Τους βγάζει στη φόρα η ΑΑΔΕ! Στο φως τα ονόματα όσων χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δώσει η ΑΑΔΕ τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών της χώρας μας. Πότε θα αναρτηθούν.

Στην δημοσιοποίηση των ανθρώπων που χρωστάνε πολλά χρήματα καταφεύγει η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών, δεν αποσκοπεί μόνο στη διαπόμπευσή τους, ώστε, εάν θέλουν να την αποφύγουν, να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά στοχεύει σε πιο πρακτικά αποτελέσματα.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των ιδιωτών για το «προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων.

Ο ιδιώτης που πρόκειται να έχει μια οικονομική συνεργασία με κάποιο πρόσωπο, εάν διαπιστώσει πως είναι στη λίστα της Εφορίας με χρέη προς το δημόσιο, ασφαλώς και θα είναι διστακτικός.

Συγχρόνως, η δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών έχει και μια άλλη σκοπιμότητα, του «καρφώματος». Η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ προσδοκούν ότι κάποιος πολίτης ή δημόσια υπηρεσία, ίσως εντοπίσουν κάποιον εκ των μεγαλοοφειλετών, να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, που διαφεύγουν από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της Εφορίας και του ΚΕΑΟ και να τον καταγγείλουν, ώστε να αναβιώσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

ΑΑΔΕ: Δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό τα τελευταία χρόνια

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση της λίστας των οφειλετών τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται έχει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι δεν αποτελούν μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά περιορίζονται μόνο στην τροφή για το… κουτσομπολιό που προκαλεί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ και το έγγραφο του ΕΦΚΑ, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, θα γίνει μέχρι την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στον ιστοχώρο της ΑΑΔΕ.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, καλούνται οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) να ενημερώσουν τις λίστες των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου και του ΕΦΚΑ αντίστοιχα, μέχρι την 30η Ιουνίου 2022.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να επικαιροποιήσουν τις λίστες των οφειλετών, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021 και 2022.

Οι προηγούμενες επικαιροποιήσεις είχαν γίνει στις 9 Οκτωβρίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για τα νομικά πρόσωπα.

Σε ότι αφορά στους μεγαλοοφειλέτες η λίστα της ΑΑΔΕ που θα δημοσιοποιηθεί στις 30 Ιουνίου θα περιλαμβάνει χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ έκαστος.

Πρόκειται για πάνω από 30.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία χρονίζουν τουλάχιστον για ένα έτος και πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.

Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος.

Παράλληλα στη διπλανή στήλη θα αναγράφονται και οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΑΑΔΕ: Τι έρχεται φέτος το καλοκαίρι

Σε νησιά και σε τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα γίνουν και φέτος χιλιάδες έλεγχοι για να βρεθούν αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε 16 τουριστικές περιοχές, στις οποίες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μεταφέρει εφοριακούς υπαλλήλους από άλλες ΔΟΥ της χώρας, προκειμένου να πυκνώσουν οι φορολογικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές όπου ο τζίρος είναι αυξημένος τη θερινή περίοδο.

Οι ποινές για τους παραβάτες είναι εξοντωτικές, καθώς ξεκινούν από ένα μικρό πρόστιμο, για μη έκδοση απόδειξης και κλιμακώνονται μέχρι και το πολυήμερο λουκέτο.

Αναλυτικότερα, σε εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2022, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων:

για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων,
της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις) και… κατασκοπεία

Παράλληλα, τα συνεργεία των εφοριακών θα έχουν και ρόλο «κατασκόπου». Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στις υποχρεώσεις των εφοριακών που θα αποσπαστούν στις 16 τουριστικές περιοχές θα είναι και η «καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων».

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες θα καταχωρούνται και θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, αναφέρεται στην εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή.

Έρχονται 24ωροι έλεγχοι

Σημειώνεται ότι για φέτος, με δύο προγενέστερες αποφάσεις του κ. Πιτσιλή, έχουν δοθεί εντολές για τη διενέργεια τουλάχιστον 42.900 ελέγχων το 2022, ενώ ακόμη εκκρεμούν και άλλες αποφάσεις για άλλες κατηγορίες ελέγχων, όπως είναι οι τελωνειακοί έλεγχοι, οι έλεγχοι στους δρόμους (διακίνηση αγαθών), που σημαίνει ότι ο αριθμός των φορολογικών ελέγχων του νέου έτους θα ξεπεράσει τις 50.000.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι έκτακτοι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές θα διενεργούνται ολόκληρο το 24ωρο και συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε «σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες».

Για την υλοποίηση των ως άνω ελέγχων θα ενισχυθούν για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών οι ακόλουθες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες:

Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου
Δ.Ο.Υ. Αιγίου Δ.Ο.Υ. Θήρας
Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας
Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής
Δ.Ο.Υ. Κύμης
Δ.Ο.Υ. Κω
Δ.Ο.Υ. Μυκόνου
Δ.Ο.Υ. Νάξου
Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου
Δ.Ο.Υ. Πάρου
Δ.Ο.Υ. Πολυγύρου
Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας
Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου
Δ.Ο.Υ. Σάμου
Δ.Ο.Υ. Σύρου
Δ.Ο.Υ. Χανίων

Καλούνται, στο πλαίσιο αυτό, οι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται να εργαστούν στις 16 τουριστικές περιοχές να δηλώσουν υποψηφιότητα μέχρι τις 10 Μαΐου.

Πηγή: newsme.gr