Τιμολόγια ρεύματος: Τι «κρύβει» ο Δεκέμβριος για τα νοικοκυριά

Σε ένα περιβάλλον αυξήσεων των τιμών στη χονδρική, υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο αυτές οι αυξήσεις να μετακυλιστούν και στα τιμολόγια του ρεύματος. Συνεπώς, ο Δεκέμβριος ενδέχεται να φέρει νέες ανατιμήσεις. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, πηγές από την αγορά που επικοινώνησαν με το energygame.gr αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις δυναμικές (πορτοκαλί) τιμές και στη διαμόρφωση των σταθερών (μπλε), μετά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία επιβάλει στους προμηθευτές να προσφέρουν τουλάχιστον ένα σταθερό τιμολόγιο διάρκειας 12 μηνών.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αρκετοί πάροχοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν «πράσινα» τιμολόγια και το επόμενο έτος, ενώ θα παραμείνουν διαθέσιμα και τα τιμολόγια σταθερής χρέωσης διάρκειας έξι μηνών. Στη συνέχεια, οι προμηθευτές θα μπορούν να προτείνουν διαφορετικά τιμολόγια στους πελάτες τους. Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα από τους καταναλωτές προς τα σταθερά τιμολόγια.

Συνολικά, το 2024 δεν καταγράφηκε μεγάλη μετακίνηση των καταναλωτών σε άλλες επιλογές τιμολογίων, με την πλειονότητα να παραμένει στα «πράσινα». Ωστόσο, αναμένεται ενδιαφέρον για τα διζωνικά τιμολόγια, καθώς περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες διαθέτουν ήδη μετρητές διπλής καταγραφής (νυχτερινό τιμολόγιο), γεγονός που τους επιτρέπει να μεταβούν σε αυτά τα τιμολόγια. Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν τις οικιακές συσκευές τις μεσημεριανές ώρες (π.χ. 10 π.μ.-3 μ.μ.) ή το Σαββατοκύριακο, καθώς τότε υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα φθηνής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η επίδραση των τιμών στη ζήτηση για τα τιμολόγια

Σημαντικός παράγοντας, βέβαια, για τις επιλογές των καταναλωτών είναι η διαμόρφωση των τιμών. Η χονδρική αγορά ρεύματος αυτήν την περίοδο επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως υπάρχει ανομβρία που επηρεάζει την υδροηλεκτρική παραγωγή. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου, με την τιμή στο χρηματιστηριακό κόμβο TTF να αγγίζει τα 44 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που αποτελεί υψηλό έτους. Την αύξηση τροφοδοτεί και η πτώση της θερμοκρασίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε πάνω από 30% την περασμένη εβδομάδα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να αυξάνουν τις απαιτήσεις για θέρμανση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι χώροι αποθήκευσης αερίου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον μετριασμό των αυξήσεων.

Στην ίδια εξίσωση θα πρέπει κάποιος να βάλει και τον παράγοντα Ρωσία, αλλά και την Ουκρανία, με παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, να επισημαίνουν στο energygame.gr πως έχει υπερτονιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, εξηγώντας πως δεν εγείρεται θέμα ασφάλειας εφοδιασμού. Στην Ουκρανία, προσθέτουν πως υπάρχει ζήτημα με το δίκτυο, με πολλούς σταθμούς να έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιδρομές, δημιουργώντας πρόβλημα, κυρίως στη δυτική πλευρά της χώρας. Επίσης, σημειώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν σε αύξηση των τιμών της χονδρικής το καλοκαίρι που ήταν: η πτώση της αιολικής ενέργειας, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο περιορισμός της μεταφορικής ικανότητας στα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ