Το δούλεμα πάει σύννεφο! Επίδομα ρεύματος στους… πλούσιους

Μπορεί οι απλοί πολίτες να παλεύουν για τα αυτονόητα στο νοικοκυριό τους, ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το επίδομα ρεύματος ακόμη και σε εκείνους που τους… περισσεύουν!

Την αύξηση του εισοδηματικού ορίου για τη λήψη της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος από 45.000 ευρώ σε 73.000 ευρώ υποκρύπτει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης έως και 600 ευρώ, αυξάνονται σημαντικά καθώς διευρύνθηκε το εισοδηματικό όριο.

Ενώ με βάση τις ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας ανέφεραν ότι η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ, με την οριστική ρύθμιση ορίζεται ότι, το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ είναι καθαρό εισόδημα, αφαιρουμένων των φόρων επ’ αυτού.

Έτσι, αν κάποιος έχει εισοδήματα 60.000 ευρώ, αλλά με την επιβολή του φόρου εισοδήματος, το εισόδημα μειώνεται 44.000 ευρώ, δικαιούται τη λήψη της επιδότησης.

Ειδικότερα, η σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2021».
Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.

Επίδομα ρεύματος: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το ποσό της ενίσχυσης θα ανέλθει στο 60%, της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος, που έχουν εκδοθεί κατά την περίοδο αναφοράς, ήτοι από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022, υπολογιζόμενης ως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση, από το πόσο της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού ρεύματος των ποσών της έκπτωσης:

  • Που έχει χορηγηθεί από ειδικό λογαριασμό ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και
  • Που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.
  • Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί, το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τον υπολογισμό, με ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου τρίτων, τραπεζών κ.λπ. και πιστώνεται σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου.

Επίδομα ρεύματος: Πώς θα πάρεις έως 850 ευρω

Η «πλατφόρμα» που επιστρέφει 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά. Οι πίνακες 5 και 6 του Ε1 που «κρύβουν» έως 850 ευρώ αναδρομικά. Οι αλλαγές κατοικίας θα «κλειδώνουν» τις δηλώσεις Ε1 του 2023. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Αιτήσεις σε πλατφόρμα και διορθώσεις στις φορολογικές δηλώσεις τους, θα κληθούν να να κάνουν μαζικά από τα μέσα Ιουνίου, όλοι όσοι τους κόστισε «ο κούκος αηδόνι» τους προηγούμενους έξι μήνες με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Εκτιμάται ότι με την τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπ. Οικονομικών, ανοίγει ο δρόμος για να επιστραφούν 280 εκατ. ευρώ συνολικά, σε οικιακούς καταναλωτές (νοικοκυριά και όχι επαγγελματίες) που επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση από 30 ευρώ και πάνω, στους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από 1/12 έως 31/5.

Μέσω της ειδικής πλατφόρμας και με τη διαδικασία την οποία παρουσιάζει αναλυτικά το newmoney.gr εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορέσουν να λάβουν αναδρομικά επιστροφή του 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που πλήρωσαν. Δηλαδή από 18 ευρώ ο καθένας (για επιβάρυνση τουλάχιστον 30 ευρώ) έως και 600 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, άμεσα τον Ιούνιο ή Ιούλιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς (ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν στην πλατφόρμα.

Αν πάντως έχουν και παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, συμπληρώνοντας σωστά το νέο Ε1 του 2022 για τα εισοδήματα του 2021, θα μπορέσουν να λάβουν μέχρι και 250 ευρώ επιπλέον. Στις περιπτώσεις αυτές, κάνοντας τις σωστές κινήσεις, το συνολικό ποσό που θα ωφεληθούν θα φτάσει σχεδόν στα 850 ευρώ.

Επίδομα ρεύματος: Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κυριακάτικου «business stories», οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για τα 18-600 ευρώ θα γίνονται από τον Ιούνιο ως εξής:

1. Είσοδος και σύνδεση στην ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα Gov.gr

2. O δικαιούχος προβαίνει σε ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet. Αίτηση κάνει ένας μόνον εκπρόσωπος από κάθε νοικοκυριό.

Το δημόσιο επιδοτεί μία φορά μόνον κάθε λογαριασμό. Έτσι αν προκύψει μπέρδεμα και γίνουν δύο ή περισσότερες αιτήσεις για το ίδιο νοικοκυριό και τον ίδιο λογαριασμό, τότε το επίδομα θα λάβει εκείνος του οποίου το ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ρεύματος, όπως εκδίδεται από τον πάροχο.

3. Εμφανίζεται μήνυμα ότι η αίτηση αφορά «κύρια κατοικία». Η πλατφόρμα προβάλει την κύρια κατοικία, όπως εμφανίζεται στην τελευταία δήλωση που υπέβαλε ο υπόχρεος στην εφορία. Αν έχει υποβάλει ήδη δήλωση Ε1 του 2022 για το 2021, λαμβάνεται υπ’ όψιν η φετινή δήλωση. Αλλιώς λαμβάνεται βάσει της περσινής δήλωσης (πίνακας 5 του Ε1) όπως ίσχυε το 2020.

4. Η πλατφόρμα θα καλεί τον ενδιαφερόμενο να απαντήσει αν αποδέχεται ότι η εμφανιζόμενη διεύθυνση κατοικίας ισχύει κανονικά και για την περίοδο της επιδοτήσεως λογαριασμών, δηλαδή 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Αν απαντήσει καταφατικά, η αίτηση προχωρά για τον λογαριασμό της διαθέσιμη διεύθυνσης κατοικίας και για τον αριθμό παροχής όπως έχει δηλωθεί στον πίνακα 5 του Ε1.

5. Αντιθέτως, αν ο ενδιαφερόμενος απαντήσει αρνητικά, τότε καλείται να συμπληρώσει σε ξεχωριστό πεδίο από κάτω, τα στοιχεία της άλλης κατοικίας που χρησιμοποιούσε ως κύρια μέχρι τον Μάιο.

Για περιπτώσεις που υπήρξε αλλαγή κατοικίας στο μεσοδιάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου, το επιπλέον πεδίο χρησιμεύει για διαχωρισμό των περιόδων κατοικίας και κατανάλωσης.

Ακόμα και για περιπτώσεις όπου έγιναν πολλαπλές μετακομίσεις, δίδεται η δυνατότητα για να δηλωθούν διαδοχικά «έξτρα» κύριες κατοικίες, για την περίοδο επιδότησης (πχ 2 μήνες αρχικά σε μία διεύθυνση, 3 μήνες αλλού, 1 μήνα σε άλλη).

Προσοχή:

Εφόσον ο δικαιούχος οριστικοποιήσει την διεύθυνση και τη σύνδεση της κύριας κατοικίας που είχε ανά περίοδο, τα στοιχεία αυτά θα επέχουν θέση Υπεύθυνης Δήλωσης.

Και ειδικά η δήλωση διεύθυνσης Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 θα τα βγει προσυμπληρωμένη και στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2023, για τα φετινά εισοδήματα.

Πηγή: xristika.gr