ԯ ᵴ犯�粠᳴�骞򠳵�괱顲 ̟� ʡ񡬞�, �𯟯 ܣ��𵱰� �笥񾬡�粠Աߴ粠14 ̡/�19. ԯ 𥱩󴡴骼 󧬥龨窥 󴯠�豩ܱꩭ㪠�𯫵꡴頻ߡ򬠼𯵠䩡읭婠砤笯󩯣񜶯򠳴ﵠС𜣯� �ܠݣ魥 ᬝ󹲠᭴髧𴞠ꡩ 䥭 𱼫ᢥ �审𫹨埮 (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Στα… ψιλά γράμματα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων θα πρέπει να ανατρέξουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που μπαίνουν στο στόχαστρο εμπρηστών, για να διαπιστώσουν εάν δικαιούνται αποζημίωσης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ακόμη και εάν πέραν της υποχρεωτικής ασφάλισης, δηλαδή την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, έχουν και συμπληρωματική (πυρός), δεν αποκλείεται τελικά να βρεθούν… ακάλυπτοι.

«Με την ασφάλιση πυρός ο κάτοχος του συμβολαίου καλύπτεται για ζημιές που μπορούν να προκληθούν στο αυτοκίνητο από πυρκαγιά, πτώση κεραυνού ή έκρηξη. Η μολότοφ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και για να λάβει κάποιος αποζημίωση θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τρομοκρατικές ενέργειες», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο και προσθέτουν: «Πολλές εταιρίες, όμως, δεν παρέχουν την επίμαχη κάλυψη, ειδικά σε Ι.Χ. που είναι άνω της 15ετίας, ή τη διαχωρίζουν, όπως και αυτές των κακόβουλων ενεργειών ή τις ζημιές από απεργίες και εν γένει πολιτικές ταραχές, ανεβάζοντας κατά τι το κόστος των ασφαλίστρων».

Ανεβαίνει ο λογαριασμός

Προς επίρρωση, όπως προκύπτει από σχετική προσφορά που έλαβε 50χρονη οδηγός για ένα όχημα του 2015, αξίας 10.500 ευρώ, η φθηνότερη ασφάλιση που μπορεί να λάβει υπολογίζεται στα 174,63 ευρώ το εξάμηνο. Οσο δελεαστική κι αν φαντάζει, η οδηγός θα πρέπει να αντιληφθεί πως σε αυτή υπάρχει κάλυψη από πυρκαγιά, όχι, όμως, από τρομοκρατικές ή κακόβουλες ενέργειες ή απεργίες. Σε περίπτωση, δηλαδή, που το αμάξι της καεί από μολότοφ, δεν θα λάβει καμία αποζημίωση. Στην αμέσως πιο ακριβή προσφορά (176,05 ευρώ) δεν υπάρχει πρόβλεψη για κακόβουλες ενέργειες, ενώ στις πιο… τσουχτερές το Ι.Χ. είναι πλήρως ασφαλισμένο.

Καμπανάκι

Αξίζει να επισημανθεί πως σε σχετικό σημείωμά της η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) εφιστά την προσοχή στους οδηγούς. «Οι κακόβουλες ενέργειες ορίζονται ως τις πράξεις που γίνονται από κάποιο τρίτο πρόσωπο με σκοπό το βανδαλισμό ή τη δολιοφθορά και έχουν ως αποτέλεσμα τη ζημιά των ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Οι ζημιές που απορρέουν από τις ενέργειες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατόπιν ειδικής συμφωνίας με τον ασφαλισμένο και μετά από έκδοση του σχετικού ειδικού όρου ασφάλισης. Ο ειδικός αυτός όρος ασφάλισης εξαιρεί κατά κανόνα τις ζημιές που προέρχονται από τρομοκρατικές ενέργειες. O ίδιος όρος, αρκετά συχνά, δεν καλύπτει και τις ζημιές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια στάσεων, απεργιών, οχλαγωγιών και εν γένει πολιτικών ταραχών», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Οι τρομοκρατικές ενέργειες αποτελούν ουσιαστικά ειδική περίπτωση κακόβουλων ενεργειών, οι οποίες λόγω της σημαντικότητας των συνεπειών που μπορούν να επιφέρουν καλύπτονται ασφαλιστικά, σε διεθνές επίπεδο, με ξεχωριστή, συνήθως, ειδική ασφαλιστική κάλυψη.

Οι πράξεις κατά τη διάρκεια στάσεων, απεργιών, οχλαγωγιών και εν γένει πολιτικών ταραχών αποτελούν, επίσης, μορφή κακόβουλων ενεργειών, τις οποίες πολλές ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν με ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη». Και καταλήγει: «Επομένως, όποιος επιθυμεί να είναι ασφαλισμένος για ζημιές που μπορεί να προέλθουν από όλες τις παραπάνω ενέργειες, πρέπει να φροντίσει ώστε να του έχουν παρασχεθεί όλες οι σχετικές καλύψεις από την ασφαλιστική εταιρία».

Έξτρα παροχή

Στο 25% με 30% υπολογίζει ο εκπρόσωπος -για τον κλάδο Αυτοκινήτου- της ΕΑΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, το ποσοστό των Ι.Χ. που διαθέτουν κάλυψη για ζημιές από τρομοκρατικές ή κακόβουλες ενέργειες. «Πρόκειται για ένα έξτρα ποσό στα ασφάλιστρα, που για ένα όχημα, αξίας 20.000 ευρώ, δεν ξεπερνά τα 8,5 ευρώ στο εξάμηνο», τονίζει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως το ποσό της αποζημίωσης εξαρτάται από την ασφαλιζόμενη αξία του ΙΧ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετικό παράδειγμα της ιστοσελίδας insurancemarket.gr, εάν η τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος είναι 15.000 ευρώ και η ασφαλιζόμενη αξία 25.000 ευρώ (υπερασφάλιση), τότε σε περίπτωση επέλευσης κινδύνου, ακόμη και εάν τα ασφάλιστρα ήταν πιο… τσιμπημένα, η αποζημίωση για ολική καταστροφή θα είναι ίση με την τρέχουσα, δηλαδή 15.000 ευρώ. Στην περίπτωση, δε, που η τρέχουσα εμπορική αξία είναι 15.000 ευρώ και η ασφαλιζόμενη 10.000 ευρώ (υπασφάλιση), η αποζημίωση θα είναι ίση με την ασφαλιζόμενη αξία, μείον το ποσοστό υπασφάλισης, δηλαδή 10.000 ευρώ – 0.33 * 10.000 = 6.700 ευρώ.

Προαιρετικές καλύψεις

* Η μικτή ασφάλιση ή αλλιώς κάλυψη ιδίων ζημιών, με την οποία καλύπτονται οι ζημιές στο αυτοκίνητο από ατύχημα, ακόμα και εάν βαρύνεται ο ίδιος ο οδηγός με την υπαιτιότητα του ατυχήματος.

* Η ασφάλιση πυρός, με την οποία καλύπτονται οι ζημιές από πυρκαγιά, πτώση κεραυνού και έκρηξη.

* Η ασφάλιση ολικής ή και μερικής κλοπής αυτοκινήτου, με την οποία αποζημιώνεται ο οδηγός σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου.

* Η κάλυψη ζημιών στα υάλινα μέρη του οχήματος.

* Η κάλυψη ζημιών από φυσικά φαινόμενα (χαλάζι, σεισμό, πλημμύρα κ.λπ.).

* Η κάλυψη ζημιών από τρομοκρατικές ενέργειες.

* Η κάλυψη ζημιών από κακόβουλες ενέργειες τρίτων.

* Η κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια στάσεων, απεργιών, οχλαγωγιών και πολιτικών ταραχών.

* Η κάλυψη εξόδων ενοικίασης αυτοκινήτου.

* Η κάλυψη υλικών ζημιών του αυτοκινήτου από την πρόκληση ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα.

* Η κάλυψη οδικής βοήθειας.

* Η κάλυψη νομικής προστασίας και

* Η κάλυψη προσωπικού ατυχήματος οδηγού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προηγούμενο άρθροΛηξούρι: Η βόλτα στους Πετανούς και το θέμα που προβληματίζει (pics)
Επόμενο άρθροΑμερικανικό χτύπημα στη …φέτα, μέσω Σιγκαπούρης