Τους πιάνει στα πράσα η ΑΑΔΕ – Ποιοι είναι οι επόμενοι για έλεγχο στη λίστα

ΑΑΔΕ: Συνεχίζει το μπαράζ ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροαποφυγής ή μεγάλης φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ με τους ελέγχους να αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα και να «στοχεύσουν» σε συγκεκριμένους πιθανούς παραβάτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται τις τελευταίες μέρες, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ερευνήσει διεξοδικά πρόσωπα τα οποία δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, όμως στην πραγματικότητα κατοικούν κανονικά στη χώρα. Οι εν λόγω παραβάτες με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν τα τεκμήρια και τους φόρους, καθώς και τους ελέγχους στις τραπεζικές τους καταθέσεις τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

ΑΑΔΕ – Γιατί στρέφει εκεί τους ελέγχους

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοια περιστατικά «μεταφοράς» των φορολογικών στοιχείων κάποιου στο εξωτερικό. Αποτελεί «παραδοσιακή» μέθοδο και αφορά κύριως αυτούς που έχουν μεγάλα εισοδήματα και καταθέσεις καθώς και περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Σκοπός της «μεταφοράς» των στοιχείων στο εξωτερικό είναι φυσικά να αποφύγουν τους ελέγχους.

Σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις θέλει να στοχεύσει η ΑΑΔΕ με τους ελέγχους που ήδη έχει βάλει μπρος. Δηλαδή να ελέγξει αν οι λεγόμενοι «φορολογικοί μετανάστες» είναι εικονικοί και αν τηρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να προβούν σε αυτή την πράξη.

Άλλωστε για να γίνει αυτή η διαδικασία – να θεωρηθεί δηλαδή κάποιος και τυπικά φορολογικός κάτοικος εξωτερικό – πρέπει να πληροί μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα πρέπει να κατοικεί ο φορολογούμενος επί 183 ημέρες στο εξωτερικό και φυσικά να μπορεί κάτι τέτοιο να το αποδείξει με όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά και αποδεικτικά.

Και επίσης να αναθέσει την φορολογική εκπροσώπηση του σε κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης, δηλαδή σε κάποιον φορολογικό εκπρόσωπο.

Τι κερδίζουν αυτοί που έχουν “μεταναστεύσει” φορολογικά

Όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, γλιτώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα.

Δηλαδή, ο «φορολογικός μετανάστης» δεν φορολογείται  για την τεκμαρτή δαπάνη που προκύπτει από την κατοχή ακινήτων, αυτοκινήτου, σκάφους κ.λπ. Επίσης, για τα πρόσωπα αυτά δεν ισχύει ούτε το «πόθεν έσχες».

Τι σημαίνει στην πράξη;

Έτσι δεν εφαρμόζονται τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας. Εάν αποκτούν στην Ελλάδα, ενοίκια ή τόκους καταθέσεων, τότε εμπίπτουν στο καθεστώς των τεκμηρίων.

Συνοπτικά, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό:

  • Φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδακαι αποκτάται μέσα σε προηγούμενο της δήλωσης φορολογικό έτος. Στην περίπτωση, όμως, που ο αποκτών το εισόδημα είναι κάτοικος χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας/ΣΑΔΦ (όλες οι χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ, των ΗΠΑ, Καναδά, Κίνας κ.λπ.), θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας σύμβασης.
  • Δεν δικαιούνται αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια δεν έχουν υποχρέωση να  προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών.
  • Δεν βαρύνονται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό ούτε για το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα εάν η φορολογική του κατοικία είναι σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας.

Επίσης, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υπόκεινται κανονικά σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων ή ΦΠΑ κατά την αγορά ακινήτου το οποίο βρίσκεται στην ΕλλάδαΜάλιστα για πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και σε ομογενείς, παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού που διατηρούν ακίνητο στην Ελλάδα πληρώνουν ετησίως τον ΕΝΦΙΑ.

ΑΑΔΕ – Τι ελέγχους γλιτώνουν

Αναφορικά με τις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, η νομοθεσία τους παρέχει μια ιδιότυπη ασυλία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν γνωστοποιήσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές τη φορολογική τους κατοικία, υποχρεούνται σε δήλωση μόνο του πραγματικού εισοδήματος που λαμβάνουν από την Ελλάδα και όχι του παγκόσμιου εισοδήματος.

Για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, τα εισοδήματα που δηλώνονται σωρευτικά στην πάροδο των ετών στην Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνούν με τα ποσά των καταθέσεων που τηρούνται σε ελληνικές και αλλοδαπές τράπεζες.

Όμως, για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, δεδομένης της μη υποχρέωσής τους να δηλώνουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα, η ΑΑΔΕ δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τις καταθέσεις φορολογικών κατοίκων εξωτερικού.

Επίσης, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να ελέγξει τις καταθέσεις του προσώπου που μετέφερε την φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, ούτε εκείνες που είναι σε ελληνικές τράπεζες ούτε εκείνες που έχει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η μόνη του υποχρέωση είναι η φορολόγηση των τόκων, των καταθέσεών του που τηρεί σε ελληνικές τράπεζες.

Σαφάρι ελέγχων και σε άλλα μέτωπα από την ΑΑΔΕ

Το νέο έτος η ΑΑΔΕ ετοιμάζει 15.000 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους και τη διαλεύκανση τουλάχιστον 900 υποθέσεων φοροδιαφυγής έχοντας στη φαρέτρα της την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Ελεγκτικό σαφάρι για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, απάτες στο ΦΠΑ, παράνομων επιστροφών φόρου, μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και κυκλωμάτων έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων ετοιμάζει για το 2023 η ΑΑΔΕ αξιοποιώντας νέα ηλεκτρονικά εργαλεία και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των φορολογικών εισπράξεων, η ΑΑΔΕ άρχισε να δίνει οδηγίες και να θέτει στόχους στο φοροελεγκτικό μηχανισμό για το επόμενο έτος.

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογικών υποθέσεων:

– Υποθέσεις με επιστροφές φόρων

– Υποθέσεις που αφορούν έλεγχο βάσει δείγματος όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.

– Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.

– Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.

– Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο ΟΠΣ Elenxis.

– Υποθέσεις που αφορούν εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

– Υποθέσεις που αφορούν πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

– Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

– Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.

Πηγή: newsme.gr