Δραστική μείωση των ταξιδίων από 60 έως 80% περιμένει παγκοσμίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αυτή τη χρονιά, με το καλύτερο σενάριο να περιλαμβάνει τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις αρχές Ιουλίου, και το χειρότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο παγκόσμιος τουρισμός παρουσίασε μείωση 22% το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρά την ισχυρή εκκίνηση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, αυτό από μόνο του συνεπάγεται οικονομικές απώλειες της τάξης των 80 δις. δολαρίων και 67 εκατ. λιγότερους ταξιδιώτες.

Ωστόσο αυτή ήταν μόνο η αρχή της καθοδικής πορείας του τουρισμού, με τον αριθμό των διεθνών αφίξεων να βρίσκεται προς το παρόν τουλάχιστον 90% κάτω από τα περυσινά επίπεδα.

Οι προβλέψεις του ΠΟΤ μιλούν για 1 διΣ. λιγότερους τουρίστες σε όλο τον κόσμο το 2020, για μείωση εξαγωγών από 900 έως 1.200 δισ. δολάρια και για 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας οι οποίες πλήττονται.

Δεδομένου ότι είναι δύσκολη η πρόβλεψη για το πότε θα επιτραπούν τα ταξίδια εκτός συνόρων, καθώς αυτό εξαρτάται από το άνοιγμα των συνόρων και την άρση των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών, ο ΠΟΤ έχει συντάξει 3 πιθανά σενάρια…

-Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι τα διασυνοριακά ταξίδια θα γίνουν σταδιακά εφικτά και ευκολότερα από τις αρχές του Ιουλίου. Σε αυτό το σενάριο, ο όγκος των ταξιδίων παγκοσμίως θα φτάσει στο 80% των επιπέδων προ κρίσης μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό συνεπάγεται απώλειες 60% για το σύνολο του 2020.

-Το δεύτερο σενάριο προβλέπει άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με αυτό, στην αλλαγή της χρονιάς, ο τουρισμός θα έχει φτάσει το 40% των επιπέδων προ κρίσης και το 2020 θα βρεθεί σε επίπεδα 70% κάτω από αυτά της προηγούμενης χρονιάς.

-Το τρίτο και πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει χαλάρωση των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές Δεκεμβρίου. Το 80% των διεθνών αφίξεων θα εκλείψει και η νέα χρονιά θα εκκινήσει μόνο με το 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κρίσης.

Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΤ σε ειδικούς του τουρισμού, μόνο το 24% εκτιμά ότι η φάση επανεκκίνησης στον προορισμό τους θα ξεκινήσει και πάλι την περίοδο Ιούλιος-Σεπτέμβριος, το 34% το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς και το 39% την επόμενη χρονιά.

Πηγή: tornosnews.gr