Το Brexit φέρνει διακοπές με βίζα και… έξτρα κόστος!

Την έντονη ανησυχία τους για αυξημένα κόστη ταξιδιών Βρετανών προς χώρες της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) εκφράζουν τουριστικοί παράγοντες με βάση τις αλλαγές που είτε ισχύουν άμεσα (π.χ.εργασία, μεταφορά χρημάτων,ταξιδιωτική ασφάλιση και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας) είτε θα ισχύσουν από το 2022.

Ένα από τα «αγκάθια» που αναμένεται να διογκωθούν από την επόμενη χρονιά, είναι η υπόθεση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τις εισόδους από και προς την Ε.Ε. για τους Άγγλους, ως υπηκόους τρίτων χωρών.

Βίζα επί… πληρωμή από το 2022
Για το τρέχον έτος, θα ισχύσει το μεταβατικό στάδιο της δυνατότητας χρήσης των παλαιών διαβατηρίων και της ελεύθερης διακίνησης και παραμονής εντός της Ευρώπης για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 90 ημερών, ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει από την 1 Ιανουαρίου του 2022.
Τότε, οι Βρετανοί πολίτες για να εισέλθουν στη ζώνη Σέγκεν, σύμφωνα με το σύστημα ETIAS (Ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφορίας και εξουσιοδότησης ταξιδίων) θα πρέπει να πληρώνουν αντίτιμο για την έκδοση βίζας, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά το κόστος διακοπών για μια οικογένεια!
Σήμερα, η βίζα για ενήλικες και νέους έως 13 ετών κοστίζει για την πλειονότητα των τρίτων χωρών 80 ευρώ και 40 ευρώ για παιδιά από 6 έως 12 ετών. Είναι άγνωστο ακόμα αν θα υπάρξει συμφωνία μείωσης του ποσού με τη Μ.Βρετανία (αντίστοιχη με αυτή που έχει συναφθεί με τη Ρωσία, όπου το κόστος έκδοσης βίζας προς Ευρώπη ανέρχεται στα 35 ευρώ).

Πληροφορίες, πάντως, φέρουν το τελικό κόστος να διαμορφώνεται στα 7 ευρώ ανά άτομο και με διάρκεια τριών ετών, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

Ελεύθερα το ΄21 έως 90 ημέρες
Ακόμα και για το 2021, αν και δεν θα εκδίδεται βίζα για ταξίδια κάτω των 90 ημερών, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση κατοχής ικανού χρηματικού ποσού για τα έξοδα των ημερών παραμονής τους,
ενώ θα πρέπει να συμπληρώνουν δύο μέρες πριν το ταξίδι το ειδικό έντυπο του συστήματος ETIAS.
Οι περιορισμοί αυτοί δεν θα ισχύουν μόνο για όσους έχουν μόνιμη κατοικία εντός της Ε.Ε. ή διαθέτουν ιδιόκτητο σπίτι σε μία από τις χώρες της ζώνης Σέγκεν…

Μετρούν τα… χρήματα
Οι Βρετανοί θα περνούν, πλέον, στα αεροδρόμια τις πύλες των υπηκόων τρίτων χωρών με περισσότερους τελωνειακούς ελέγχους και περιορισμούς στο τι θα μπορούν να εισάγουν και να εξάγουν από τον τόπο διακοπών τους.
Μάλιστα, ενδέχεται να χρειαστεί να αποδείξουν στον τελωνειακό έλεγχο ότι διαθέτουν μετρητά (σε υλική ή «πλαστική» μορφή) για τη διαμονή τους στη ζώνη Σέγκεν, ενώ θα σφραγίζεται το διαβατήριο τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο για να διαπιστώνεται ο χρόνος παραμονής.
Με ελάχιστες, δε, εξαιρέσεις, απαγορεύεται πλέον η μεταφορά νωπών προϊόντων γάλακτος, κρέας και πολλά φυτά ούτε στις αποσκευές τους!

Περιορισμοί στις προσλήψεις, στον αέρα οι… γκρουπιέρες!
Μία σημαντική αλλαγή για πολλές επιχειρήσεις περιοχών που δέχονται κυρίως Άγγλους, θα είναι ο δραματικός περιορισμός της δυνατότητας πρόσληψης εποχικών Βρετανών που κατά κόρον χρησιμοποιούσαντουρ οπερέιτορ, μπαρ και ξενοδοχεία.
Νεαροί και νεαρές γκρουπιέρες τουριστικών γραφείων, οδηγοί rent-a-car, υπάλληλοι εστιατορίων ή ντιτζέις που για μήνες κάθε καλοκαίρι έκαναν τις διακοπές τους εργαζόμενοι από Μάιο έως Οκτώβριο, δεν θα μπορούν πλέον να έρχονται ελεύθερα.
Για να εργαστούν σε μία επιχείρηση εντός Σέγκεν, θα πρέπει να λαμβάνουν βίζα εργασίας μετά από αίτηση που θα περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη επιχείρηση στην οποία θα εργαστούν, με μία σειρά γραφειοκρατικών
διαδικασιών όπως για κάθε υπήκοο τρίτης χώρας!

Βίζα εργασίας ακόμα και για μουσικούς
Στην κατηγορία των μετακινούμενων για εργασία ανήκουν και οι καλλιτέχνες! Έτσι, ως συνέπεια του Brexit, οι μουσικοί δεν μπορούν να μετακινηθούν πλέον ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοδείες τους καθώς δεν υπάρχει συμφωνία επ’αυτού μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει σημαντκές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο.
Η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες ότι είχε καταθέσει προτάσεις στην ΕΕ με στόχο να επιτευχθεί μια «φιλόδοξη συμφωνία για τις προσωρινές μετακινήσεις όσων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους
που θα κάλυπτε τους μουσικούς». «Η ΕΕ αρνήθηκε», πρόσθεσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Το αίτημα προς την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο για να δοθεί εξαίρεση από την υποχρέωση βίζας προς τους επαγγελματίες μουσικούς έχει συγκεντρώσει πάνω από 247.000 υπογραφές.

Οδήγηση
Όσον αφορά την οδήγηση, αν τουρίστας φέρει το δικό του αυτοκίνητο, θα πρέπει να εκδίδει ευρωπαϊκή πράσινη ασφαλιστική κάρτα το αργότερο έξι εβδομάδες προτού ταξιδέψει και να κολλά υποχρεωτικά αυτοκόλλητο με την ένδειξη GB για να εισέλθει εντός Σέγκεν.

Κατοικίδια
Αλλαγές ισχύουν και στη δυνατότητα για έναν τουρίστα να φέρει στη χώρα μας μαζί του το κατοικίδιό του. Πλέον, θα πρέπει να εκδίδουν ειδικό βρετανικό πιστοποιητικό υγείας σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 10
ημερών από την ημερομηνία του ταξιδιού και να εμβολιάζουν τα ζώα τους σε διάστημαόχι μεγαλύτερο του ενός μηνός από το ταξίδι.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις, εισαγωγές, εξαγωγές
Αλλαγές ισχύον πλέον και για όλες τις επιχειρήσεις που εισάγουν ή εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ευτυχώς πάντως, όχι στο επίπεδο των δασμών (η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας
απέτρεψε την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο πλευρών). Οι ελληνικές επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγές ή εξαγωγές προς την Αγγλία, θα χρειαστεί να κάνουν τελωνειακές διαδικασίες ενώ οι εταιρίες μεταφορών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και κρατών μελών της Ε.Ε. θα χρειαστεί να διαθέτουν επιπλέον έγγραφα (π.χ. Βρετανοί οδηγοί θα πρέπει να αποκτήσουν ευρωπαϊκά πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας), να συμμορφωθούν με νέους κανόνες για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στην είσοδο των λιμένων και νέες διαδικασίες συνοριακού ελέγχου.

Υγειονομική ασφάλιση ή… πληρώστε!
Τεράστια είναι και η αλλαγή όσον αφορά τα ζητήματα υγείας και υγειονομικής κάλυψης, αφού η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (EHIC)παύει να ισχύει για τους Βρετανούς. Όσες κάρτες είναι σε ισχύ θα εξακολουθήσουν να γίνονται δεκτές μέχρι τη λήξη τους. Μόνο οι Έλληνες (ή κάθε Ευρωπαίος) που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Βρετανίας θα μπορούν να αποκτήσουν νέα κάρτα που θα τους καλύπτει για τα ταξίδια τους ανά την Ευρώπη.
Για τους Βρετανούς τουρίστες, αναμένεται να ισχύσει ένα νέο σύστημα το οποίο ωστόσο ακόμα δεν
έχει διευκρινιστεί αφού στη συμφωνία για το Brexit υπάρχουν ακόμα πολλές «μαύρες τρύπες».
Ήδη η Βρετανική κυβέρνηση συστήνει σε όσους ταξιδέψουν προς Ευρώπη, να αποκτούν ταξιδιωτική
ασφάλιση με υγειονομική κάλυψη, όπως συνέβαινε και προ της συνθήκης Σέγκεν.
Με απλά λόγια, κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ στη χώρα μας δωρεάν, μόνο εφόσον η ταξιδιωτική ασφάλιση που θα έχουν συνάψει θα έχει σύμβαση για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών. Σε
διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να απευθύνονται υποχρεωτικά είτε σε ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία με
το ανάλογο τίμημα, ή να πληρώνουν με τον τιμοκατάλογο που διαθέτει το ΕΣΥ για τους μη ασφαλισμένους!
Η ενισχυμένη ταξιδιωτική ασφάλιση αναμένεται και αυτή να αυξήσει περαιτέρω το κόστος για τους
τουρίστες προς τη χώρα μας..

Με πληροφορίες από την εφημερίδα TheGuardianκαι τον ιστότοπο moneyweek.com

Πηγή: corfupress.com