Τρόφιμα: Καταστάσεις που θυμίζουν πόλεμο. Καταστάσεις που αποτελούν προάγγελο δραματικών εξελίξεων. Πολλές χώρες φοβούνται ελλείψεις και μπλοκάρουν τις εξαγωγές.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, την προσφορά ελαίων και τις εξαγωγές λιπασμάτων, ανεβάζοντας τις τιμές βασικών προϊόντων
Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της παγκόσμιας κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα, παράλληλα με την ενεργειακή κρίση, η μια χώρα μετά την άλλη επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών προϊόντων για να διασφαλίσουν την επάρκεια εντός των συνόρων τους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, την προσφορά ελαίων και τις εξαγωγές λιπασμάτων, ανεβάζοντας τις τιμές βασικών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται, ότι Ρωσία και η Ουκρανία έχουν μαζί το 30% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, ενώ είναι και σημαντικοί προμηθευτές εδώδιμων ελαίων.
Ο δείκτης διεθνών τιμών των τροφίμων, που καταρτίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ, αυξήθηκε 20,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, φθάνοντας σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ.
Οι τιμές των σιτηρών έχουν αυξηθεί 60% από την αρχή του έτους και της σόγιας κατά 40%.
Η Ινδονησία σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές φοινικέλαιου, το οποίο είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο παγκοσμίως φυτικό έλαιο, μεταξύ άλλων στα μπισκότα, τη μαργαρίνη και τη σοκολάτα.
Οι τιμές του φοινικέλαιου έχουν αυξηθεί πάνω από 50% φέτος.
Ακολούθως, η Σερβία ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών, καλαμποκιού, αλευριών και μαγειρικών λαδιών για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και να αποφευχθούν ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής όπως και μεγάλες ανατιμήσεις στα ορυκτά καύσιμα.
Όπως ανέφερε αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι εξαγωγές σίτου, αραβόσιτου, αλεύρων και σπορέλαιου.
Επίσης αποφασίστηκε η μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ώστε να κρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα. Παράλληλα, η Ουγγαρία απαγόρευσε από την περασμένη εβδομάδα όλες τις εξαγωγές δημητριακών.
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα αποθέματά της σε δημητριακά και ότι μπορεί να περιορίσει τις εξαγωγές έως ότου κάνει τις σχεδιαζόμενες αγορές.
Κι από τη Ρουμανία οι προμήθειες δημητριακών έχουν γίνει πιο σφιχτές, η οποία είναι μεγάλος εξαγωγέας, καθώς πολλοί αγοραστές αναζητούν εναλλακτικές πηγές μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δεν υπάρχουν για την ώρα σχέδια για τον περιορισμό των εξαγωγών της.
Πηγή: xristika.gr