Η μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου, στα επίπεδα των άλλων χωρών της Μεσογείου (Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία, Κροατία), αποτελούσε πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών του Τουρισμού στην τελευταία τριετία για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς. Οι εισηγήσεις για τη φορολογική ελάφρυνση του Τουρισμού είχαν γίνει ακόμη πιο έντονες μετά την υπερκάλυψη του στόχου των εσόδων από το τέλος διανυκτέρευσης που ισχύει στα ξενοδοχεία.
Στο πλάνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού βρισκόταν ήδη ενόψει της φετινής σεζόν και πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, η μεταφορά ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στο κλιμάκιο του 13%, με τελικό στόχο το 11% σε βάθος τριετίας, προκειμένου οι ελληνικοί προορισμοί να παραμείνουν φορολογικά ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις χώρες της ευρύτερης μεσογειακής λεκάνης.
Φαίνεται όμως πως οι κυβερνητικές αποφάσεις για μείωση της φορολόγησης επισπεύδονται μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και λόγω της ζημιάς που έχει προκαλέσει στον χώρο το πάγωμα κάθε τουριστικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκονται επί τάπητος φορολογικές ελαφρύνσεις στη διαμονή και στην εστίαση για τη στήριξη του Τουρισμού, μέχρι να ανακάμψει ξανά η τουριστική ζήτηση.
Η πρόταση που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020, τη μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13% για το ίδιο χρονικό διάστημα και την ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής. Πρόκειται για μια πρόταση που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr φαίνεται να προκρίνεται.
Τι θα γίνει με το τέλος διανυκτέρευσης
Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες, τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Ενδεικτικά η Τουρκία έχει ΦΠΑ μόλις 8% σε ξενοδοχεία και εστίαση (με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά που βρίσκονται στο 18%), η Ισπανία 10%, η Ιταλία επίσης 10%, η Πορτογαλία 6% στη διαμονή και 13% στην εστίαση. Η Κύπρος έχει ΦΠΑ 9% και η Μάλτα 7% στα ξενοδοχεία και 18% στην εστίαση.
Στους φόρους που ισχύουν στον ελληνικό τουρισμό θα πρέπει να προστεθεί και το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που επιβαρύνει τους πελάτες των καταλυμάτων και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2018.
Για τον τελευταίο, οι ξενοδόχοι ζητούσαν το προηγούμενο διάστημα την επανεξέταση του μέτρου, με εφαρμογή του τέλους μόνο κατά τη θερινή περίοδο και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Υπενθυμίζεται πως ο φόρος αυτός πληρώνεται από τους τουρίστες και τους χρήστες δωματίων (χωρίς να επιβαρύνεται με ΦΠΑ) . Πλέον ζητείται η αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης που επιβαρύνει τον πελάτη, για το 2020.
Στον αέρα η ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων
Την ίδια ώρα, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, ο ΣΕΤΕ ζητά να εξεταστούν οι δυνατότητες που προσφέρει η εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην ολοκλήρωση των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.
Υπόψη του υπουργείου Ανάπτυξης τίθενται δύο θέματα: Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι ορισμένα εγκεκριμένα επενδυτικά σχεδία έχουν υπαχθεί στα καθεστώτα του αναπτυξιακού και ενισχύονται με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής.
“Η σημερινή έκτακτη κατάσταση έχει ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς των επιχειρήσεων και καθιστά την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών ιδιαίτερα δύσκολη. Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις υλοποιούν τώρα ή μόλις έχουν ολοκληρώσεις τις εγκεκριμένες επενδύσεις, δεν μπορούν να προσδοκούν σε κερδοφόρες χρήσεις, τουλάχιστον για την επόμενη διετία-τριετία. Συνεπώς, προτείνουμε να μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα σε εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και οι οποίες υλοποιούν το επενδυτικό τους σχέδιο, κατόπιν αιτήματός τους, η αλλαγή του κινήτρου χρηματοδότησης αυτών από φορολογικές απαλλαγές σε άμεσες επιχορηγήσεις, αν όχι στο σύνολό τους, τουλάχιστον σε μέρος αυτών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να μοχλεύσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν την ρευστότητά τους και να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια” σημειώνει ο Σύνδεσμος.
Το δεύτερο θέμα αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου των επενδυτικών δαπανών των τουριστικών επιχειρήσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων και της καταβολής της αναλογούσας επιχορήγησης, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει προϋπολογισθεί.
Πηγή:www.dimokratiki.gr