Τι πρέπει να κάνουν όσοι δέχθηκαν πρόστιμο σχετικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό, με αυτόν τον τρόπο δεν θα πληρώσουν 300 ευρώ

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δέχθηκαν πρόστιμο σχετικά με τα μέτρα για την μετάδοση του κορονοϊού, υπάρχει η επιλογή της ένστασης και είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί να πληρώσετε τελικά τα 300 ευρώ.

Αναφέρεται ότι από την έναρξη εφαρμογής του δεύτερου lockdown (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (46.163) παραβάσεις για τον περιορισμό της μετακίνησης και επιβλήθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα βεβαιώθηκαν (19.306) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (18.182) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.124) των (150) ευρώ.

Που υποβάλλονται οι ενστάσεις

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση.

Ηλεκτρονική ένσταση

Η υποβολή των αντιρρήσεων πραγματοποιείται, και ηλεκτρονικά, στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας.

Τι συμβαίνει μετά την ένσταση

Με απόφαση του Προϊσταμένου της υπηρεσίας ή της αρχής, συγκροτείται τριμελής επιτροπή η οποία εξετάζει εντός δύο ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει (εξαίρεση αποτελούν οι Υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπου εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας). Αν οι αντιρρήσεις σας γίνουν δεκτές το πρόστιμο παραγράφεται, όπως ανέφερε, η Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, κα Ροτζιώκου.

Ωστόσο, αν οι υποβληθείσες αντιρρήσεις απορριφθούν, επικυρώνονται οι ήδη επιβληθείσες διοικητικές πράξεις (διοικητικό πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας, όπου προβλέπεται) από τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή αρχής, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Η προθεσμία

Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων από τον ενδιαφερόμενο πολίτη εντός προθεσμίας πέντε ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας.

Εξόφληση προστίμου

Σε περίπτωση που ο πολίτης στον οποίο βεβαιώθηκε η παράβαση δεν υποβάλει αντιρρήσεις ή υποβληθείσες δεν γίνουν δεκτές τότε, το πρόστιμο εξοφλείται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου (e- παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται είτε απευθείας από την ιστοσελίδα (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/ Οριζόντια Παράβολα), είτε από τις τράπεζες, είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), είτε από τη Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, αντίγραφο του παραστατικού εξόφλησης αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση της υπηρεσίας που αναγράφεται στο Έντυπο Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας για την υποβολή αντιρρήσεων.

Πηγή: dikaiologitika.gr