Τιμολόγια ρεύματος: Την πάτησαν οι περισσότεροι. Ποιο το φθηνότερο για τον Μάρτιο

Τον Μάρτιο, ενδέχεται να δούμε φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF παραμένει χαμηλή, κινούμενη κάτω από τα 25 ευρώ/μεγαβατώρα.

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην ελληνική αγορά, η οποία διαμορφώνεται στα 75,55 ευρώ/MWh το Φεβρουάριο από τα 93 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία για τα τιμολόγια ρεύματος έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση https://invoices.rae.gr, ενώ στη σελίδα allazorevma.gr μπορείτε να κάνετε σύγκριση μεταξύ των παρόχων και να επιλέξετε το τιμολόγιο που σας συμφέρει, αλλάζοντας πάροχο εύκολα και γρήγορα.

Εκτιμάται ότι η τιμή αυτή θα συνεχίσει να μειώνεται, καθώς η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου στον TTF καθυστερεί να επιδράσει στην ελληνική αγορά με μία μηνιαία καθυστέρηση.

Ακόμη και με τα τρέχοντα δεδομένα, οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια ρεύματος για εξάμηνη διάρκεια στα 9 λεπτά ανά kWh και για δωδεκάμηνη διάρκεια στα 10-11 λεπτά ανά kWh.

Η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 13,3 λεπτά ανά kWh σε σύγκριση με τα 14,7 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο.

Πώς θα διαλέξουμε τιμολόγιο ρεύματος, ποιο συμφέρει

Η μετάβαση από το ένα τιμολόγιο ρεύματος στο άλλο όπως και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή, εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο), η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αλλάξετε πάροχο και να πάτε σε κάποιον άλλο φθηνότερο είναι μέσα από την ιστοσελίδα allazorevma.gr όπου μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα τιμολόγια και τελικά να ολοκληρώσετε την αλλαγή ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι – Αυτό είναι το φθηνότερο χρώμα

Η συνεχιζόμενη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αναλυτών για υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ ανά MWh, αυτό θα «επιβραβεύσει» τους καταναλωτές που θα επιλέξουν αυτά τα τιμολόγια, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της διακύμανσης.

Πρόκειται για τη μεγάλη μειοψηφία, αφού η πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει στο πράσινο, ειδικό τιμολόγιο.

«Ακριβό» το ρεύμα για τους αγρότες

Η εξέλιξη των τιμών μπορεί να καταστήσει «ακριβή» τελικά την τιμή των 9,3-11 λεπτών ανά kWh που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες από την 1η Απριλίου, η οποία θα ισχύει σταθερά για δύο χρόνια.

Παράλληλα, το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίσει την προτεραιότητα σύνδεσης με το δίκτυο φωτοβολταϊκών για τις βιομηχανίες και τους αγρότες που θα συνάψουν συμβάσεις προμήθειας (PPAs). Πρόκειται για έργα χωρητικότητας 300-500 MWh για το πρόγραμμα φθηνού ρεύματος στους αγρότες και περίπου 550 MW για τις βιομηχανίες Βιοχάλκο, ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ, οι οποίες έχουν ήδη υπογράψει PPAs με τη ΔΕΗ.

Πώς να αλλάξετε εύκολα πάροχο

Η διαδικασία αλλαγής παρόχου είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή, εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο), η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αλλάξετε πάροχο και να πάτε σε κάποιον άλλο φθηνότερο είναι μέσα από την ιστοσελίδα allazorevma.gr, όπου μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα τιμολόγια και τελικά να ολοκληρώσετε την αλλαγή ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα:

 

πηγή: fimes.gr