Τιμολόγια ρεύματος: Σάλος με τους νέους λογαριασμούς! Μεγάλη προσοχή στις νέες χρεώσεις που έρχονται.

Επιλογή παρόχου ενέργειας. Οι παγίδες στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων και τι πρέπει να προσέξετε.

Οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Τιμολόγια ρεύματος – Μεγάλη προσοχή στις νέες χρεώσεις

«Οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι από 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιουλίου 2023, έχουν επέλθει βασικές αλλαγές στην λιανική αγορά ρεύματος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ.

Οι αλλαγές είναι οι εξής:

-Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ

-Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά
-Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος. Έκκληση ωστόσο κάνει ο κ. Γεωργιάδης στους καταναλωτές να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια που υπογράφουν.

Επιπρόσθετα, την προσοχή όλων εφιστά ο εν λόγω εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ώστε στη σύναψη συμβολαίου να μην «βαφτίσει» ο πάροχος ρεύματος ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα να προσελκύσει τον πελάτη.

Λόγος έχει γίνει και για την τιμή του παγίου, που πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ και το κόστος έχει φτάσει έως και 8. Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή. Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι πάροχοι ενέργειας είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλά με υψηλό πάγιο, που πιθανόν ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος.

Τιμολόγια ρεύματος – Το κόλπο των παρόχων

Επιπλέον, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, παγίδα στην επιλογή του παρόχου ενέργειας αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, εάν υπάρχει κάποιο όριο που περάσουν οι καταναλωτές, έπειτα θα χρεωθούν για το σύνολο της κατανάλωσης που έκαναν, με την υψηλότερη χρέωση της υπέρβασης του εν λόγω ορίου.

Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.

«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Νέες τιμές, παραδείγματα πόσα πληρώνουμε πλέον

Αντιμέτωπα με νέες χρεώσεις θα είναι κάθε μήνα τα νοικοκυριά τα οποία εδώ και ένα χρόνο επιβαρύνονται από τις τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Οι προμηθευτές ενέργειας ανακοίνωσαν τις νέες χρεώσεις οι οποίες ενσωματώνουν τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά. Η ρήτρα αναπροσαρμογής σταμάτησε να αναγράφεται στα τιμολόγια, ωστόσο οι αυξήσεις της ενσωματώθηκαν.

Ειδικότερα, στη ΔΕΗ η χρέωση ενέργειας μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες από 0,11 λεπτά διαμορφώνεται στα 0,486 λεπτά. Πολύ μεγάλη είναι και η αύξηση του παγίου, όπου για κατανάλωση τετραμήνου εκτοξεύεται στα 14 ευρώ από 5,88 για μονοφασική παροχή και 9,46 για τριφασική. Νοικοκυριό με πάροχο την ΔΕΗ και με κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 972 ευρώ. Με την κρατική επιδότηση που διαμορφώνεται στα 0,337 λεπτά την κιλοβατώρα ο καταναλωτής θα πληρώσει 298 ευρώ. Να σημειωθεί πως ένα χρόνο πριν πλήρωνε για τις 2.000 κιλοβατώρες 220 ευρώ.

Η Elpedison ΔΕΗ υπολογίζει τη χρέωση σε 0,4956. Έτσι για 2.000 κιλοβατώρες νοικοκυριό θα πλήρωνε 991 ευρώ και θα πληρώσει με την επιδότηση 317 ευρώ.

Η NRG έχει τιμολόγια που ξεκινούν από 0.499 και φτάνουν τα 0,548. Ειδικότερα στο πρόγραμμα nrg prime με χρέωση 0,499 για τις 2.000 κιλοβατώρες καταναλωτής θα πλήρωνε 998 ευρώ χωρίς την επιδότηση και 324 ευρώ με την επιδότηση.

Η Protergia στο οικιακό MVP (ένα από τα τιμολόγια της) για τη χρέωση ενέργειας ημέρας η τιμή είναι 0,54913. Έτσι νοικοκυριό με 2.000 κιλοβατώρες θα πλήρωνε 1.098 ευρώ χωρίς επιδότηση, ενώ με την επιδότηση του κράτους θα πληρώσει 424 ευρώ.

Για τις καταναλώσεις του μήνα 08/2022, στη WATT+VOLT, η τιμή διαμορφώνεται:

στα 0,585€/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών
στα 0,379€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 1 (29,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 20€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών
στα 0,477€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 2 (14,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 10€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών.
Η εταιρεία VOLTON ανακοίνωσε τιμολόγια στα επίπεδα των 0,56 ευρώ.

Η εταιρεία ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε χρέωση με 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η ΖΕΝΙΘ ανακοίνωσε 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τιμολόγια ρεύματος – Κερδισμένες οι εταιρείες μετά τις νέες χρεώσεις

Από χθες, όμως, μετά τις ανακοινώσεις των νέων τιμολογίων από τους παρόχους, έγινε σαφές ότι το μάρκετινγκ των εταιρειών νίκησε κατά κράτος την ατελή προσπάθεια του υπουργείου να νομοθετήσει την… απλότητα:

λογαριασμοί ρεύματος – Οι καταναλωτές βρέθηκαν μπροστά σε ένα… πέλαγος ανακοινώσεων, όπου κάθε προμηθευτές έδινε όχι μόνο την τιμή ενιαίας χρέωσης κιλοβατώρας, αλλά και τη δική του εκδοχή για τη διαμόρφωση των παγίων χρεώσεων και των διαφόρων εκπτώσεων (έκπτωση συνέπειας στην πληρωμή, έκπτωση για την παραμονή στον ίδιο προμηθευτή κ.ο.κ.).

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, πολύ περισσότερο όταν ένας καταναλωτής καλείται να κάνει τις συγκρίσεις και να λάβει αποφάσεις σε διάστημα λίγων ημερών, αφού την 1η Αυγούστου θα ισχύσουν τα νέα τιμολόγια. Για παράδειγμα, ένας εκ των μεγάλων παρόχων της αγοράς, ανακοίνωσε τέσσερις (!) διαφορετικές κλίμακες χρέωσης παγίων, ανάλογα με την κατανάλωση, που φθάνουν έως και τα 30 ευρώ. Η ενιαία χρέωση, εξάλλου, δεν είναι πολύ… ενιαία, αφού ο καταναλωτής πρέπει να συνυπολογίσει και τις τυχόν εκπτώσεις συνέπειας ή παραμονής στον ίδιο πάροχο.

Σε όλα αυτά προστίθεται η μνημειώδης αστοχία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που έχει δημιουργήσει ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της ειδικό διαδικτυακό εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων για το ρεύμα, προκειμένου να διευκολύνει τους καταναλωτές. Τώρα, όμως, που οι καταναλωτές χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά ένα τέτοιο εργαλείο σύγκρισης τιμών από μια αξιόπιστη πηγή, η ΡΑΕ δεν κατάφερε να ενημερώσει την ιστοσελίδα της με τους νέους τιμοκαταλόγους των εταιρειών.

Τροπολογία… στα γρήγορα!

Στο υπουργείο Ενέργειας επικρατεί από χθες πανικός για την αποτυχία του νέου συστήματος και ήδη σχεδιάζεται η νομοθετική «απάντηση» στα τεχνάσματα μάρκετινγκ των προμηθευτών, με μια τροπολογία που θα απαγορεύει τη διαφοροποίηση των παγίων.

Αυτός ο σχεδιασμός οδηγεί σε νέα ερωτήματα που δεν έχουν εύκολη απάντηση. Για παράδειγμα, στα λίγα 24ωρα που μένουν μέχρι το τέλος του μήνα, πώς είναι δυνατόν να εγκριθεί μια νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή, να αλλάξουν και πάλι -εκ βάθρων, μάλιστα- τα τιμολόγια των παρόχων και να προλάβουν οι καταναλωτές να ενημερωθούν και να κινήσουν, αν το κρίνουν απαραίτητο, τη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή;

λογαριασμοί ρεύματος – Με αυτά τα δεδομένα, όποιες αλλαγές γίνουν, το πιθανότερο είναι ότι θα εφαρμοσθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Αυγούστου, όταν θα πρέπει οι προμηθευτές να παρουσιάσουν τα τιμολόγιά τους για τον Σεπτέμβριο. Τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος, ουσιαστικά θα έχει ακυρωθεί η δυνατότητα των καταναλωτών να αποφύγουν υπερβολικές αυξήσεις και να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Εξάλλου, οι εταιρείες αναμένεται να «πολεμήσουν» με κάθε μέσο μια μεταρρύθμιση που θα καταργεί ουσιαστικά την εμπορική τους πολιτική και θα φέρει μεγάλη ένταση του ανταγωνισμού με μοναδικό κριτήριο την ενιαία τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στελέχη εταιρειών έφθαναν στο σημείο να χαρακτηρίζουν ως «σοβιετικού τύπου» μια μεταρρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας έντονη δυσφορία για τις πρωτοβουλίες Σκρέκα.

Τιμολόγια ρεύματος – Έρχεται διάταξη που θα βάζει φρένο στις αυξήσεις παγίου

Διάταξη νόμου με την οποία θα μπει φρένο στις αυξήσεις παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος, φέρνει η κυβέρνηση δια του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Άκη Παυλόπουλο στην τηλεόραση του OPEN. Η διάταξη μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 4 Ιουλίου.

Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως: «1,1 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα τιμολόγια. Αυτό αναστέλλει πλήρως την ρήτρα αναπροσαρμογής, μειώνει κατά 100% τα κοινωνικά τιμολόγια, κατά 90% τα οικιακά και 80% τα εμπορικά. Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση κάλυψε όλο το πρόβλημα της ακρίβειας. Πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, πολλά δισ. ευρώ για να στηρίξουμε αυτή την ενεργειακή κρίση. Η αναστολή έχει ανακοινωθεί για ένα χρόνο. Αναστέλλονται οι αυξήσεις των παγίων».

«Οι πολίτες θα δουν τι προσφέρει κάθε πάροχος και θα επιλέξει χωρίς να έχει κανένα πέναλτι. Δεν θα υπάρξει πρόστιμο αν θελήσετε να επιλέξετε πάροχο» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Προειδοποίηση για την αισχροκέρδεια

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, σημείωσε ότι «γίνονται χιλιάδες έλεγχοι καθημερινά. Το μήνυμα είναι μην θελήσετε να αισχροκερδίσετε αυτή την εποχή γιατί θα κλείσει η επιχείρηση».

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Ο Σύλλογος Βαλεριαναιων “Το Κορωνι” σας καλεί στον αγωνα δρόμου “Φωκεια”
Επόμενο άρθροΕσκασε ειδικό επίδομα 141 ευρώ – Δείτε ΕΔΩ ποιοι θα το πάρουν