Εφορία: Κανένα περιθώριο είναι αποφασισμένη να μην αφήσει η Εφορία σε όσους φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα. Δείτε ένα παράδειγμα…

Τέλος στα μαύρα χρήματα στους λογαριασμούς θέλει να βάλει η Εφορία, που δείχνει μέσα από τις κινήσεις της ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν.

Συγκεκριμένα, το 60% των τραπεζικών καταθέσεων κατάσχεσε η Εφορία από φορολογούμενο, ο οποίος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων που εντόπισε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς η Αρχή  Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, πως οι τραπεζικές καταθέσεις αποτελούν πλέον κεντρικό στόχο των ελεγκτικών αρχών, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής.

Εφορία: Έλεγχος όλο το 24ωρο στους λογαριασμούς

Στο πλαίσιο αυτό σκανάρονται σε 24ωρη βάση οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τα υπόλοιπα των οποίων συγκρίνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων.

Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές οι οποίες ελέγχουν σήμερα τις καταθέσεις είναι:

  1. Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.
  2. Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Έτσι έπιασαν το φοροφυγά

Στην τελευταία περίπτωση, όπως προκύπτει από την απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, στους λογαριασμούς του φορολογούμενου, βρέθηκαν το έτος 2015, καταθέσεις ύψους 308.877,81 ευρώ.

Ο  φορολογικός έλεγχος διενεργήθηκε από την ΑΑΔΕ, κατόπιν των εγγράφων που απέστειλε η Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία παρατήρησε αθρόες πιστώσεις στους συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και ζήτησε από την ΑΑΔΕ να διασταυρώσει τα ποσά με τα δηλωθέντα εισοδήματα του υπόχρεου.

Σύμφωνα με την αναφορά της Αρχής, στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο προσφεύγων διενεργούνταν πολυάριθμες καταθέσεις μετρητών, επιταγών και πιστώσεων από τρίτους με το συνολικό ύψος και το πλήθος αυτών να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ακολούθως, τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια διαφόρων πληρωμών για λογαριασμό τρίτων προσώπων  (εμβάσματα προς τρίτους πληρωμές δημοσίου, λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, κ.α.), είτε με απευθείας χρέωση του σχετικού λογαριασμού είτε αφού μεταφερθούν σε άλλους λογαριασμούς της επιχείρησης, ενώ μέρος αυτών μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του προσφεύγοντα, σε άλλες τράπεζες, συνήθως με αιτιολογία «δικά μου για πληρωμές».

Η Εφορία ζήτησε από τον φορολογούμενο να εξηγήσει, γιατί οι συγκεκριμένες πιστώσεις στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, δεν δηλώθηκαν στις φορολογικές του δηλώσεις.

Όμως δεν έπεισαν οι εξηγήσεις του και ακολούθησε ο καταλογισμός προστίμων. Συγκεκριμένα, για τις αδήλωτες καταθέσεις των 308.877,81 ευρώ επιβλήθηκαν σε βάρος του φορολογούμενου:

  • Φόρος  εισοδήματος: 108.537,40 ευρώ.
  • Πρόσθετος φόρος / πρόστιμο: 54.268,70 ευρώ.
  • Εισφορά  αλληλεγγύης: 20.770,44 ευρώ.

Το σύνολο των φόρων και των προστίμων ανήλθε σε 183.576,54 ευρώ, που ανέρχεται στο 59,4% των αδήλωτων καταθέσεων.

Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στη διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, αλλά η προσφυγή του απορρίφθηκε και του βεβαιώθηκε το ποσό των 183.576,54 ευρώ.

Εφορία: Στο προσκήνιο τα POS

Στόχος είναι το 2023 να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των μηχανημάτων στο σύνολο της αγοράς. Προϋπόθεση βέβαια να έχουν προμηθευτεί όσα καταστήματα δεν έχουν τις αντίστοιχες ταμειακές μηχανές και να πραγματοποιηθεί η σύνδεση τους με το μηχάνημα POS ώστε να έχει καθημερινή πρόσβαση στα στοιχεία των εισπράξεων η ΑΑΔΕ

Το σύστημα με την ονομασία «διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)», ορίζει ότι τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) που εφαρμόζουν το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές.

Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα πρέπει να εμφανίζεται αυτόματα στο POS μετά την πληκτρολόγηση του στην ταμειακή μηχανή.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 600.000 ταμειακές μηχανές, από τις οποίες περίπου 288.000 μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την εφορία, 150.000 έχουν την τεχνολογική δυνατότητα διασύνδεσης με τις φορολογικές αρχές, ενώ υπάρχουν και 161.000 που δεν έχουν διαδικτυακές δυνατότητες λόγω παλαιότητας του μοντέλου.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα

Με το νέο σύστημα, από 1.1.2023 ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται σε 5 βήματα, όπως ακριβώς περιγράφεται στην απόφαση Πιτσιλή, που θέτει τις προδιαγραφές για τις νέες συσκευές που θα μπουν στη ζωή μας. Και συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) “online έγκριση” ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση.

Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.

5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Καθώς ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ) η ΑΑΔΕ συλλέγει πλέον σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Με το νέο σύστημα πλέον, η εφορία θα γνωρίζει όχι μόνο ότι πραγματοποιήθηκε κάθε συναλλαγή αλλά και τον τρόπο που εξοφλήθηκε (με μετρητά ή κάρτα), για να ελέγχει τον αποδιδόμενο ΦΠΑ, αλλά και το «ταμείο» της επιχείρησης –δηλαδή πώς κινούνται η είσπραξη αλλά και οι απόδοση των υποχρεώσεων στο δημόσιο.

Το νέο πρωτόκολλο δεν θα εφαρμόζεται, αν η επιχείρηση εξαιρείται και δεν έχει υποχρέωση χρήσης Φορολογικό Μηχανισμό -ΦΗΜ

Πηγή: newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Ο συγγραφέας του “ΣΑΣΜΟΥ” στο Ληξούρι-Παρουσίασε το καινούργιο του βιβλίο (εικόνες)
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Ακυβέρνητο σκάφος με 6 επιβαίνοντες ρυμουλκήθηκε στο Αργοστόλι