Θρίλερ – Λουκέτο και νέα διεύθυνση από γνωστά καταστήματα

Λουκέτο βάζουν γνωστά καταστήματα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς τα ενοίκια στις περιοχές αυτές, έχουν πάρει «φωτιά» και μετακομίζουν αλλού.

Συγκεκριμένα, τα έργα υποδομής που γίνονται σε άλλες συνοικίες και οι αναπλάσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες για το άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων και όχι μόνο.

Σημαντικές αλλαγές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας φέρνουν η ανάπτυξη και… η ακρίβεια. Νέες ευκαιρίες, αναπλάσεις και έργα υποδομής τραβούν τις επιχειρήσεις σε νέες συνοικίες, την ώρα που η εκτόξευση των ενοικίων τις διώχνει από τους παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους.

Εμπειροι μεσίτες τονίζουν ότι τα έργα υποδομής, η αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων και οι αναπλάσεις δημιουργούν νέες εμπορικές πιάτσες και αναβιώνουν ολόκληρες γειτονιές.

Καταστήματα: Λουκέτο και νέα διεύθυνση

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Νέου Κόσμου, συγκεκριμένα, ο πρώτος παράλληλος της Λ. Συγγρού, και ειδικά η οδός Ευρυδάμαντος σε απόσταση αναπνοής από τις προσφυγικές κατοικίες.

Αναμφισβήτητα η έναρξη της λειτουργίας του μετρό στον Πειραιά θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των Αθηναίων να επισκεφτούν έναν Πειραιά που αλλάζει.

Εναν Πειραιά που σε κάθε πεζόδρομο πλησίον και περιμετρικά της κεντρικής πλατείας «ξεφυτρώνουν» νέα μαγαζιά τόσο εμπορικά όσο και υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Καταστήματα: Δυσβάσταχτα ενοίκια

Από την άλλη πλευρά, στους παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, τα ενοίκια έχουν πάρει την ανηφόρα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Στην Ερμού, τον ακριβότερο εμπορικό δρόμο της χώρας, η μίσθωση ενός καταστήματος κοστίζει 275 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, από 260 ευρώ ανά τ.μ. πριν από ένα χρόνο και 280 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν το 2019. Στη Γλυφάδα διαμορφώνεται σε 140 ευρώ ανά τ.μ., από 130 ευρώ ανά τ.μ. ένα χρόνο νωρίτερα και 140 ευρώ ανά τ.μ. το 2019.

Στην Κηφισιά ανέρχεται στα 110 ευρώ ανά τ.μ., στα ίδια επίπεδα με πέρσι και έναντι 115 ευρώ ανά τ.μ. το 2019. Σταθερές σε σχέση με το 2021 παραμένουν οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων στο Κολωνάκι, που διαμορφώνονται στα 95 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το 2019 βρίσκονταν στα 100 ευρώ ανά τ.μ.

Στην αγορά του Πειραιά, οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων το 2022 φτάνουν τα 80 ευρώ ανά τ.μ. σε σύγκριση με 75 ευρώ ανά τ.μ. πέρσι, ενώ το 2019 κυμαίνονταν επίσης στα 80 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη τέλος και τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή, οι τιμές το 2022 κυμαίνονται στα 130 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 125 ευρώ ανά τ.μ. το 2021 και 140 ευρώ ανά τ.μ. το 2019.

Προφανώς και οι μέσοι όροι διαφέρουν από τις ευκαιρίες που μπορείς να βρεις στην αγορά, ειδικά αν μπορείς να παζαρέψεις με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Οπως είναι κατανοητό, οι τιμές στα καταστήματα διαμορφώνονται διαφορετικά από ό,τι στις κατοικίες, καθώς είναι διαφορετικές και οι ανάγκες των επιχειρήσεων.

Ανατροπές…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, οι αλλαγές είναι σημαντικές. Επισημαίνει ότι η άλλοτε «σκοτεινή» πλευρά της Λ. Συγγρού μεταμορφώθηκε.

Με την έναρξη των εργασιών του βιοκλιματικού κτιρίου 8.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Λ. Συγγρού και Λαγουμιτζή για την εγκατάσταση της έδρας γνωστής ασφαλιστικής εταιρίας, η ευρύτερη περιοχή άρχισε να «συγκεντρώνει» τα βλέμματα επιχειρηματιών της εστίασης, όπου έσπευσαν να δημιουργήσουν νέα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η οδός Αγίου Κωνσταντίνου, η πύλη εισόδου και εξόδου προς και από την Αθήνα, θα αποτελέσει μαζί με τους τριγύρω καθέτους στο άμεσο μέλλον μια νέα εμπορική πιάτσα. Ο χρόνος είναι άμεσα συναρτώμενος με την ολοκλήρωση των επενδύσεων που αναμένονται στη περιοχή.

Με λουκέτο απειλούνται δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ο χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς όχι μόνο το λειτουργικό κόστος αλλά και η μείωση της κατανάλωσης φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσουν σε ασφυξία την αγορά.

Aνάμεσα στις επιχειρήσεις που απειλούνται βρίσκονται και αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

Πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας την ανάγκη επαρκούς στήριξης από την πλευρά του κράτους, ενώ οι αρτοποιοί εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους ζητώντας μεταξύ άλλων αύξηση της επιδότησης ρεύματος από την πολιτεία.

«Ανάπαυλα» λειτουργίας

Ηδη σε πολλές επιχειρήσεις, ειδικά στην εστίαση, όπου υπάρχει και ζήτημα με τη διατήρηση των τζίρων σε επίπεδα βιωσιμότητας, δεν λείπουν οι φωνές εκείνες που παραπέμπουν σε «ανάπαυλα» λειτουργίας, τουλάχιστον για κάποιες μέρες της εβδομάδας, ώστε να μειωθεί το κόστος.

«Το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει το φάσμα του λουκέτου λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης. Πολλοί π.χ. στην εστίαση ετοιμάζονται να περιορίσουν τη λειτουργία τους. Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση»,

είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, ενώ στο ίδιος μήκος κύματος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι «πάνω από 50% δε θα αντέξει στην πενταετία.

Αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές επιχειρήσεις».

Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις από την οργανωμένη εστίαση χαρακτηρίζουν την κατάσταση οριακή, καθώς πολλές επιχειρήσεις μετά την πανδημία καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στα υψηλά κόστη λόγω ενέργειας αλλά και τους χαμηλούς τζίρους.

Μάλιστα η ΕΠΟΕΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση ενός κλάδου που προσφέρει εργασία σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αλλά και η βιομηχανία, πέρα από τις ΜμΕ, έχει σηκώσει τους τόνους σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι οριακή. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλάδος των χημικών, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, τις ραγδαίες αλλαγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που οδηγεί σε πλήρη κλιματική ουδετερότητα για το 2050, αντιμετωπίζει απώλεια τζίρου 60 δισ. ευρώ συνολικά σε όλη την Ευρώπη.

Πρόβλημα και στα ξενοδοχεία

Στήριξη ενόψει της χειμερινής περιόδου ζητούν και οι ξενοδόχοι, καθώς το υψηλό κόστος απειλεί να κλείσει τα ξενοδοχεία και υπονομεύει την επέκταση της σεζόν. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται , στις τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές όπου απαιτείται υψηλό κόστος θέρμανσης

Ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε ύψος από 300 μ. και πάνω, όπως και παροχή κινήτρων για να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκών την ενέργεια που καταναλώνουν.

Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους μικρομεσαίους

Δυο νέα δανειοδοτικά προγράμματα του «Ελλάδα 2.0», για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πρόκειται να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Σε πρώτη φάση, τον Ιανουάριο, υπό την αιγίδα του InvestEU (ευρωπαϊκό εγγυοδοτικό όργανο) θα βγει ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα.

Οι συνεργαζόμενες, ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. καταστήματα.

Οσο για το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, θα απευθύνεται σε καινοτόμες, νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας τους δάνεια για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. imerisia.gr

πηγή: newsme.gr