«Αγώνα δρόμου» κάνουν τα ελληνικά νησιά για την ενίσχυση των δομών υγείας, κυρίως στις Κυκλάδες, με τη Σαντορίνη να διατηρεί σαφές προβάδισμα, αφού διαθέτει γενικό νοσοκομείο και τη Μύκονο που έχει ένα πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας και 20 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Φρέσκου για το Open TV, οι προετοιμασίες στα νησιά είναι πυρετώδεις ενώ το ρίσκο της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει υπαρκτό. Η επανεκκίνηση του τουρισμού όμως είναι αναγκαία και ζήτημα ημερών. Με το βλέμμα, ωστόσο, στραμμένο στα θέματα των υποδομών υγείας, που αποτελούν και προϋπόθεση για τα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού.
Στη Μύκονο, οι χώροι στο Κέντρο Υγείας διπλασιάζονται, είναι στελεχωμένο με 20 γιατρούς και επαρκώς εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα και 4 αναπνευστήρες, δύο ISOBOX υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων, ενώ αναμένεται και η άφιξη μοριακού αναλυτή για τη διενέργεια τεστ. «Σε κάθε περίπτωση παραμένει μια πρωτοβάθμια δομή υγείας και όχι ένα νοσοκομείο αναφοράς» λέει στην κάμερα του Open ο δήμαρχος Μυκόνου.
Στην Πάρο, όταν κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’80 το Κέντρο Υγείας, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, αξιοποιούνται χορηγίες 300.000 ευρώ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων. Υπάρχει επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μοριακός αναλυτής που εντός 45 λεπτών παρέχει διάγνωση COVID, ISOBOX υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων και θάλαμος αρνητικής πίεσης. Το Κέντρο Υγείας θα έχει στη διάθεση του από δωρεές και δύο κάψουλες αεροδιακομιδών ασθενών.
Στη Σαντορίνη που διαθέτει γενικό νοσοκομείο τα πράγματα είναι σαφών καλύτερα. ISOBOX υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων υπάρχουν και εδώ εκτός των κτιριακών εγκαταστάσεων, θάλαμοι αρνητικής πίεσης στο ισόγειο, ενώ αναμένεται και μοριακός αναλυτής. Αντιθέτως στην Τήνο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το μικρό Κέντρο Υγείας είναι υποστελεχωμένο, καθώς τρεις μόνιμοι γιατροί και δύο ανειδίκευτοι που κάνουν το αγροτικό τους απαρτίζουν το μόνιμο προσωπικό.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Οpen: