Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

H Φινλανδική Viking Line υποστηρίζει ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία της επιβατηγού ναυτιλίας διεθνώς που θα χρησιμοποιήσει τον άνεμο, αξιοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία, για την πρόωση του πλοίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το επιβατηγό-οχηματαγωγό (ro-pax) «Viking Grace» το οποίο ναυπηγήθηκε το 2013 θα χρησιμοποιήσει για την κίνηση του ένα «Rotor Sail» ένα σύστημα που αξιοποιεί έναν ρότορα, ο οποίος με την βοήθεια του ανέμου θα κινεί την προπέλα, όταν οι δυνάμεις του ανέμου είναι ισχυρές.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από την Φινλαδική εταιρεία Norsepower Oy Ltd, αξιοποιεί το φαινόμενο Magnus και υπολογίζεται ότι μειώνει τις εκπομπές αερίων ρύπων του εν λόγω πλοίου κατά 900 τόνους σε ετήσια βάση. Ως Φαινόμενο Magnus ονομάζεται στην Αεροδυναμική το φαινόμενο εκείνο της δημιουργίας καθέτων δυνάμεων επί του άξονα περιστρεφόμενου κυλίνδρου που εκτίθεται σε ρεύμα αέρος.

Το έργο χρηματοδοτείται και από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι το πλοίο χρησιμοποιεί ήδη υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ως καύσιμο.

Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθροΕπίθεση με πυραύλους δέχθηκε η Σαουδική Αραβία! Ισχυρές εκρήξεις στο Ριάντ
Επόμενο άρθροΚάτι συμβαίνει…Κεκλεισμένων των θυρών…