Βενζίνη: Δραματική εξέλιξη στην Ελλάδα – Εγινε αυτό που φοβόμασταν

Βενζίνη: Πολύ άσχημα είναι τα νέα από το μέτωπο των καυσίμων και ειδικότερα από την τιμή τους. Ούτε για… ζήτω η επιδότηση!

Νέα αύξηση στην τιμή της βενζίνης τις επόμενες μέρες προβλέπει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασματόγλου, μετά τη μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

«Σήμερα έχουμε μία μείωση στην αμόλυβδη βενζίνη περίπου δέκα ευρώ ανά χίλια λίτρα, δηλαδή 1 λεπτό περίπου στο λίτρο, συνεχίζεται η πτωτική πορεία της.

Αλλά τι βλέπουμε σήμερα; Βλέπουμε ότι έχουμε σε σχέση με τη χθεσινή μέρα το αργό 10 δολάρια πάνω.

Αυτές οι προβλέψεις για το αργό είναι λιγάκι δύσκολες, δεν τις θέλαμε, άρα αυτές θα αρχίσουν τώρα την αντίστροφη μέτρηση για να αρχίσουν να ανεβαίνουν και οι προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα είναι οι αυξητικές τάσεις του διυλισμένου προϊόντος.

Άρα λοιπόν, μέχρι εδώ ήταν η ανάσα που πήραμε, πιστεύω», ανέφερε μιλώντας στο Open ο κ. Ασματόγλου, εκτιμώντας ότι αν δεν υπάρξει κάτι που να αλλάξει το σκηνικό, την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης.

Όπως εξήγησε, η άνοδος πιθανότατα θα εμφανιστεί από την ερχόμενη Τρίτη, ενώ απέφυγε να κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη για το ύψος των αυξήσεων.

Επίδομα βενζίνης: 10 συμβουλές της IEA για εξοικονόμηση καυσίμων

Δέκα έκτακτα μέτρα τα οποία μπορούν να μειώσουν άμεσα τη ζήτηση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) που εάν εφαρμοστούν μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου από μια κρίση εφοδιασμού.

Όπως αναφέρει ο ΙΕΑ σε ανάλυσή του που δημοσίευσε σήμερα και αφορά στην αντιμετώπιση της αναδυόμενης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχουν μια σειρά από πρακτικές ενέργειες που οφείλουν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες στις προηγμένες οικονομίες, επιτυγχάνοντας σημαντικές μειώσεις στη ζήτηση πετρελαίου μέσα σε λίγους μήνες και περιορίζοντας τον κίνδυνο μεγάλης κρίσης στην προσφορά.

Αυτές οι προσπάθειες θα μειώσουν τον αντίκτυπο των τιμών στο εισόδημα των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, θα μειώσουν την οικονομική ζημιά, θα συρρικνώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από ορυκτά καύσιμα και θα βοηθήσουν στη μετακίνηση της ζήτησης πετρελαίου προς μια πιο βιώσιμη πορεία.

Εάν εφαρμοστούν πλήρως σε προηγμένες οικονομίες, τα μέτρα που προτείνει το νέο σχέδιο 10 σημείων του ΙΕΑ για τη μείωση της χρήσης πετρελαίου, θα μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εντός τεσσάρων μηνών, ποσότητα ισοδύναμη με τη ζήτηση πετρελαίου όλων των αυτοκινήτων στην Κίνα.

Αυτό θα μειώσει σημαντικά τις πιθανές πιέσεις σε μια εποχή που μεγάλος όγκος ρωσικών προμηθειών ενδέχεται να μην φτάνει πλέον στην αγορά, στην περίοδο κορύφωσης της ζήτησης του διαστήματος από Ιούλιο μέχρι και Αύγουστο.

Τα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα εάν εγκριθούν εν μέρει ή πλήρως και από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Βενζίνη: Οι 10 βασικές ενέργειες

1.Μειώστε τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χλμ/ώρα
Επίδραση: Εξοικονομεί περίπου 290 χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα (kb/d) από αυτοκίνητα και επιπλέον 140 kb/d από φορτηγά

2. Εργαστείτε από το σπίτι έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα όπου είναι δυνατόν
Επίδραση: Μία ημέρα την εβδομάδα εξοικονομεί περίπου 170 kb/d. τρεις ημέρες εξοικονομεί περίπου 500 kb/d

Βενζίνη: 3. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις

Επίδραση: Κάθε Κυριακή εξοικονομούνται περίπου 380 kb/d, μια Κυριακή το μήνα εξοικονομεί 95 kb/d

4. Μειώστε το κόστος χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και δώστε κίνητρα για μικροκινητικότητα, περπάτημα και χρήση ποδηλάτου
Επίδραση: Εξοικονομεί περίπου 330 kb/d

5. Δώστε εναλλακτικές προσβάσεις ιδιωτικών αυτοκινήτων σε δρόμους μεγάλων πόλεων
Επίδραση: Εξοικονομεί περίπου 210 kb/d

6. Αυξήστε την κοινή χρήση των αυτοκινήτων και υιοθετήστε πρακτικές για τη μείωση της χρήσης καυσίμου
Επίδραση: Εξοικονομεί περίπου 470 kb/d

7. Προωθήστε την βέλτιστη οδήγηση φορτηγών και οχημάτων διανομής αγαθών
Επίδραση: Εξοικονομεί περίπου 320 kb/d

8. Ενισχύστε τη χρήση τρένων υψηλής ταχύτητας και νυχτερινών τρένων αντί για αεροπλάνα, όπου είναι δυνατόν
Επίδραση: Εξοικονομεί περίπου 40 kb/d

9. Αποφύγετε επαγγελματικά αεροπορικά ταξίδια όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές
Επίδραση: Εξοικονομεί περίπου 260 kb/d

10. Ενισχύστε την υιοθέτηση ηλεκτρικών και πιο αποδοτικών οχημάτων
Επίδραση: Εξοικονομεί περίπου 100 kb/d

Πηγή: newsme.gr