Το «recovery plan» για τον τουρισμό: Μείωση ΦΠΑ ανά διανυκτέρευση, επιδοτήσεις και δάνεια

Τι λένε ξενοδόχοι για την μετά τον κορονοϊό εποχή – Ποιο το σχέδιο των tour operator και της κυβέρνησης

Αγωνία επικρατεί στους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, καθώς τα νέα που έρχονται από το μέτωπο των κρατήσεων δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.  Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης, ότι: «υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις, ιδιαίτερα για τους μήνες του Μαΐου που, όπως φαίνεται, δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και όσο περνά ο καιρός οι ακυρώσεις είναι και περισσότερες».

Στην Κρήτη, υποστηρίζουν πως πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν ενώ περιμένουν τα αποτελέσματα μελέτης για τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών ακόμη και στις ξαπλώστρες. «Πώς θα λειτουργήσουμε όταν θα έρθουν οι πρώτοι πελάτες στα ξενοδοχεία μας; Πώς θα είναι οι αποστάσεις αυτές; Πώς θα λειτουργήσουν οι πισίνες; Πώς θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια;», διερωτάται στο Ανοιχτό Κανάλι ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης. 

Τι απαντούν οι tour operator για διακοπές στην Ελλάδα

Μεγάλοι tour operator που μίλησαν στο Ανοιχτό Κανάλι δήλωσαν πως το ενδιαφέρον τουριστών απ’ όλο τον κόσμο παραμένει για την Ελλάδα. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και αρκετές κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο και λένε ότι ετοιμάζουν πακέτα εκπτώσεων για να δελεάσουν τους τουρίστες.  «Οι κρατήσεις για την Ελλάδα πριν από την κρίση ήταν πολύ θετικές και παραμένουν ενεργές. Οι πωλήσεις ταξιδιών στην TUI για την καλοκαιρινή περίοδο συνεχίζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος Επικοινωνίας TUI Group, Βαγγέλης Γεωργίου.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, αναφέρει: «Ηδη, η μείωση φαίνεται στο 50%».

Πώς θα στηριχθούν ξενοδοχεία και υπάλληλοι

Με τα πράγματα να είναι δύσκολα για τον τουρισμό στη χώρα μας, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για να στηριχθούν τα ξενοδοχεία και οι υπάλληλοι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Δημητρέλη για το OPEN, η κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι μία στις δύο τουριστικές επιχειρήσεις σχεδιάζει να μην ανοίξει καθόλου το καλοκαίρι.

Γι’ αυτό και μέσα στον Μάιο η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για τον κλάδο με στοχευμένες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με αυτό:

  • θα γίνει άρση του απαιτούμενου προσωπικού, προκειμένου να ανοίξει μία εποχική ξενοδοχειακή μονάδα. Οι ξενοδόχοι δηλαδή θα μπορούν να προσλάβουν όσο προσωπικό θέλουν και να τους απασχολούν ακόμη και με εκ περιτροπής απασχόληση
  • Θα επιδοτηθούν ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν θα προσληφθούν
  • Θα γίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων ξενοδοχείων
  • Θα υπάρξει χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης με χρηματοδότηση του Δημοσίου
  • Η βασική εισήγηση είναι ο ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις να μειωθεί από το 13% στο 6%
Πηγή: ethnos.gr