τες με τις δικές του και δημιουργώντας ένα τελικό αποτέλεσμα που θα ταίριαζε «γάντι» στην ελληνική πραγματικότητα. Έχοντας, πάντα στην άκρη του μυαλό του ότι εάν τα πράγματα πήγαιναν καλά, το εγχείρημά του θα μπορούσε εύκολα να περάσει τα σύνορα και να απευθυνθεί σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Θησαυρός μέσα στην κρίση: Τα ελληνικά Zara που κατέκτησαν τον κόσμο χάρη στο απλό «τρικ» του ιδιοκτήτη τους

Κατά την διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος της παρακολούθησης και του ελέγχου, ωστόσο, δεν μένει απλός παρατηρητής των άλλων. Από το 1998 έως το 2003 συνεχίζει να αναπτύσσεται επιχειρηματικά, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες του σε Μακεδονία και Θράκη, προετοιμάζοντας παράλληλα και τα επόμενα βήματα του. Κι έτσι, το 2004 δημιουργεί το δικό του «παιδί». Την εταιρεία Pink Woman, με σειρές ρούχων που απευθύνονται σε νεαρές γυναίκες και κορίτσια ή όσες ένιωθαν τέτοιες. Η επιτυχία ήταν τόσο αναπάντεχη και εκρηκτική που σίγουρα τον έκανε να νιώσει απόλυτα δικαιωμένος για τις επιλογές του.

Βασικός παράγοντας του success story αποδεικνύεται η απόφασή του να δημιουργήσει την δική του σειρά ρούχων, αναλαμβάνοντας όλη την διαδικασία. Από τον σχεδιασμό και την κατασκευή μέχρι και την τελική πώληση λιανικής, περιορίζοντας όσο το δυνατόν το κόστος και αποφεύγοντας τρίτους και μεσάζοντες. Και επίσης, αποφεύγοντας και τον εξωτερικό τραπεζικό δανεισμό, κίνηση που αποδείχτηκε «ματ» τα επόμενα χρόνια όταν πολλές άλλες εταιρείας (όχι μόνο ένδυσης) «έσβησαν» κάτω από το βάρος των χρεών λόγω των μνημονίων.

Αντίθετα, η Pink Woman μπόρεσε όχι μόνο να σταθεί, αλλά και να θριαμβεύσει.

Πηγή: menshouse.gr