Τουρισμός | Αυτός είναι ο τρόπος πληρωμής, που προτείνουν στους tour operators, οι ξενοδόχοι

Στην προπληρωμή 14 ή 10 ημέρες πριν από την άφιξη, από τους tour operators, φαίνεται να καταλήγουν οι Έλληνες ξενοδόχοι, ως προς τον επιθυμητό τρόπο εξόφλησής τους, από τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του money-tourism.gr.

Η πρόταση αυτή προέκυψε τόσο από μεγάλες τοπικές ενώσεις ξενοδόχων, σε συζητήσεις των μελών τους, όσο και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, και αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συζητηθεί σε αρχική φάση και με εκπροσώπους tour operators, οι οποίοι δεν έχουν προβάλλει αντιδράσεις επί της αρχής.

Η συμφωνία στο θέμα αυτό καθίσταται πλέον κομβική, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όπου αφενός αρκετά ξενοδοχεία ζητούν πλέον προπληρωμή και για την εφετινή περίοδο, όταν ξεκινήσει, από τουριστικούς οργανισμούς που δεν έχουν δώσει προκαταβολές, και αφετέρου οι Tour Operators, επισπεύδουν την υπογραφή των συμβολαίων για το 2021, εξαλείφοντας τις προκαταβολές και τα early bookings και επιμηκύνοντας την αποπληρωμή.

Μάλιστα αρκετοί tour operators, θέτουν και συστημικά θέματα για τις αλλαγές αυτές, υποστηρίζοντας ότι παραδείγματος χάρη, τα δάνεια που λαμβάνουν με κρατικές εγγυήσεις, μεταξύ άλλων απαγορεύουν, και την  καταβολή, πάσης φύσεως προκαταβολών.

Μια τέτοια εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργούσε δυσκολίες στα ξενοδοχεία για την προετοιμασία τους ενόψη της επόμενης σαιζόν και των εργασιών που απαιτούνται (ανακαινίσεις, κ.λπ), εντούτοις θα βοηθούσε σημαντικά μεσομακροπρόθεσμα στην σωστή λειτουργία τους, καθώς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, στην χειρότερη περίπτωση, θα είχαν εξοφληθεί πλήρως για τις υπηρεσίες τους και με μηδενικό κίνδυνο επισφαλειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή των ξενοδόχων, δεν μπορεί να αποκρουστεί για τυπικούς λόγους από τους tour operators, όπως οι προκαταβολές, καθώς σε κάθε περίπτωση ο πελάτης 10 ημέρες πριν το ταξίδι -στην χειρότερη περίπτωση-, έχει εξοφλήσει τον tour operator, πέραν του γεγονότος ότι έχει πληρώσει μήνες πριν την προκαταβολή.

Όπως τόνισε στο money-tourism.gr, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας ξενοδοχείων, «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε σε νέες βάσεις την συνεργασία μας με τους tour operator, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό πυλώνα του τουρισμού μας. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την επιβίωση των ξενοδοχείων μας και κατ’ επέκταση του ελληνικού Τουρισμού».

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι οι tour operators πιέζουν για τα συμβόλαια του 2021, η πρόταση αυτή θα πάρει επίσημη μορφή, ώστε ενδεχομένως να προστεθεί στα προς υπογραφή συμβόλαια για την επόμενη σαιζόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα προχωρήσει σε παρουσίαση της πρότασης μέτρων για την στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων.

Πηγή: https://money-tourism.gr/ | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr